Chelsea - nincs megállás!

Chelsea - nincs megállás!

, gj

Anglia, 27. forduló

Soha nem szeretttem az Evertont. Akkor sem, amikor Lineker ott játszott. Pedig akadnak elsőrangú kis- és középcsapatok Angliában, de valahogy még egy harmadosztályú Luton Town is izgalmasabb, mint a fülledt-frusztrált Everton. A Chelsea elleni meccsen sem szerettem beléjük.



Mert bár a hentesképű Rooney nincs, de ott van még a mészáros Duncan Ferguson, s ha ő sem lenne a pályán, akkor az ellenfél levadászására bevethető a southamptoni Szentektől érkezett James Beattie.

Ez történt:
Everton-Chelsea, 8. perc: bűncselekmény (violence) a pályán!
Beattie, miután belátta, hogy a labdát már nem éri el, káromkodás helyett - csak úgy, spontán dühből - lefejelte a londoni Gallast. "Not once but twice", jegyezte meg lakonikusan a BBC riportere. A Goodison Park közönsége hiába tüntetett (vehemensen), Beattie kiállíttatott (jogosan), a meccs pedig eldöntetett (Gudjohnsenesen).

Több mint 80 percig emberhátrányban játszani a Chelsea ellen - ekkora nyomást még az olyan nagycsapatok is nehezen bírnának, mint az Once Caldas vagy a Velez Sarsfield vagy az AC Sparta Praha, hát még egy erősen középszerű Everton, amelynek ráadásul Gravesen távozása után egyetlen használható játékosa maradt, Marcus Bent (Tim Cahill csak millwalli múltjára lehet büszke).

Az Everton is belátta, hogy csak akkor van esélye, ha folytatja az embervadászatot, ezért aztán a 12. percben Tiago is le lett fejelve. A meccs így egy az egyben a múlt szerdai Blackburn-Chelsea párharcot idézte: a hazaiak haraptak, a Chelsea pedig megróbált focizni, s bár Drogba, Kezsman és Robben hiánya érezhető volt, mégis akadtak olyan periódusok az első félidőben, amikor a labdatartási arány 5 - 95 százalék volt a vendégek javára (a statisztikák szerint a 9. és a 14. perc között).
De még így is az Everton hátvédsorának hajmeresztő megmozdulásaira volt szükség ahhoz, hogy a létszámfölényt egyáltalán helyzetekre váltsa a Chelsea. A 31. percben előbb Joseph Yobo indította az ellenfelet (Lampard mellé lőtt), majd Weir hibáját hagyta megtorlatlanul Joe Cole, hogy a félidő végén Stubbs tegye próbára saját kapusát egy szerencsétlen mozdulattal (Martyn bravúrral védett).

Jön a gól:
A Chelsea legutóbbi négy idegenbeli meccsét megnyerte (az idegenbeli összmérleg sem rossz, 10-2-1), s hogy a sorozat nem szakadt meg, arról Gudjohnsen lesipuskás gólja döntött: a 70. percben Ferreira beadását Gallas spiccel a felső lécre lőtte, a kipattanóra pedig az izlandi egyedül érkezett: 0:1.

Èech rekordjai (Sparta Praha on tour)
Az utolsó 20 perc leghasznosabb játékosa Jirí Jarosík volt, aki Joe Cole-t váltotta. Az egykori spartás középpályás, aki beállása után egy cédulán vitte Tiagónak Mourinho mester utasításait, könnyedén és elegánsan szűrte a kétségbeesetten rohamozó hazaiak támadásait. Az Everton becsülettel végighajtotta a finis perceit, de Èechet csak egyszer tette próbára: a 80. percben Kilbane jobb oldali szabadrúgása után Carsley fejesét kellett hárítania a cseh kapusnak.

A Chelsea zsinórban a 10. meccsén nem kapott gólt, s a bajnokságban ez volt a 21. ilyen találkozója: Petr Èech ezzel beállította a Premier League rekordját, amit a dán Peter Schmeichel tartott, ráadásul megdöntötte saját csúcsát is: gól nélküli sorozata immáron 961 perce tart. Eddigi rekordját még a prágai Sparta kapusaként jegyezte, a 2001/2002-es idényben 903 percig maradt érintetlen a hálója.
Ez a 961 perc a kapusok világranglisáján a 39. helyet jelenti Èech számára. Az élen a brazil Vasco de Gama kapusa, Mazaropi áll, aki az 1977/78-as idényben 1816 percen át nem kapott gólt.

"Now if you go down Goodison way
Hard luck stories you hear each day
There's not a trophy to be seen
'Cos Liverpool have swept them clean"

EVERTON vs. CHELSEA 0:1 (0:0)
2005.02.12., Goodison Park, 40 270 néző, játékvezető: Riley.
Gólszerző: Gudjohnsen (70.)
Sárga lap: Cahill, ill. Terry, Jarosík.
Labdatartás (százalékban): Everton 33, Chelsea 67
Lövések: Everton 4, Chelsea 25
Szögletarány: Everton 3, Chelsea 9
EVERTON: Martyn, Pistone, Stubbs, Weir, Naysmith (74. Ferguson), Yobo, Bent, Carsley (85. Arteta), Cahill, Kilbane, Beattie.
CHELSEA: Èech, Ferreira, Gallas, Terry, Bridge, Cole (72. Jarosík), Tiago (90. Johnson), makelele, Lampard, Duff (90. Ricardo Carvalho), Gudjohnsen.

(gj)

*****

TÁBLÁZATOK, statisztika

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább