Támadnak a baszkok

Támadnak a baszkok

, focitipp.hu

Spanyolország, 17. forduló

„Ronaldinho nálunk csak a kispadot koptatná, Rijkaard pedig legfeljebb a tartalékcsapatot edzené" - hallatta a hangját az FC Sevilla 49 esztendős elnöke, José María del Nido, miután a labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó szervezet (IFFHS) bejelentette: a 2006-os év legjobb klubcsapata az FC Sevilla volt.



Nido, aki egy karácsonyra kapott sorsjegyen 300 ezer eurót nyert, szombaton este szívesen visszavonta volna fellengzős nyilatkozatait, csapata ugyanis 2:1-re kikapott Zaragozában. Az attraktív támadófocit játszó hazaiak a Real Madridból kölcsönjátékra kapott Diogo góljával jutottak előnyhöz, amit az argentin Diego Milito növelt kétgólosra, sevillai részről pedig a brazil Luis Fabiano szépített, aztán összeverekedett Diogóval, amiért páros kiállítás járt.

Kerzsakov várhat

Juande Ramos, a Sevilla edzője még nem nevezte a mérkőzésre az orosz válogatott támadóját, Alekszandr Kerzsakovot, aki 5 millió euróért érkezett a Zenit Szentpétervártól. Kerzsakov feladata nem lesz könnyű: Fabiano, Chevanton, Kepa és a góllövőlistát 14 találattal vezető Kanouté mellett kell majd érvényesülnie.

Mit várhatunk a Realtól?

A Barcelona nem használta ki a Sevilla botlását, mint ahogy a Real Madrid sem. A Real a 18 éves brazil Marcelo (Fluminense) és a 19 éves argentin Higuaín (River Plate) után a karácsonyi szünetben 27 millió dollárért leigazolta a Boca Juniors 20 esztendős üdvöskéjét, Fernando Gagót. Utóbbi a La Coruna ellen debütált, egy szégyenteljes vereséggel - a Real 15 éve nem tudott nyerni a Riazorban.

Riquelmét váratlanul kitették

Nem tudott nyerni a másik madridi csapat sem, az Atlético erejéből csak döntetlenre futotta a sereghajtó Tarragona ellen. Győzött viszont a Valencia, amely a Villarrealt verte idegenben, s ezzel feljött az 5. helyre. A meccset csak a lelátóról nézte végig Riquelme, a Villarreal argentin középpályása, akit a klubvezetés „nem megfelelő hozzáállás" miatt kitett a keretből. A sorozatban harmadik meccsüket elveszítő hazaiak egyetlen öröme az új szerzemény, Matías Fernandez üde játéka volt (a chilei középpályás tavaly 20 gólt lőtt a Colo Colóban). Új edzője van a Betisnek: a hírbe hozott Faruk Hadzsibegics és Jacques Santini helyett végül a francia Luis Fernandez ült le a sevillai zöld-fehérek kispadjára, és győzelemmel kezdett a hat meccse nyeretlen Celta Vigo ellen.

Baszkföld: jobb a vártnál

Idegenben kétszer annyi pontot szerzett a Bilbao, mint odahaza: a baszkok ezúttal Mallorcán nyertek. Zsinórban nyolc megnyert tétmérkőzés után kikapott az Osasuna, méghozzá attól a Real Sociedadtól, amely Miguel Angel Lotina érkezésével megtáltosodott, s bár a csapat még mindig az utolsó előtti helyen áll, utóbbi kilenc tétmeccsén csak egyszer kapott ki (Barcelonában 1:0-ra). Tovább remekel az újonc Recreativo Huelva, amely karácsony előtt a Real Madridot verte idegenben 3:0-ra, vasárnap pedig az Espanyolt kopasztotta meg Barcelonában.

(bilbao.focitipp.hu)

A spanyol bajnokság állása >>>


Primera División, 17. forduló

2007. január 6-7.

Atlético Madrid-Gimnástic Tarragona 0:0
Vicente Calderon, 40 000 néző
Atlético: Leo Franco - Pablo, Pernia, Antonio López (46. Mista) - Valera, Zé Castro, Gabi, Galletti (89. Pollo), Jurado - Fernando Torres, Agüero
Gimnastic: Rubén Pérez - Ruz, Llera, Matellán, Mingo, Campano (70. Cuellar) - Buades, Generelo (63. Irurzun), Morales, Juan Diaz - Rubén Castro (75. Portillo)
kiállítva: 88. Fernández (Atlético)

Real Sociedad-Osasuna 2:1
Anoeta, 21 753 néző
Real Sociedad: Bravo - Garrido (80. Garitano), Labaka, López Rekarte - Mikel González, Rivas, Aranburu, Xabi Prieto - Jesuli (76. Agirretxe), Gari Uranga (81. Gerardo Garcia), Kovacsevics
Osasuna: Ricardo - Javier Flaño, Cruchaga, Josetxo, Corrales - Nekounam, Puñal (54. Garcia), Juanfran (82. Munoz), David López - Soldado (77. Webo), Milosevics
gól: 19. Prieto (11-es), 89. Aranburu, ill. 56. Garcia

Real Zaragoza-FC Sevilla 2:1
La Romareda, 28 000 néző
Zaragoza: César - Diogo, Sergio, Gabi Milito, Juanfran - Piqué, Zapater, D´Alessandro (86. Lafita), Ewerthon (68. Oscar Gonzalez) - Aimar, Diego Milito (91. Sergio Garcia)
Sevilla: Palop - Dani Alves, Javi Navarro, Escudé, David (61. Maresca) - Jesus Navas (61. Chevanton), Renato, Poulsen, Adriano - Luis Fabiano, Kanouté
gól: 14. Diogo, 51. D. Milito, ill. 70. Luis Fabiano
kiállítva: 90. Diogo, ill. 90. L. Fabiano

Espanyol-Recreativo Huelva 0:1
Montjuic, 20 000 néző
Espanyol: Kameni - Jarque, Torrejón, Velasco (79. Moha), Zabaleta - Moisés, De la Peña (71. Julián), Rufete (65. Pandiani), Riera - Luis Garcia, Tamudo
Recreativo: López Vallejo - Merino, Beto, Poli, Cazorla - Arzo, Viqueira (81. Barber), Jesus Vázquez, Aitor (67. Juanma) - Javi Guerrero (77. Rosu), Uche
gól: 56. Munoz

Getafe-FC Barcelona 1:1
Alfonso Pérez, 13 000 néző
Getafe: Abbondanzieri - Contra, Belenguer, Alexis, Paredes - Celestini, Casquero, Mario Cotelo, Vivar Dorado (73. Sousa) - Pachón (83. Manu del Moral), Güiza (75. Verpakovskis)
Barcelona: Victor Valdés - Belletti, Márquez, Puyol, Sylvinho (73. Van Bronckhorst) - Edmilson (90. Olmo), Xavi, Iniesta, Giuly - Gudjohnsen, Ezquerro (59. Saviola)
gól: 54. Guiza, ill. 70. Xavi
kiállítva: 90. Alexis (Getafe)

Levante-Racing Santander 2:0
Ciudad de Valencia, 15 000 néző
Levante: Molina - Descarga, Alexis, Álvaro, Rubiales - Camacho, Berson, Ettien (79. Tommasi), Courtois (55. Riga) - Nino (81. Reggi), Kapo
Racing: Toño - Pinillos, Rubén, Garay, Christian - A. Tomás (67. Momo), Colsa, Scaloni - Munitis, Óscar Serrano (67. Balboa), Zsigics
gól: 63. Camacho, 77. Kapo

Mallorca-Athletic Bilbao 1:3
Son Moix, 15 000 néző
Mallorca: Prats - Varela, Ramis, Nunes, Navarro - Pereyra, Ibagaza, Jankoviæ (73. Jordi), Victor (58. Maxi López) - Arango, Jonás Gutiérrez (58. Tristán)
Bilbao: Aranzubia - Expósito, Luis Prieto, Sarriegi, Casas - Murillo, Iraola, Garmendia (78. Etxeberria), Javi Martinez, Yeste (88. Amorebieta) - Urzaiz (72. Aduriz)
gól: 82. Exposito (öngól), ill. 30. és 53. Urzaiz, 84. Etxebarria

Real Betis-Celta Vigo 1:0
Ruiz de Lopera, 35 000 néző
Betis: Contreras - Juanito, Rivas, Fernando Vega - Miguel Ángel, Arzu, Assunçao, Sobis (90. Maldonado), Capi (77. Rivera) - Edu, Fernando (74. Dani)
Celta: Pinto - Tamas, Lequi, Placente, Ángel - Pablo Garcia, Gustavo López (75. Guayre), Canobbio, Nené - Jorge, Baiano
gól: 60. Sobis
kiállítva: 68. Pérez (Celta Vigo)

Deportivo La Coruna-Real Madrid 2:0
Riazor, 33 000 néző
Deportivo: Aouate - Manuel Pablo, Andrade, Arbeloa, Capdevila - De Guzmán, Duscher, Estoyanoff (89. Barragán), Arizmendi (90. Valerón) - Cristian, Riki (78. Juan Rodriguez)
Real: Casillas - Michel Salgado (57. Marcelo), Helguera, Cannavaro, Sergio Ramos - Gago (57. Ronaldo), Emerson, Reyes, Guti (13. Beckham) - Raul, Van Nistelrooy
gól: 10. Capdevila, 56. Hidalgo

Villarreal-Valencia 0:1
El Madrigal, 20 000 néző
Villarreal: Barbosa - Josemi, Fuentes, Peña (40. Cygan), Arruabarrena - Josico (76. José Mari), Senna, Cani, Matias Fernández - Forlán, Guille Franco (76. Marcos)
Valencia: Cañizares - Miguel, Ayala, Curro Torres, Albiol - Albelda, Baraja (90. Marchena), Angulo, Silva (80. Hugo Viana) - Morientes (68. Joaquin), Villa
gól: 74. Angulo



*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább