Barcelona: pirusszi győzelem

Barcelona: pirusszi győzelem

, focitipp.hu

Spanyolország, 10. forduló

Madridban már tudják, van isten, és neve is van: Van Nistelrooy. Barcelonában viszont Messit siratják, a messzi Vigóban pedig voltak már vígabb napok is. Spanyol bajnoki összefoglalónk.



A Barcának volt törlesztenivalója: 2004-ben és 2006-ban is a Zaragoza búcsúztatta Puyolékat a kupából. Tavaly ráadásul a bajnokságban sem tudott nyerni odahaza a Barca (2:2), a legmeredekebb egymás elleni eredmény pedig az öt évvel ezelőtti 4:4.

Attraktív argentinok

Az izgalmakat Victor Munez csapatának játékstílusa is garantálta: a vendégek nyáron Aimar és D'Alessandro személyében két kreatív argentin futballistát igazoltak. Attraktív támadójátékuk Barcelonában is meghozta gyümölcsét, bár ezúttal nem a 9 bajnokin 8 gólt szerző (s ugyancsak argentin) Diego Milito, hanem testvére, Gabriel Milito szerzett vezetést a Zaragozának.

Ronnie mosolygott

A Barcelona azonban megrázta magát, Ronaldinho előbb Deco szöglete után fejjel egyenlített, majd szabadrúgásból talált be, s végül az ő lövése után pattant a labda a kapufáról Saviola elé, aki beállította a végeredményt. A brazil zseni tehát „visszatért", vagy ahogy Iniesta nyilatkozta a mérkőzés után: Ronaldinho volt a különbség a két csapat között. „A csapaton belül Ronnie képességét senki sem kérdőjelezte meg" - válaszolta Márquez egy újságírói kérdésre, Saviola szerint pedig azért jó Ronaldinhóval együtt játszani, mert nála sohasem lehet tudni, hogy mire gondol a labdát bűvölve, és mindig képes olyan megoldásokra, amelyeket azelőtt nem láthattunk tőle.

Zapater: dead or alive!

Üröm az örömben Frank Rijkaard edző számára, hogy a meccsen sérülés miatt le kellett cserélni Lionel Messit, aki - akárcsak Rooney a világbajnokság előtt - lábközépcsont-törést szenvedett, és legalább három hónapig nem játszhat. A 19 éves argentin tehetségnek így ki kell hagynia a decemberi klubvilágbajnokságot, de ami ennél is jobban aggasztja a katalánokat, hogy a sérült Eto'o és Belletti mellett ő sem lesz ott a hátralévő két BL-meccsen, a Levszki és a Werder ellen. Utóbbira már most árulják a jegyeket Barcelonában, a legolcsóbb belépő 50, a legdrágább 124 euróba kerül. Messi mellett Edmílson is megsérült (bokaficam), s az ő esetében is a 21 esztendős Alberto Zapater volt a bűnös.

Cassano canossa-járása

A Real Madrid ötből négy idegenbeli bajnokit megnyert, és 10 meccs után 6-2-2 a mérlege - az 1998/99-es szezon óta nem kezdte ilyen jól a bajnokságot a királyi gárda. Nem véletlen, hogy akkor is Fabio Capello ült a kispadon. Ronaldo viszont már a kispadon sem ült: a Fenoménon mintha átok ülne. Miután 215 nap után végre betalált (az Ecija elleni, 5:1-re végződő kupameccsen), rögtön térdsérülést is szenvedett, és legközelebb januárban lesz bevethető. Visszatért viszont a csapatba két hónapos kényszerszünet után Michel Salgado, és az enfant terrible, Antonio Cassano is, aki nyilvánosan is bocsánatot kért Capellótól, akit korábban élesen bírált.

Vadászgat a Real

Ráadásul nem is lenne Real a Real, ha nem vadászna folyamatosan a játékospiacon: legújabban a brazil Fluminense 18 esztendős hátvédjét, Marcelót szerezték meg, aki egy hónapja góllal debütált a válogatottban Wales ellen. A Marca c. lap értesülései szerint hatmillió eurót fizet érte a Real, bár az még nincs eldöntve, hogy a bekk januárban vagy csak nyáron csatlakozik a csapathoz. Ha csak nyáron, akkor talán már nem találkozik David Beckhammel: a Capello által csak „popsztárként" emlegetett Spiceboy legújabban a Blackburn kívánságlistáján szerepel. Az Osasuna elleni meccs után a madridi szurkolók állítják: van isten, és neve is van: Ruud Van Nistelrooy. A holland csatár négy gólt lőtt Pamplonában, s ezzel már nyolcgólos a bajnokságban.

Baszkok a Mestallában

A hangzatos előzetes nyilatkozatok után majdnem elhasalt Santanderben a listavezetőként pályára lépő Sevilla, mivel a meccsen a hazaiaknak voltak ziccereik, elsősorban a hórihorgas (202 cm magas) szerb csatár, Nikola Zigics és az elnyűhetetlen Pedro Munitis révén.
Már a Valencia sem százszázalékos hazai pályán: a Mestalla stadionban a bajnoki címre törő hazaiak 1:1-es döntetlent játszottak a kiesés ellen küzdő Bilbaóval. A baszkok csak a 90. percben egyenlítettek, de ez nem volt meglepetés: tavaly 1:1, tavalyelőtt 2:2 lett a végeredmény Valenciában. A hazaiak gólját az exliverpooli Fernando Morientes szerezte - a 30 esztendős csatárnak ez volt az 5. bajnoki találata idén, amivel beérte csapattársát, David Villát. Morientes, aki nem volt ott a nyári világbajnokságon, nyolc hónapos szünet után kapott ismét meghívót a válogatottba a holnapi, Románia elleni cádizi barátságos mérkőzésre.

José Mari: tarjeta roja

Majdnem egy hónap után ismét eredményes volt Fernando Torres. Az Atlético 22 éves csatárának jól jön a sikerélmény, hiszen Luis Aragonés spanyol szövetségi kapitány a realos Raúllal és Reyesszel egyetemben kihagyta a válogatott keretből. A madridi piros-fehérek egyébként simán, 3:1-re verték a Villarrealt, amely emberhátrányban fejezte be a meccset, miután kiállították az egykori atléticós José Marit.

A többiek

Továbbra sem megy hazai pályán a Celta Vigónak, amely a Recreativo Huelvától kapott ki (itt is egy exliverpooli, Florent Sinama-Pongolle kezdte a gólgyártást), a másik két újonc azonban már nem örülhetett. A Levante Sevillában maradt alul a Betisszel szemben, így talán már kevésbé inog a kispad a Betis edzője, Javier Irureta alatt. Kikapott a Gimnástic Tarragona is, amely kiesett a kupából, és kiesőhelyen áll a bajnokságban is, de legalább véget ért hét tétmeccsen át tartó vereségsorozata - egy vérszegény iksszel a Deportivo ellen, amely idegenben továbbra is képtelen győzni. Ezt az érzést ismerik San Sebastianban is: a Real Sociedad csak remizett az Espanyollal, és továbbra is nyeretlen. A meccsnek csupán annyi érdekessége volt, hogy Miguel Angel Lotina, a baszkok nemrégiben kinevezett edzője tavaly éppen az Espanyollal nyert Spanyol Kupát.

(bilbao.focitipp.esp)

A spanyol bajnokság állása >>>


Primera Division, 10. forduló

2006. november 11-12.

Atlético Madrid-Villarreal 3:1
Vicente Calderon, 40 000 néző
Atlético: Leo Franco - Szeitaridisz, Perea, Antonio López, Pernia - Zé Castro, Maniche (90. Gabi), Luccin, Galletti - Agüero (86. Costinha), Fernando Torres (49. Jurado)
Villarreal: Barbosa - Javi Venta, Cygan, Fuentes, Arruabarrena (53. Josemi) - Leandro Somoza (70. Josico), Marcos Senna, Cani (62. Jose Mari), Riquelme - Nihat, Forlán
gól: 36. Castro, 45. Torres (11-esből), 64. Agüreo, ill. 13. Fuentes
kiállítva: 71. Jose Mari (Villarreal)

Valencia-Athletic Bilbao 1:1
Mestalla, 45 000 néző
Valencia: Cañizares - Ayala, Cerra, Navarro, Miguel, Raul Albiol - David Silva, Edu (73. Hugo Viana), Joaquin (67. Angulo) - Morientes, Villa (85. Baraja)
Athletic: Lafuente - Sarriegi, Ustaritz, Expósito (80. Llorente), Murillo - Orbaiz, Javi Martinez, Yeste, Gabilondo (90. Amorebieta) - Aduriz (73. Etxeberria), Urzaiz
gól: 44. Morientes, ill. 90. Llorente

Celta Vigo-Recreativo Huelva 1:2
Balaidos, 13 000 néző
Celta: Pinto - Tamas, Contreras, Ángel López, Iriney (69. Perea) - Oubiña, Canobbio, Nené, Nuñez (16. Guayre) - Jonathan, Baiano
Recreativo: López Vallejo - Edu Moya (74. Bouzón), Mario, Beto, Dani Bautista - Cazorla, Jesus Vázquez, Viqueira, Aitor - Rosu (46. Uche), Sinama Pongolle (63. Juanma)
gól: 82. Guayre, ill. 48. Sinama-Pongolle, 57. Uche
kiállítva: 86. Tamas (Celta)

Getafe-Mallorca 1:0
Alfonso Perez, 12 000 néző
Getafe: Abbondanzieri - Cortés, Alexis Ruano, Belenguer, Paredes - Celestini, Casquero, Mario Cotelo (77. Alberto), Nacho - Manu del Moral (87. Pachon), Paunovic (65. Redondo)
Mallorca: Prats - Varela, Ballesteros, Nunes, Navarro - Jordi, Pereyra (80. Kome), Ibagaza (68. Casadesus), Arango - Jonás Gutiérrez, Maxi López (69. Tristan)
gól: 60. Nacho

Gimnástic-Deportivo La Coruna 0:0
Tarragona, 12 000 néző
Nastic: Rubén Pérez - Ruz, Julio Cáceres, David Garcia, Mingo - Abel Buades, Generelo (72. Morales), Cuéllar, Juan (58. Campano) - Pinilla, Portillo
Depor: Aouate - Arbeloa, Lopo, Juanma, Capdevila - Coloccini, Verdu (77. Rodriguez) , Sergio - Arizmendi, Cristian (58. Estoyanoff), Adrián (46. Riki)

Racing Santander-Sevilla 0:0
El Sardinero, 15 961 néző
Racing: Tono - Pinillos, Rubén González, Ezequiel Garay, Luis Fernández - Scaloni, Vitolo, Balboa (69. Aganzo), Munitis - Óscar Serrano (82. Momo), Zigic
Sevilla: Palop - Daniel Alves, Javi Navarro, Escudé, Dragutinovic - Poulsen, Renato, Adriano, Marti (62. Puerta) - Fabiano (79. Blanco), Kanouté

Real Betis-Levante 2:1
Ruiz de Lopera, 35 000 néző
Betis: Contreras - Melli, Nano, Juanito, Romero - Rivera (59. Assuncao), Miguel Ángel, Robert - Odonkor (66. Capi), Sobis, Edu (78. Maldonado)
Levante: Molina - Alvaro, Alexis, Zé Maria, Rubiales (62. Nino) - Camacho (92. Luyindula), Berson, Ettien, Courtois - Kapo, Riga (79. Tommasi)
gól: 5. Edu, 90. Capi, ill. 63. Riga
kiállítva: 90. Alvaro (Levante)

Real Sociedad-Espanyol 1:1
Anoeta, 18 900 néző
Sociedad: Bravo - López Rekarte, Ansotegi, Labaka, Garrido - Diego Rivas (65. Juanito), Garitano, Xabi Prieto, Aranburu - Uranga (85. Agirretxe), Diaz de Cerio
Espanyol: Kameni - Jarque, Torrejón, Chica, Zabaleta - De la Peña, Moisés, Rufete (82. Corominas), Riera - Luis Garcia, Tamudo (88. Pandiani)
gól: 30. Cerio, ill. 54. L. Garcia

Osasuna-Real Madrid 1:4
Reyno de Navarra, 17 753 néző
Osasuna: Ricardo - Javier Flaño, Josetxo, Miguel Flaño, Corrales - Puñal, Nekounam, Valdo, Raul Garcia (46. Lopez), Delporte (58. Font) - Webó (46. Milosevic)
Real: Casillas - Sergio Ramos, Iván Helguera, Cannavaro, Roberto Carlos - Emerson, Diarra, Guti (83. Beckham) - Raul, Robinho (65. Reyes) , Van Nistelrooy
gól: 64. Valdo, ill. 12., 27., 45. és 84. Van Nistelrooy

FC Barcelona-Real Zaragoza 3:1
Nou Camp, 73 201 néző
Barca: Victor Valdés - Márquez, Puyol, Silvinho, Edmilson (29. Motta) - Zambrotta, Iniesta, Deco, Messi (23. Giuly) - Gudjohnsen (67. Saviola), Ronaldinho
Zaragoza: César - Diogo, Sergio, Gabi Milito, Juanfran - Celades (27. Ponzio), Zapater, D´Alessandro (68. Lafita), Ewerthon - Aimar (79. Pique), Diego Milito
gól: 31. és 86. Ronaldinho, 90. Saviola, ill. 17. G. Milito
kiállítva: 72. Motta, ill. 76. G. Milito



*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább