Remény, rend és fegyelem

Remény, rend és fegyelem

, focitipp.hu

Mijatovics-interjú

Predrag Mijatovics, a Real Madrid sportigazgatója szerint a Pérez-korszakban a marketing fontosabb volt, mint maga a futball. A blancók három éve nem nyertek semmit, és a megújulást a nagy tekintélyű Fabio Capellótól várják Madridban.



Egyetért azzal a kijelentéssel, hogy a Real Madrid teljesen megújult?
Igen, mondhatjuk így is. Az új vezetőség csak pár hónapja van a klubnál, de máris nagy előrehaladást értünk el. Meg kellett változtatnunk a mentalitást, az egész filozófiát a klubnál - és nem csak az első csapatra értem ezt. Ezt nem lehet néhány hónap alatt elérni, de szerintem jó úton haladunk e felé. Az egyesület három éve nem nyert semmit: ilyen 1953 óta nem fordult elő. Ez nem szokványos, és a szurkolók nehezen is viselik. Katasztrofális a helyzet, mi viszont lassan, lépésről lépésre megpróbáljuk a Real Madridot visszaterelni a helyes útra.

Az Ön szerepe kulcsfontosságú ebben a folyamatban...
Igen, a futball a legfontosabb az egész projektben. Egy Real Madridnál rendben kell, hogy legyenek olyan területek is, mint a marketing és más üzleti kérdések, de végső soron ez egy futballcsapat és az eredmények minősítenek bennünket. Miért ez a világ legfontosabb klubja? Mert mi nyertük a legtöbb spanyol bajnokságot és Európa-kupát. Nem engedhetünk meg magunknak többé olyan hibákat, mint amilyenek az elmúlt három év eredménytelenségéhez vezettek. Ilyen hibák szinte elképzelhetetlenek lesznek annál a Real Madridnál, amelyet mi építünk.

Júniusban kezdte a munkát? Mi volt a legfontosabb változtatnivalója?
Amikor még az elnökválasztás előtt beszéltem Ramón Calderonnal, kiderült, hogy ugyanúgy gondolkodunk a dolgokról. Biztosított arról, hogy ő egy olyan elnök lesz, aki tisztelni fogja a játékosokat és a szakmai vezetést. Ez komoly változás az eddigiekhez képest - egy futballigazgatónak is tudnia kell, hogy nyugodtan végigviheti a terveit, anélkül, hogy az elnökség beleszólna mindenbe.
Minden újjáépítés ott kezdődik, hogy megfelelő edzőt kell találnunk egy csapathoz. Az első feladatom egy jó edző kerítése volt: ez pedig egyértelműen Fabio Capello. Egy született vezér, óriási tapasztalattal, aki szeret rendet és fegyelmet tartani maga körül. Semmi értelme megkérdőjelezni a játékosaink képességeit és tehetségét, de muszáj rendnek lennie. A fociban is szabályokat kell követni - ezek nem írott szabályok, de van egy viselkedésminta, amit nem szabad felrúgni.

Ezek szerint eddig ez nem így történt?
Nem úgy álltak hozzá a játékosok a munkájukhoz, ahogy elvárható lett volna tőlük, sőt, veszélyesen keveset tettek a klub céljaiért. Nem volt senki, aki keményen megmondta volna nekik, mit is kell tenniük, hogyan kell viselkedniük. Épp csak a minimumot teljesítették, de ahhoz, hogy sikeres legyen egy csapat, sokkal több kell. Az utóbbi hónapok során azt hiszem, rendet raktunk a fejekben, és most már a játékosok is tudják, hogyan kell hozzáállniuk a dolgokhoz.

Korábban nem volt meg kellő tekintélyük a vezetőknek ahhoz, hogy eredményesen működjön a klub?
Legalábbis a játékosok nem voltak tisztában azzal, hogy pontosan kinek mi a szerepe a klubnál. Egy zavaros helyzet volt, és ez kihatott az ő teljesítményükre is. Ez ahhoz vezetett, hogy három évig nem nyertünk semmit. Ezen is változtattunk, most már mindenki tudja, ki miért felelős. A sportvezetői teendők mostantól köztem és a vezetőedző között oszlanak meg. Bár hibázunk mi is, legalább az alapok erősek, a szurkolók pedig akkor sem fordulnak ellenünk, ha kikapunk egy-egy meccsen. Az viszont igazán veszélyes tendencia, ha a marketing fontosabb, mint az eredményesség.

Florentino Pérez idejében a marketing tűnt a legfontosabbnak a csapat háza táján...
Pérez olyan légkört teremtett a klubnál, amelyben jobban számított a marketing, mint maga a foci. Én viszont ennek az ellenkezőjében hiszek. Ha eredményes vagy a pályán, a presztízs magától jön majd, nem a marketingtől. A mi presztízsünk abból ered, hogy több mint száz éve nyerünk trófeákat. A modern időkben fontos a Real Madrid, mint márkanév, de ami igazán eladja a klubot, azok a sikerek. Nekünk pedig az a kötelességünk, hogy nyerjünk.

Az első dolga az volt, hogy leigazolt pár játékost, és néhányat el is zavart...
Számomra a legfontosabb az volt, hogy egy olyan vezetőedzőt szerződtessünk, aki képes egy ekkora kerettel rendelkező csapatot kezelni. Nagyszerű játékosaink, világklasszisaink vannak, nem egyszerű velük nap mint nap együtt lenni, edzeni és motiválni őket, hogy kihozzák magukból a maximumot. Ezért az első cél Capello szerződtetése volt. Ugyanúgy gondolkodunk, nagyon jól ismerem őt, és sosem volt kétségem afelől, hogy ő a Real Madridnak való ember. Főleg, ha ilyen nehéz helyzetben lévő klubról van szó. Nem volt egyszerű felépíteni a keretet. Kevés idő állt rendelkezésre, ráadásul egy olyan csapatot kellett építenünk, amely azonnal képes eredményeket szállítani. Az emberek azt mondják, nem játszunk szép focit, ugyanakkor milyen futballt játszott az elmúlt évek Madridja? Jelenleg az eredmények a legfontosabbak. Az első számú cél egy cím elnyerése. Olyan játékosokat igazoltunk, akik éhesek a sikerre és tapasztaltak.

Könnyebb volt mindez a Juventus helyzete miatt?
Igen, szerencsések voltunk, velük ellentétben. Két játékost és az edzőt hoztuk el a Juvétól. Januárban biztosan megpróbálunk még igazolni, lassan, de biztosan kiépíteni egy szép focit játszó csapatot, és a jövőre is gondolva fiatalokat is igazolunk majd. A nyáron a tapasztalat volt a legfontosabb szempont, nem volt időnk a jövőt tervezgetni.

Ezek rövid távú tervek, de mi a helyzet a jövővel?
Először is nyernünk kell valamit, de amint lehet, megpróbálunk fiatal tehetségeket igazolni, és az utánpótlásunkat megerősíteni. Hamarabb kell beépítenünk a fiatalokat az első csapatba. Eddig az volt a gyakorlat az utánpótlásunknál, hogy ha valaki nem játszott a felnőtteknél 18-20 évesen, később már biztosan nem tudott bekerülni a Real Madridba. Ezen próbálunk majd változtatni.

Voltak olyan játékosok, akiket nem sikerült leigazolniuk?
Hogyne, de nem fogom megnevezni őket. A jó játékosokat jó szerződések kötik a klubjaikhoz, és nem könnyű igazolni közülük. Ugyanakkor ki kell használni az olyan helyzeteket, mint a Juventusé. A mai futballban a csapatok sok pénzt kérnek egy játékosért, főleg, ha rólunk van szó.

Van erre türelem, amikor a vágy és a szükség, hogy megint nyerjenek valamit, ennyire erős?
Nagyon türelmetlen a közönségünk, de megértem őket, hiszen szenvedtek eleget az elmúlt három évben. Az emberek azt hiszik, minden meccsünket 5:0-ra nyerjük majd, de ez lehetetlenség. Így hát meg kell bíznunk a játékosainkban, és ragaszkodnunk kell az elképzeléseinkhez. Fegyelem, munka és rend, ez a jelszavunk.

Mennyire nehéz megszabadulni a nem kívánt játékosoktól?
A megszabadulni nagyon erős kifejezés. Inkább megoldásokat kerestünk. Minden játékos játszani akar, a csapat szerves része szeretne lenni. Őszinteséget vártak el tőlem, és azokkal, akik végül elmentek, meg is próbáltam teljesen nyíltan beszélgetni. Itt kevés lehetőséget kaptak volna, de a döntés, hogy elmennek, vagy vállalják a nehézségeket, rajtuk állt.

Véget ért már a tisztogatás időszaka?
Hát, augusztus végén volt olyan játékos, akit szívesen láttam volna egy másik csapatnál, és volt, akit meg leigazoltam volna, ha van még pár napom erre. Tekintve, hogy az igazolásokra volt összesen másfél hónapunk, szerintem jó munkát végeztünk. A választások, a kampány, a botrányok, ezek mind befolyásolták az eredményeinket.

Sok játékost adtak kölcsönbe. Ez nem a döntés elodázását jelenti?
Attól függ. Ha fiatalokról van szó, lehetőség nyílik megnézni, hogy elég jók-e arra, hogy a későbbiekben a Real Madrid játékosaivá váljanak vagy sem. 18 vagy 19 évesen a jelenlegi helyzetben nem tudnak bekerülni az első csapatba, mert most csak az eredmények számítanak, így muszáj lehetőséget nyújtani számukra, hogy játszhassanak és fejlődhessenek. Más játékosokat úgy adtunk kölcsönbe, hogy ha jól teljesítenek, az adott klub megvehesse őket. Mindig megoldásokat keresünk, ahelyett, hogy véglegesen megszabadulnánk tőlük. Nem akarjuk a fejlődésben megakadályozni őket.

Mi a helyzet Jonathan Woodgate-tel?
Jonathan egy nagyszerű ember, és kitűnő hátvéd. Már sérülten jött ide, és azóta ez csak súlyosbodott. Féltünk attól, hogy ilyen állapotban Capello kemény edzései csak visszavetnék őt a gyógyulásban. Ha ez megtörténik, ki tudja milyen gondolatai támadtak volna...Olyan sok balszerencse érte őt, talán a futballt is abba akarta volna hagyni. Ezért egy jó megoldást kerestünk a számára, ami végül a Middlesbrough lett. Úgy gondoltuk, Angliában érzelmileg és fizikálisan is hamarabb helyrejöhet, hiszen nemcsak a sérüléseivel bajlódott, az önbizalma is a padlón volt. Egy év Angliában neki is és nekünk is jó lehet. A Middlesbrough az év végén eldöntheti, hogy végleg megvásárolja-e őt. Szerintem Woodynak most az a legfontosabb, hogy jól van, és hogy rendszeresen játszhat.

Miért nem kötött még új szerződést a Real Madrid David Beckhammel?
Pérez idejében már megkezdődtek a tárgyalások, de az elnök távoztával az egész ügy háttérbe szorult. Azóta sok minden történt, és csak pár hete vagyunk abban a helyzetben, hogy a régi játékosok szerződéseiről tárgyalhassunk. Számokról még nem beszéltünk, de jeleztük a képviselőinek, hogy a mi részünkről szeretnénk, ha David itt maradna. Remélem, hamar megoldódik ez a helyzet, ugyanis David szeret itt játszani, mi pedig maximálisan elégedettek vagyunk az ő teljesítményével.

Meg tudná határozni a Real Madrid változását egy szóban? Fegyelem? Tekintély?
Azt hiszem, három dolog kiemelendő: a remény, hogy ismét versenyképesek leszünk. Aztán a fegyelem és Fabio Capello munkája.

Olyan pletykák is terjengtek, hogy Capello követelése volt, hogy neki mindig egy euróval többet kell keresnie, mint a legjobban fizetett játékosnak...
Ez egy legenda. Fabio Capello jól meg van fizetve, de sok játékos többet keres nála. Fabio nem keres többet az átlagnál, jó szerződése van, ő ezzel boldog, és tudja, mit kell tennie. Nincs ezzel probléma!

[A Four Four Two nyomán]

(fs.focitipp.madrid)


*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább