Karlsruhe-ruha a Freiburgnak

Karlsruhe-ruha a Freiburgnak

, focitipp.hu

Bundesliga 2

Freiburg-Karlsruhe 0:4

Tíz évvel ezelőtt a két csapat még a Bundesliga 1-ben találkozott rendszeresen. Tavaly a Freiburg két, a Karlsruhe négy pontnyira volt a feljutástól. Idén azonban csak a kék-fehérek álmodhatnak az első osztályról.



Azok a boldog szép napok

A Freiburg először az 1993/94-es szezonban szerepelt a Bundesligában, rá egy évre pedig bronzérmet szerzett, ami akkor még „csak" UEFA-kupás helyet ért. A Slavia Praha azonban már az első körben kiejtette a piros-feketéket (1:2). A kilencvenes évektől masszív középcsapatnak számítottak három grúz főszereplővel (Ckitisvili, Kobiasvili és Iasvili), mindössze egy idényt kellett a másodosztályban tölteniük (1997/98), ahonnan azonnal visszajutottak.
A Karlsruhe ugyan egyszeres bajnoknak tekinthető (1909), igaz akkor három győzelem is elég volt a bajnoki címhez. A Bundesligában a hatodik helynél jobbra nem futotta, viszont az UEFA-kupában 1994-ben egészen az elődöntőig menetelt Thomas Hässler vezényletével. A PSV, a Valencia (hazai pályán 7:0-ra győztek), a Bordeaux és a Boavista kiejtése után az elődöntőben a Casino Salzburg idegenben lőtt góllal búcsúztatta a kék-fehéreket. Winfried Schäfer 1986-tól egészen az 1998-as kiesésig irányította a csapatot. A Karslruhe azóta nem szerepelt az első osztályban, sőt a 2000/01-es szezonban - anyagi gondok miatt - a harmadosztályból kellett visszakapaszkodniuk.

Fél óra szenvedés

Majdnem telt ház fogadta a csapatokat, de az első félidőben fél órán keresztül az embernek az lehetett a benyomása, hogy a Sportklub véletlenül egy Honvéd-ZTE meccset közvetít, annyi volt a pontatlanság és a szerencsétlenkedés (a játék tempójára viszont egy rossz szavunk sem lehet). Persze a stadion állapota és a szurkolók szűnni nem akaró éneklése miatt ezt a párhuzamot magunk sem vettük komolyan. A fél órás kínlódás után a vendégek német-olasz irányítója, Porcello végre húzott egy vártlant (értsd: adott egy jó passzt), aminek a következménye az albán Kapllani fejesgólja lett (0:1).

Bejöttek a közmondások

A második félidőre alaposan feljavult a mérkőzés, most már egy Bundesliga 1-es meccsen érezhette magát az ember: hatalmas iramban folytatódott a meccs, a Freiburg megpróbálta kapuja elé szegezni a vendégeket, de mire sikerült volna tartós mezőnyfölényt kialakítani, a csereként beállt Staffeldt megduplázta az előnyt (0:2). Federico - a másik olasz-német - átemeléses góljával bizonyította a „többet ésszel, mint erővel" tétel igazságát (0:3), a hazaiak burkina faso-i védője (Wilfried Sanou) pedig a „szegény embert az ág is húzza" alapon megadta a kegyelemdöfést saját csapatának, miután szerencsétlenül belebotlott a kapura nagy veszélyt nem jelentő lepattanó labdára (0:4).

Ettől a csapattól

ne várjanak feljutást - mondta Volker Finke (képünkön), aki 1991 óta irányítja a szakmai munkát a Freiburgnál: „Csapatunk fiatal, a következő évek legfontosabb feladata a fiatal tehetségek beépítése a felnőtt keretbe." Az 58 éves vezetőedző öt-hat év múlva tartja csapatát esélyesnek a feljutásra. A szurkolók pedig elfogadják a szakember döntését és koncepcióját. Ha eddig tart egy erős csapat összeállítása, akkor eddig tart. Egy biztos: a freiburgi szurkolók nem követelték az ősz mester távozását a kiütéses vereség után, hanem arra gondoltak, hogy hamarosan ismét jó csapatuk lehet. Addig is: találkoznak minden héten a Badenova Stadionban.


SC Freiburg-Karlsruher SC 0:4
Badenova Stadion, 22 000 néző
Freiburg: Walke - Sanou, Mohammad, Olajengbsi (72. Bencik), Ibertsberger (46. Schwaab) - Riether, Antar, S. Couilbaly - Cafu, Iasvili, Pitroipa (76. Aogo)
Karlsruhe: Miller - Eichner, Franz, Eggimann, Dick - Federico (94. Männer), Aduobe (61. Staffeldt), Porcello, Carnell - Kapllani, Freis (85. Mutzel)
gól: 32. Kapllani, 64. Staffeldt, 72. Federico, 89. Sanou (öngól)


A Bundesliga 2 állása >>>

(kl.focitipp.karlsruhe)


*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább