Szevasz, Seva!

Szevasz, Seva!

, anfield.focitipp.hu

Anglia, 17. forduló

„Most kezdődik a harc, márpedig én imádom a harcot" - üzente José Mourinho a manchesterieknek. A Vörös Ördögök ettől aligha ijedtek meg, előnyük ugyanis már nyolc pont.



A szombati manchesteri derbi volt Ryan Giggs 688. mérkőzése a ManU mezében, s a 33 éves walesi középpályás ezzel második a manchesteri örökranglistán (a csúcstartó 759 mérkőzéssel Bobby Charlton). A cardiffi születésű Giggs az angol bajnokság történetének legtöbb bajnoki aranyát szerző játékosa lehet, ha csapata idén az első helyen végez - eddig nyolc bajnoki trófeát szerzett a Vörös Ördögökkel, csakúgy, mint Alan Hansen és Phil Neal a Liverpoollal.

Rooney és Ronaldo

Giggs 1991-ben góllal debütált a ManU-ban, éppen a City ellen. Most nem talált be a városi riválisnak, megtette ezt helyette Wayne Rooney, aki Cristiano Ronaldo indítása után már a 6. percben eredményes volt. Az angol-portugál világbajnoki negyeddöntő után, amikor Rooneyt éppen Cristiano Ronaldo közbenjárására állította ki a játékvezető, hetekig elképzelhetetlennek tűnt, hogy a két játékos egy csapatban folytassa pályafutását. Ehhez képest szombaton ők döntötték el a meccset: a tunéziai Trabelsi szépítő gólja után Rooney hozta helyzetbe Ronaldót, aki nem hibázott (hibázott viszont a partjelző, Ronaldo ugyanis lesen állt). A Vörös Ördögöknek ezzel 9 pontra nőtt az előnyük a tabella élén, s ilyesmire 2001 óta nem volt példa. „Vasárnap nincs más dolgunk, mint hátradőlni és drukkolni az Arsenalnak" - mosolygott elégedetten Sir Alex Ferguson, a ManU skót szakvezetője.

Mission impossible

Az Arsenal feladata nem volt könnyű, sőt: azt a Chelsea-t kellett volna legyőznie idegenben, amely 2004 februárja óta nem kapott ki bajnoki meccsen a Stamford Bridge-en. Igaz, akkor éppen az Ágyúsok győztek ott 2:1-re, azóta viszont 42-10-0 a Kékek hazai mérlege. A meglepetés mégis a levegőben lógott, a meddő hazai mezőnyfölény után ugyanis egy Hleb-Flamini akció végén utóbbi vezetéshez juttatta az Arsenalt. A Chelsea játékosaiban ekkor robbant az adrenalinbomba: előbb Essien (aki idén minden liga- és kupameccset végigjátszott) harminc méterről bombagólt lőtt, majd ugyanő fordíthatott is volna, de egy méterről már nem ment a gólszerzés: a 92. percben csak a felső lécet találta telibe. Nem volt szerencséje Frank Lampardnak sem, aki a 94. percben Essien példáját követve kapufát lőtt.

Mourinho üzent

„Ferguson boldog lehet, de még ne bízza el magát - üzente manchesteri kollégájának José Mourinho. - Most kezdődik a harc, márpedig én imádom a harcot! A Newcastle elleni meccs után már csak öt pont lesz a hátrányunk. Az pedig semmi." A különc tréner kitért a vasárnapi ellenfélre is: „Meglepő volt látni, hogy az Arsenal nem is akar támadni, hanem egyértelműen csak a döntetlenre játszik. Pedig tudtommal a bajnoki címért harcolnak." Persze, Arséne Wenger sem maradt adósa Mourinhónak; az Arsenal francia edzője már a rangadó előtt bírálta a Chelsea igazgatóját, Peter Kenyont, aki szerint 2014-re a Chelsea lesz a világ legnagyobb klubja. „Jászhatnak jó focit, lehetnek jó játékosaik, de ez még nem teszi naggyá a klubot. A Chelsea-nek soha nem lesz olyan múltja, mint mondjuk a Real Madridnak, éppen ezért elhamarkodottnak érzem az ilyen kijelentéseket" - piszkált oda a riválisnak Wenger.

Sevcsenko mehet

A The Timesnak adott interjújában José Mourinho megnevezte azokat a játékosokat, akiktől semmi szín alatt nem válna meg. Íme, a névsor: Èech, Terry, Carvalho, Ashley Cole, Makelele, Essien, Lampard, Ballack és Drogba. „Ők azok, akik érinthetetlenek. Ez nem azt jelenti, hogy őket jobban szeretem, mint a többieket, hanem azt, hogy ők jobban játszanak, mint a többiek. Őszi teljesítménye alapján Sevcsenko nem tartozik közéjük" - mondta Mourinho, mire Silvio Berlusconi, az AC Milan elnöke máris bejelentette: visszavárják az ukrán csatárt.

Süllyed a West Ham

Kórházba került Chris Kirkland, a Wigan kapusa, miután a Middlesborugh elleni bajnokin egy ütközés során agyrázkódást szenvedett. Szenvedett a Fulham is Liverpoolban, s bár a cseh Jan Lastuvka kivédte Gerrard büntetőjét, végül négyszer kapitulált (a hazaiak összesen 33-szor próbálkoztak lövéssel). A Vörösök utóbbi 13 tétmeccsükből kilencet megnyertek, és elkezdték a felzárkózást.
Tovább tart a Portsmouth eksztatikus őszi formája: Harry Redknapp csapata ezúttal az Evertont verte 2:0-ra, megőrizve így a dobogós helyezést, Nwankwo Kanu pedig 9 góljával vezeti a góllövőlistát.
Bezárhatja viszont a boltot a West Ham, miután szombaton a Bolton megalázta a Kalapácsosokat: a WHU idegenben már közel 12 órája (707 perce) nem lőtt gólt!

Tudta-e, hogy ...

... a boltoni Gary Speed szombaton a West Ham ellen játszotta 500. mérkőzését a Premier League-ben, s ezzel az angol élvonal csúcstartója lett? A Bolton Wanderers 37 esztendős walesi válogatott középpályásának ez volt a 761. tétmeccse (ebből 605 angol bajnoki). Speed korábban a Leeds, az Everton és a Newcastle játékosa is volt, s eddig 122 gólt lőtt (ebből 74-et a Premiershipben).

(anfield.focitipp.hu)

A Premier League állása >>>


Premier League, 17. forduló

2006. december 9-10.

Manchester United-Manchester City 3:1
Old Trafford, 75 858 néző
Man. Utd.: Van der Sar - Neville, Ferdinand, Vidic, Heinze - Ronaldo, Scholes, Carrick, Giggs - Saha (66. O'Shea), Rooney
Man. City: Weaver (46. Isaksson) - Trabelsi, Dunne, Thatcher, Richards (76. Beasley) - Distin, Barton, Reyna (46. Ireland), Vassell - Szamarasz, Corradi
gól: 6. Rooney, 45. Saha, 84. C. Ronaldo, ill. 72. Trabelsi
kiállítva: 90. Corradi (Man. City)

Blackburn Rovers-Newcastle 1:3
Ewood Park, 19 225 néző
Blackburn: Friedel - Ooijer, Gray, Neill, Henchoz - Pedersen, Bentley (46. Todd), Tugay, Savage - McCarthy, Nonda (46. Derbyshire)
Newcastle: Given - Ramage, Babayaro, Zogbia, Milner - Sibierski (86. Huntington), Emre (54. Pattison), Solano (67. Rossi), Butt - Taylor, Martins
gól: 47. Pedersen, ill. 31. és 90. Martins, 35. Taylor
kiállítva: 41. Henchoz (Blackburn)

Liverpool-Fulham 4:0
Anfield Road, 43 189 néző
Liverpool: Reina - Carragher, Finnan, Agger, Garcia (80. Fowler) - Pennant, Gerrard, Riise, Alonso - Kuijt (72. Gonzalez), Bellamy (77. Crouch)
Fulham: Lastukova - Knight, Rosenior, Volz, Pearce (89. Helguson) - Jensen, Diop (49. Christanval), Brown, Radzinski - McBride (72. John), Boa Morte
gól: 54. Gerrard, 61. Carragher, 66. L. Garcia, 90. González

Middlesborugh-Wigan Athletic 1:1
The Riverside, 23 638 néző
M'boro: Schwarzer - Woodgate, Arca, Taylor, Xavier - Pogatetz (46. Parnaby), Downing, Morrison, Boateng - Yakubu, Viduka
Wigan: Kirkland (46. Pollitt) - Boyce, Baines, Wright, Scharner - Hall, Kilbane, Skoko, Cotterill (57. Valencia (68. Johansson)) - McCulloch, Camara
gól: 67. Yakubu, ill. 14. Camara (11-esből)

Portsmouth-Everton 2:0
Fratton Park, 19 528 néző
Portsmouth: James - Taylor, Primus, Pamarot, Johnson - Campbell, O'Neil, Davis (90. Hughes), Fernandes - Kanu (81. Kranjcar), Mwaruwari (62. M´Bela Douala)
Everton: Howard - Valente, Stubbs, Lescott, Yobo - Weir (46. McFadden), Van der Meyde (80. Vaughan), Carsley, Davies - Beattie (46. Anichebe), Johnson
gól: 14. Taylor, 26. Kanu

Tottenham Hotspur-Charlton Athletic 5:1
White Hart Lane, 35 565 néző
Tottenham: Robinson - Dawson, Lee, Chimbonda (82. Stalteri), Huddlestone - King, Malbranque (70. Murphy), Lennon, Tainio - Defoe, Berbatov (76. Mido)
Charlton: Carson - Diawara, Hreidarsson, Young, El Karkouri - Kisisev (53. Rommedahl), Sam, Faye, Reid (67. Hasselbaink) - Hughes, Darren Bent
gól: 31., 66. Berbatov, 33. Tainio, 55. Malbranque, 63. Defoe, ill. 43. Dawson (öngól)

Watford-Reading 0:0
Vicarage Road, 19 223 néző
Watford: Lee - Demerit, Stewart, Chambers, Shittu - Bangura, Francis, Bouazza, Smith (84. Powell) - Henderson, Young
Reading: Hahnemann - Sonko, Shorey, Bikey, Ingimarsson - Hunt, Oster (90. Little), Sidwell, Harper - Doyle, Lita (75. Long)

Bolton Wanderers-West Ham United 4:0
Reebok Stadium, 22 283 néző
Bolton: Jaaskelainen - Hunt, Meite, Speed (88. Gardner), Ivan Campo - Faye, Nolan, Anelka, Pedersen - Diouf (79. Tal), Davies (82. Vaz Te)
WHU: Green - Konchesky, McCartney, Collins, Spector (61. Paintsil) - Mullins, Dailly, Etherington, Reo-Coker - Tevez (61. Sheringham), Harewood
gól: 17. és 52. Davies, 77. Diouf, 78. Anelka

Chelsea FC-Arsenal FC 1:1
Emirates, 41 917 néző
Chelsea: Hilario - Carvalho, Ashley Cole, Terry, Lampard - Essien, Makelele, Geremi (66. Wright-Phillips), Ballack - Drogba, Sevcsenko (67. Robben)
Arsenal: Lehmann - Djourou, Clichy, Eboue, Senderos - Flamini, Hleb, Silva, Fabregas - Adebayor, Van Persie (83. Ljungberg)
gól: 84. Essien, ill. 78. Flamini

Sheffield United-Aston Villa (ma este 20:45, TV: Sport2)



*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább