Baj van Baszkföldön

Baj van Baszkföldön

, focitipp.hu

Spanyolország, 14. forduló

1981-ben a Real Madridot, 1982-ben pedig a Barcelonát előzte meg a Real Sociedad, s lett spanyol bajnok. Rég volt, szép volt - a jelen azonban kiábrándító.



Baszk pofonok

A csapaton az edzőváltás sem segített, Miguel Angel Lotina ugyanúgy nyeretlen eddig, mint elődje, José Mari Bakero. Ráadásul a játékosok is nehezen viselik az eredménytelenséget, ezzel magyarázható, hogy a múlt héten egy edzésen Juanito egy dulakodás során ököllel hallgattatta el Rossattót, a brazil hátvédet, akit azonnal kórházba kellett szállítani, hogy megműtsék törött állkapcsát... A pályán már nem ennyire kemények a baszkok, hétvégén Barcelonában kaptak ki, ami persze nem volt meglepetés: a két csapat között 24 pont volt a különbség, ráadásul a vendégek utóbbi tizenkét meccsük mindegyikén vereséget szenvedtek a Camp Nouban.

Gullit és Rijkaard

Ronaldinhót sokan bírálták a világbajnokság után, mostani játékával azonban nem lehet betelni. A Real Sociedad ellen is ő szerezte a győztes gólt, s 11 találattal vezeti a spanyol liga góllövőlistáját (a sevillai Kanoutéval és a zaragozai Diego Militóval holtversenyben).
A Barca TV-nek adott interjújában a Chelsea és a Lyon mellett a Bajnokok Ligája legfőbb esélyesének nevezte a katalán gárdát Ruud Gullit, aki a holland televízió szakkomentátoraként látogatta meg egykori csapattársa együttesét - Gullit 1988 és 1993 között játszott együtt Frank Rijkaarddal a Milanban, s ezalatt kétszer olasz bajnokságot, kétszer pedig BEK-et nyertek. A Barca most klubvilágbajnokságot nyerhet, Ronaldinhóék hétvégén utaztak el Japánba, ahol csütörtökön vár rájuk az első meccs.

Chevanton, nem Seva!

Kisebb perpatvar volt a Real Madrid csütörtöki edzésén is: Ruud van Nistelrooy olyan keményen odalépett Fabio Cannavarónak, hogy félő volt, a friss aranylabdás olasz hátvéd bokasérülés miatt nem lehet ott Sevillában a forduló rangadóján. Cannavaro végül ott volt, de ő is csak tátott szájjal figyelhette, amint Chevanton ollózó mozdulattal megszerezte a Sevilla győztes gólját. A 26 éves uruguayi csatár nyáron érkezett a Monacóból, s harmadik tétmeccsén harmadik gólját szerezte. Chevanton 2001 óta játszik Európában, s eddig minden szezonban legalább tízszer eredményes volt.

A többiek

Eltiltás miatt nem szerepelhetett a Santander csapatában a házi gólkirály, a 202 cm magas szerb Nikola Zigics, akit 2003 és 2005 után idén is Szerbia legjobb futballistájává választottak. A Zaragozának így könnyű dolga volt Santanderben, és győzelmével feljött a 4. helyre. Hat nyeretlen bajnoki után magára talált a két évvel ezelőtt még bajnoki aranyat ünneplő Valencia, amely a Mestallában négyet rúgott az idegenben gyámoltalan Deportivónak. S mielőtt elfelejtenénk: a Bilbao első győzelmét aratta Mané irányítása alatt, s ezzel elkerült a kiesőzónából. Ideje volt.

(bilbao.focitipp.hu)

A spanyol bajnokság állása >>>


Primera Division, 14. forduló

2006. december 19-10.

FC Barcelona-Real Sociedad 1:0
Nou Camp, 69 093 néző
Barcelona: Valdes - Belletti, Puyol (27. Oleguer), Thuram, Sylvinho - Deco (65. Iniesta), Xavi, Giuly, Edmilson - Gudjohnsen (79. Ezquerro), Ronaldinho
Sociedad: Bravo - Gonzalez, Lopez Rekarte, Gerardo, Juanito - Jesuli (84. Agirretxe Arruti), Prieto, Aranburu, Rivas (68. Garitano) - Kovacsevics, Uranga (74. Garrido)
gól: 61. Ronaldinho
kiállítva: 85. Silvinho (Barca)

Sevilla-Real Madrid 2:1
Ramon Sanchez Pizjuan, 45 000 néző
Sevilla: Palop - Escude, Adriano (72. Puerta), Javi Navarro, Daniel Alves - Puerta, Renato, Jesus Navas, Poulsen (61. Maresca) - Fabiano (63. Chevanton), Kanoute
Real: Casillas - Ramos, Carlos, Cannavaro, Salgado (46. Mejia) - Guti (81. Reyes), Beckham, Emerson, Van Nistelrooy - Gonzalez Blanco, Ronaldo (69. Robinho)
gól: 17. Kanouté, 77. Chevanton, ill. 12. Beckham

Athletic Bilbao-Recreativo Huelva 4:2
San Mamés, 38 000 néző
Athletic: Aranzubia - Prieto, Casas, Sarriegi, Exposito - Iraola, Gabilondo, Martinez (73. Amorebieta), Yeste (58. Garmendia) - Urzaiz (82. Llorente), Etxeberria
Recreativo: López Vallejo - Beto (46. Arzo), Bautista Pina (46. Rosu), Amo (58. Bouzon), Merino - Tornavaca, Jesus Vázquez, Cazorla, Viqueira - Sinama-Pongolle, Uche
gól: 6. Bautista (öngól), 27. és 41. Urzaiz, 60. Garmendia, ill. 54. Uche, 88. Sarriegi (öngól)

Celta Vigo-Villarreal 1:1
Balaidos, 12 000 néző
Celta: Pinto - Angel, Placente, Contreras, Tamas - Iriney, Gustavo Lopez (70. Jonathan), Nene (80. Nunez), Oubina - Baiano (89. Lopez), Canobbio
Villarreal: Barbosa - Quique Alvarez, Arruabarrena, Fuentes, Josemi (78. Javi Venta) - Riquelme, Tacchinardi (68. Somoza), Garcia, Senna - Franco (85. Josico), Forlan
gól: 17. Fabiano, ill. 64. Forlan

Getafe-Real Betis 1:1
Alfonso Perez, 10 000 néző
Getafe: Abbondanzieri - Alexis, Paredes, Belenguer, Cortés - Nacho, Casquero, Redondo (66. Sousa), Celestini - Guiza (86. Pulido), Manu (82. Mario Cotelo)
Betis: Contreras - Rivas, Romero, Juanito, Melli - Arzu (54. Dani), Assuncao, Rivera (61. Vogel), Capi (74. Fernando) - Sobis, Edu
gól: 49. Guiza, ill. 86. Juanito
kiállítva: 83. Belenguer (Getafe)

Gimnastic-Levante 2:1
Nou Estadi, 12 000 néző
Gimnastic: Perez - Llera, Garcia, Caceres, Ruz - Morales (62. Buades Vendrell), Gil, Cuellar, Generelo - Portillo (79. Pinilla), Irurzun (68. Castro)
Levante: Molina - Alvaro, Rubiales, Alexis, Descarga - Camacho (80. Luyindula), Ettien (82. Carmelo), Mustapha, Berson - Martinez (71. Courtois), Kapo
gól: 41. Garcia, 76. Ruben, ill. 27. Riga

Osasuna-RCD Mallorca 3:0
El Sadar, 17 000 néző
Osasuna: Ricardo - M.Flano, Corrales, Cruchaga, J.Flano - Valdo, Punal, Lopez (83. Munoz), Nekounam (59. Font) - Miloseviæ, Soldado (72. Romeo)
Mallorca: Toni Prats - Navarro, Ballesteros, Hector, Arango - Nunes, Jankovics, Basinas, Kome (66. Diego Tristan) - Pereyra (82. Lopez), Castano (74. M.Lopez)
gól: 60. Milosevics, 68. Flano, 79. Punal (11-esből)
kiállítva: 89. Naval (Mallorca)

Racing Santander-Real Zaragoza 0:2
El Sardinero, 16 000 néző
Racing: Tono - Garay, Luis Fernandez, Gonzalez, Pinillos - Scaloni, Balboa (75. Alvarez), Colsa (81. Matabuena), Vitolo (68. Momo) - Juanjo, Serrano
Zaragoza: Sanchez Dominguez - Sergio (89. Pique), Juanfran, Milito, Diogo - Aimar (90. Oscar Gonzalez), Zapater, D'Alessandro, Ponzio - Garcia (68. Lafita), Milito
gól: 60. D. Milito, 80. Lafita

Atlético Madrid-Espanyol 1:2
Vicente Calderon, 40 000 néző
Atlético: Leo Franco - Ze Castro, Pernia, Antonio Lopez (52. Jurado), Perea - Seitaridis, Maniche, Galletti, Luccin - Fernando Torres, Aguero (70. Mista)
Espanyol: Kameni - Chica Torres, Jarque, Torrejon, Zabaleta - Moha, Hurtado, Rufete (64. Costa), De la Pena - Garcia (87. Velasco), Tamudo (76. Pandiani)
gól: 56. Torres, ill. 8. Tamudo, 62. Garcia

Valencia CF-Deportivo La Coruna 4:0
Mestalla, 45 000 néző
Valencia: Canizares - Navarro, Cerra, Curro Torres, Vicente - Raul Albiol, Albelda, Silva, Baraja (76. Viana) - Angulo (56. Joaquin), Villa (78. Tavano)
Deportivo: Aouate - Juanma, Capdevila, Kasmirski, Lopo (52. Manuel Pablo) - Arbeloa, Coloccini, Sergio, Juan Rodriguez - Arizmendi (68. Adrian), Riki (52. Verdu)
gól: 9. Angulo, 39. és 76. Villa (az elsőt 11-esből), 90. Vicente
kiállítva: 37. Juanma (Depor)



*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább