Pontokat vesztettek a németek Cipruson

Pontokat vesztettek a németek Cipruson

, focitipp.hu

Eb-selejtezők

Az egykor szebb napokat látott belga futball csak vegetál: ezúttal Lengyelország Brüsszelben győzte le Belgiumot. A vb-bronzérmes németek Cipruson izzadtak meg (1:1), Írország pedig megszerezte első győzelmét.



Belgium katapultált

Három csoportban játszottak szerdán Európa-bajnoki selejtező-mérkőzéseket. Az A csoportban mindjárt három meccsre került sor, és a legnagyobb meglepetést az jelentette, hogy az első két meccsen hazai pályán mindössze egy pontot összekapirgáló lengyelek Brüsszelben győztek Belgium ellen. Ráadásul Leo Beenhakker tanítványai az első félidőben legalább öt gólszerzési lehetőséget hagytak ki, a belgáktól viszont csak vérszegény próbálkozásokra futotta. A győztes gólt Radoslaw Matusiak szerezte, a Bayern-bekk, Daniel van Buyten kapitális hibája után: a csatárnak ez volt a második gólja negyedik válogatottbeli mérkőzésén. A két csapat a hetvenes-nyolcvanas években élte fénykorát, a lengyelek 1978-ban és 1982-ben, a belgák 1986-ban játszottak a világbajnoki harmadik helyért (a lengyelek mindkétszer győztek a kisdöntőben, a belgák veszítettek). Most azonban más idők járnak. A belgák először akkor égtek le idén, amikor a kazahok ellen csak null-nullra mentek hazai pályán, a lengyelek pedig most mindhárom pontot elvitték: Belgium szégyenszemre akár még az ötödik helyen is zárhatja a csoportot. De a lengyelek sem dőlhetnek hátra, ugyanis bravúrgyőzelmükkel együtt még mindig lépéshátrányban vannak.

Például az egyelőre veretlen finnekhez képest, akik most Mika Nurmela góljával győzték le az örményeket. Pedig a vendégek bástyáját Kaszparov (Gevorg) védte a kék-fehérekkel szemben. Finnország ezzel öt mérkőzés után is veretlen, és vezeti az A csoportot, a második helyen az ezúttal szabadnapos - és ugyancsak veretlen - szerbek állnak. És, hogy teljes legyen a felsorolás ebben a B-kategóriás halálcsoportban, említsük meg a jelenleg negyedik helyen álló portugálokat, akik egyetlen vereségüket éppen a megtáltosodni látszó lengyelektől szenvedték el Varsóban. Most azonban megszerezték második győzelmüket, miután Coimbrában Simao Sabrosa duplájával és Cé Ronaldo góljával 3:0-ra legyőzte Kazahsztánt. (Ha már a kapus-névrokonoknál járunk: a kazah kapust Kucsmának hívják.)

Az A csoport eredményei és a csoport állása >>>


Már a németek sem százasok

A D csoportban az írek után a németek is megtapasztalhatták, hogy mostanában futball-ügyben Ciprusra látogatni nem éppen egy Földközi-tengeri álomutazás. Az írek 5:2-es veresége után a fél csapatukat sérülés miatt nélkülöző világbajnoki bronzérmesek tartottak is a mérkőzéstől, joggal. A vendégek Michael Ballack távolról eleresztett sistergős lövésével hamar vezetést szereztek, de a ciprusiak még az első félidő lefújása előtt egyenlítettek az Olympiakoszban futballozó Okkasz szenzációs kapáslövésével. Ballack egyébként viszonylag kerek számokat ünnepelhetett: a 75. válogatottsága alkalmával megszerezte 35. gólját. A ciprusiaknak is volt mit ünnepelniük: a csoportban eddig százszázalékos németeket nekik sikerült megállítaniuk.

A csoport másik találkozóján Írország győzött. Dublinban, San Marino ellen, 5:0-ra. Írországnak ez volt a negyedik mérkőzése, és az első győzelme a sorozatban. Csoda lenne, ha Steve Staunton csapata a záráskor megelőzné a német vagy a cseh válogatottat - márpedig a továbbjutáshoz erre lenne szükség (ráadásul még ott vannak a szlovákok is). A miniállam ellen egyébként Robbie Keane klasszikus mesterhármast ért el a 31. és a 85. perc között.

A D csoport eredményei és a csoport állása >>>


Orosz, horvát előretörés

Az E csoportban is két meccset játszottak, és az eredmények láttán azok az angolok lehettek a legszomorúbbak, akik ezúttal pályára sem léptek: mindkét helyszínen a háromoroszlánosok legfőbb riválisai győztek. Az oroszok Szkopjében, Macedónia ellen. Igaz, hogy az angolok is győztek ugyanitt, de Manchesterben már nem bírtak a szívós balkániakkal. Az oroszoknak viszont úgy tűnik, idegenben megy igazán a futball. Eddig három mérkőzést játszottak Moszkvában, de a horvátokat és az izraelieket sem voltak képesek legyőzni. Sőt, harmadik meccsükön, Észtország ellen is gólnélküli döntetlenre állt a mérkőzés, egészen a 78. percig. Szkopjében hamarabb döntöttek: az első félidő derekán Bisztrov és Arsavin lőtt gólt, majd Guus Hiddink fiai lehúzták a rolót.

A csoport élén álló, Angliát is legyőző horvátok is változtattak az eddigi stílusukon: eddigi három meccsükön egyetlen gólt sem kaptak, Tel-Avivban viszont Runje kapus háromszor is kapitulált. Horvátország mégis győzött. Köszönhetően annak, hogy az ő dél-amerikai importjuk triplázott, míg az izraelieké csak duplázott. Érthetőbben: az izraelieknél az argentin származású Roberto Colautti két-, a horvátoknál a Brazíliában született Eduardo Da Silva három gólt szerzett. Angliának tehát tavasszal föl kell kötnie az alsóneműjét: a két keleti futballnagyhatalom akár meg is lepheti Steve McClaren nagynevű, de egyelőre még keveset mutató csapatát.

Az E csoport eredményei és a csoport állása >>>

(ktn.focitipp.nicosia)

*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább