Egy percen múlt a Liberec és a Maccabi Haifa sorsa

Egy percen múlt a Liberec és a Maccabi Haifa sorsa

, focitipp.hu

UEFA-kupa, 4. forduló (szerda)

Az UEFA kupa csoportkörének A, B, C és D csoportjainak negyedik játéknapja után már hét csapat dőlhet hátra. A Parma, a Rangers és a Tottenham mellé csatlakozott a Maccabi Haifa, a Dinamo Bukarest, az Alkmaar és a Sevilla.




Kétarcú Parma

Érthetetlen a Parma ámokfutása. A kilencvenes években szebb napokat (többek között két UEFA-kupa- és egy KEK-győzelmet) látott csapat évek óta a kiesés elkerüléséért küzd az olasz bajnokságban - az UEFA-kupában viszont remekel. Az első fordulóban idegenben fordítottak a dán Odense ellen - ebben még nincs semmi meglepő. Aztán a második körben a Tardiniben az előző két sorozatban is a nyolcaddöntőig jutó holland Heerenveen is vezetést szerzett, de a horvát Budan duplájával megint fordítottak az olaszok - ezzel már a továbbjutás is megvolt az ismét B-csapatával kiálló Parmának.

Csereemberek győzték le a francia dobogóst

Szerdán a csoport favoritjához, a francia Lenshoz látogattak Pioli mester fiai. A tréner olyan kiegészítő emberekkel állította fel csapatát a franciák ellen, mint a belorusz Kutuzov, aki eddig mindössze egyszer lépett pályára kezdőként a Serie A-ban. De ott volt a csapatban a szlovén Zlatko Dedics és Damiano Ferronetti (egyszer-egyszer becserélve a ligában), valamint a bajnokságban még egyszer sem játszó Marco Rossi is. Ehhez képest a Lens a legjobb tizenegyével állt fel, ráadásul a Ligue 1-ban harmadik helyen álló franciák legutóbbi hét meccsükön veretlenek maradtak, hazai mérlegük pedig augusztus óta 7-3-0. Meg is szerezték a vezetést, de a hajrában két szöglet után mattolták őket az olaszok: előbb a szlovén, majd a csereként beálló 18 éves Daniele Paponi (ötször a bajnokságban is beküldte már csereként Pioli) talált be a hazaiak kapujába, ezzel a Parma már biztos csoportelső.

A: Akarnak?

A többi csoportban győztest még nem, de néhány továbbjutót már hirdethetünk, vastag betűvel. Az A csoportban a Livorno a 93. percben engedte ki a kezéből a győzelmet a Maccabi Haifa ellen, így az utolsó körben Auxerre-ben csak egy győzelemmel juthatnak tovább Cristiano Lucarelliék. Ha akarnak... Az Auxerre idegenben lelépte a Partizan Belgrádot, ezzel lépéselőnyben várhatja az utolsó forduló mérkőzését - a szerbek kiestek. Az izraeliek a győzelemmel már biztos továbbjutók, mint ahogy az ezúttal szünnapos Rangers is.

B: belga blamázs

A B csoportban a Tottenham pihent, békésen, hiszen a csapat három győzelemmel már páholyban van. A többieknek viszont volt miért küzdeniük: a Besiktas és a Dinamo Bukarest értékes hazai győzelmével nagyot lépett a legjobb 32 közé jutás felé. A románok akkorát, hogy már bent is vannak - és csoportutolsóvá taszították a német Leverkusent. (Emlékeznek még, amikor a brémai tréner, Thomas Schaaf azon háborgott, hogy az UEFA könnyen osztogatja a BL-helyet a román csapatoknak, akik csak az UEFA-kupában vitézkednek? Hát, a németek már ott sem nagyon.) A gyógyszergyáriaknak azért még van egy esélyük: az utolsó fordulóban csak le kell győzniük otthon a Besiktast, és akkor minden oké. A belga foci újabb bukása: a Besiktastól zakózó Bruges már biztos kieső. Blamázs.

C: Liberec, ec-pec, kieshecc

A C csoportban ketten lehetnek boldogok: 32 között az Alkmaar és a címvédő Sevilla. A spanyolok többek között az általunk Liberecben a legszimpatikusabb spanyolnak (vagyis brazilnak) választott Daniel Alves duplájának köszönhetően agyabugyálták el a Videotont-kiejtő Grasshopperst. A csehek viszont majdnem meglepetést okoztak Hollandiában: az AZ Julian Jenner góljával az utolsó percben egyenlített, megszerezve hetedik, továbbjutást érő pontját. A Liberec csak abban reménykedhet, hogy az utolsó fordulóban a jelenleg negyedik Sporting Braga nem veri meg hazai pályán a már kiesett zürichi szöcskéket. Hogy erre mennyi esély van? Nem sok: a Braga otthon négyet rúgott a Liberecnek, a Grasshoppers viszont három meccsen 13 gólt szedett be.

D: Dráma várható az utolsó körben

A Parma ugyebár már csoportelső, és nyugodtan kiküldheti az ifiket is a rá váró mérkőzésre. Az olaszok kalkulálható(?) veresége mentheti meg a két hét múlva Parmában vizitáló baszkokat. A többiek közül még bárki továbbjuthat, de a legnehezebb helyzetben kétségtelenül a holland Heerenveen van. A hollandoknak egy kétgólos hazai győzelem a Lens ellen sokat segíthetne, de csak akkor, ha az Osasuna is kettővel veszít a Parma otthonában. A dán Odense sincs könnyű helyzetben, főleg, mert a pályán már nem tehetnek semmit: az utolsó körben szabadnaposak. Rajtuk is a Parma segíthet: az Osasuna 1:0-s vagy minimum kétgólos veresége őket is besodorhatná a következő körbe - csak a Heerenveen ne győzzön.

(ktn.focitipp.parma)

UEFA-kupa, 4. játéknap

2006. november 29.
(Vastagon szedve a már továbbjutott csapatok)

A csoport

Partizan Belgrád-AJ Auxerre 1:4
Belgrád, 7000 néző
Partizan: Jahics - N. Djordjevics, Bajics, Rnics, Lomics - Tomics (75. Mihajlov), Smiljanics, Neb. Marinkovics, Miroszavljevics (74. Markovski) - Vukelia (56. Bosancics), Nen. Marinkovics
Auxerre: Cool - Jaurès, Kalabane, Kaboul, Sagna - Pedretti, Cheyrou, Akalé (71. Pieroni), Thomas - D. Niculae (81. Ba), Jelen (85. Lejeune)
gól: 5. Neb. Markovics, ill. 20. Cheyrou, 24. Niculae, 36. Akalé, 82. Pieroni

Livorno-Maccabi Haifa 1:1
Armando Picchi, 7874 néző
Livorno: Amelia - Grandoni, Kuffour, Galante, Balleri (83. Pfertzel) - Morrone, Passoni, Filippini, Pasquale - Lucarelli, Danilevicius (64. Bakayoko)
Maccabi: Davidovich - Harazi (67. Meshumar), Olarra, Keinan, Keise - Rafaelov (72. Arbeitman), Boccoli, Anderson, Masudi (59. Melikson) - Katan, Colautti
gól: 20. Lucarelli, ill. 93. Coluatti


1. Rangers 3 2 1 0 7:4 7
2. Maccabi Haifa 4 2 1 1 5:4 7
3. Auxerre 3 1 1 1 7:6 4
4. Livorno 3 0 2 1 4:5 2
5. Partizan Belgrád 3 0 1 2 2:6 1


B csoport

Besiktas-FC Bruges 2:1
Inönü, 19 668 néző
Besiktas: Runje - Serdar, Baki, Ali Tandogan (60. Burak), Ibrahim Toraman - Marcio (83. Mustafa), Kleberson (60. Deivson), Ricardinho, Ibrahim Uzulmez - Koray, Ibrahim Akın
Bruges: Stijnen - Gvozdenovics, Maertens (84. Chavez), Clement, Pedersen - Van Heerden, Blondel (72. Daerden), Englebert, Vermant - Balaban, Ibrahim
gól: 32. Ibrahim Akin, 70. (11-es) Ricardinho, ill. 14. (11-es) Balaban

Dinamo Bukarest-Bayer Leverkusen 2:1
Dinamo Stadion, 12 000 néző
Dinamo: Hayeu - Pulhac, Moti, Radu, Blay (80. Mihut) - Margaritescu, Munteanu (62. Danciulescu), Serban (56. Ropotan), Cristea - I. Ganea, Niculescu
Leverkusen: Butt - Juan, Athirson, Madouni, Rolfes - Barbarez, Freier, Babics (59. Stenman), Schneider - Castro, Voronyin (50. Kiessling)

gól: 37., 74. Niculescu, ill. 22. Barbarez

1. Tottenham 3 3 0 0 6:1 9
2. Dinamo Bukarest 3 2 1 0 5:3 7
3. Besiktas 3
1 0 2 3:5 3
4. Bruges 4 0 2 2 4:7 2
5. Leverkusen 3 0 1 2 2:4 1


C csoport
Grasshoppers-Sevilla 0:4
Hardturm, 7300 néző
Grasshoppers: Coltorti - Weligton, Denicolà, Jaggy, Sutter - Seoane, Eduardo, León, Antonio (31. Mbala Mbuta) - Szalatics (85. Voser), Risztics (61. Blumer)
Sevilla: Palop - Javi Navarro, David, Daniel, Dragutinovics - Adriano, Poulsen, Fernando Sales (45. Hinkel), Renato (59. Marti) - Chevantón, Luis Fabiano (54. Kepa)
gól: 12., 53. David, 62. Chevantón, 84. Kepa

AZ Alkmaar-Slovan Liberec 2:2
DSB-Stadion, 16 000 néző
Alkmaar: Sinouh (37. Bulters) - Opdam, De Cler, Steinsson, Gudjonsson - Schaars, Martens, Mendes da Silva, Arveladze - Dembélé (78. Lens), Koevermans (59. Jenner)
Liberec: Czech - Zápotoczny, Kostál, Janu, Singlár - Bilek, Frejlach, Papousek (90. Dohnálek), Pudil - Parks (74. Pospech), Blazek (90. Hodur)
gól: 69. Steinsson, 89. Jenner, ill. 28. Zápotoczny, 85. Papousek

1. Alkmaar 3 2 1 0 10:4 7
2. Sevilla 3 2 1 0 6:0 7
3. Liberec 4 1 2 1 6:7 5
4. Braga 3 1 0 2 4:5 3
5. Grasshoppers
3 0 0 3 3:13 0


D csoport
Osasuna-Odense 3:1
Reyno de Navarra, 25 000 néző
Osasuna: Ricardo López - Javier Flaño, Cruchaga, Josetxo, Corrales - Nekunam, David López (89. Muñoz) , Puñal, Valdo - Soldado (73. Romeo), Milosevics (82. Raul Garcia)
Odense: Onyszko - Ophaug, Laursen, Christensen, Sørensen - Hansen, Borre, Bechara (77. Fevang), Borring - Grahn, Lekics
gól: 28., 67. Puñal, 87. Romeo, ill. 73. Punal (öngól)

RC Lens-AC Parma 1:2
Félix-Bollaert, 32 341 néző
Lens: Itandje - Barul, Gillet, Hilton, Vignal - Boukari (56. Demont), Carrière (80. Thomert), Sey. Keita, Si. Keita - Cousin, Jemaa (66. Jussie)
Parma: De Lucia - Castellini, Rossi, Ferronetti, Coly (46. Contini) - Dedics (82. Gasbarroni), Grella, Moretti - Kutuzov (72. Paponi) - Savi, Budan
gól: 19. Cousin, ill. 77. Dedics, 92. Paponi


1. Parma 3 3 0 0 6:3 9
2. Lens 3 1 1 1 5:4 4
3. Osasuna 3 1 1 1 4:4 4
4. Odense 4 1 1 2 5:6 4
5. Heerenveen 3 0 1 2 1:4 1


*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább