Magyarok a Bundesligában

Magyarok a Bundesligában

, focitipp.hu

December

A Bundesliga téli álmát alussza. Itt az ideje, hogy értékeljük a magyar idegenlégiósok decemberi (és őszi) teljesítményét. A helyzet ellentmondásos. Hajnal Tamás a másodosztály egyik legjobb játékosa, Szabics Imre teljesítménye viszont a Kicker osztályzatai alapján a leggyengébb az elsőosztályban.



Lezárult az ősz a Bundesligában, s ahogy illik - mondhatnánk: németes precizitással -, éppen a fordulók fele zajlott le, jöhetnek a tavaszi visszavágók. Nincsenek előrehozott-elmaradt mérkőzések, jogosulatlan előnyszerzések. Két félidő van, és mindkettőben egyenlő mértékben kell teljesíteni. Így reálisan értékelhetjük a félévet. Kezdjük azzal: hiába volt szörnyű ez a szezon a magyar foci szempontjából, a Bundesliga magyar oldala csak erősödött, különösen az elmúlt évhez képest.

Bundesiga 1


Dárdai Pál

A múlt hónapban még azt írhattuk, hogy a Hertha a Bundesliga mezőnyében - holtversenyben a döntetlenkirály 1. FC Nürnberggel - a legkevesebb vereséggel büszkélkedhet. Ez gyorsan idejétmúlttá vált, hiszen egy brémai és egy leverkuseni túra után is vereséggel tért vissza a csapat Berlinbe. (Bezzeg a Nürnberg!) A csapat formája azonban stabilan javult - ahogy Dárdaié is. Már a Bremen ellen visszatért, de az első félidő végén lecserélték. Addigra le is zárultak az események, és Dárdai 5-öst kapott a Kickertől, azaz a legrosszabbak közé tartozott - Simuniccsal és Gilbertóval együtt. Aztán egy újabb vereség, majd két győzelem (a második a kupában). Érdekesség, hogy Dárdai az utolsó három meccsén egyaránt kapott sárga lapot. És akkor mi van? Semmi. Dárdai jól és viszonylag sokat játszott az ősz folyamán, még két gólt is szerzett, nála többet csak a két csatár (Pantelics 10, Gimenez 5). A lényeg: minden jó, ha a vége jó. A bajnoki szezont hazai pályán, a kupát idegenben győzelemmel zárni, és még a kényelmes UEFA-kupát érő 5. helyen tanyázni - tavasszal is elfogadnák. Ez persze nem lesz egyszerű, hiszen a Hertha az eléggé sűrű üldözőboly élén áll. Nagy lesz a tülekedés...


5=5. Hertha BSC 17 7 6 4 28:24 27p.

Német kupa Osnabrück i 3:0
Bundesliga Frankfurt o 1:0
Bundesliga Leverkusen
i
1:2
Bundesliga Bremen i
1:3


Huszti Szabolcs

A Hannover ismét előrébb lépett két helyet. Egy-két hónappal ezelőtt még csak a felzárkózást jósoltuk, az azonban nem valószínű, hogy van ennél is feljebb. Bár ki tudja...
Huszti jól játszott a Cottbus ellen, azonban a következő meccs előtt lesérült egy edzésen, így számára véget ért az idény. Tulajdonképpen büszke lehet magára. Gyorsan beilleszkedett, két edzőnél is megállta és megtalálta a helyét, teljesítményével a szurkolók szimpátiáját is megszerezte. Csapata játékstílusából adódóan többet védekezik, mint támad, ám így is szerzett két gólt. Az egyiket ráadásul a Bayern ellen: ez „az unokáimnak is mesélni fogom" kategória. Hannoveri érdekesség: legutolsó nyolc meccsük mindegyikén egy gólt rúgtak. Ha ezt még egy darabig tartani tudják, bizonyára nem lesz gondjuk a kieséssel.

13>11. Hannover 17 5 5 7 16:26 20p.

Német kupa Duisburg o 1:0
Bundesliga Nürnberg i 1:3
Bundesliga
Bielefeld o 1:1
Bundesliga
Cottbus i 1:0


Szabics Imre

A Mainznak nem is volt olyan szörnyű ez a hónap, elvégre szereztek két pontot. Igaz, csak egy Jovanovic-gólig jutottak, és ez a két pont még mindig nem mozdította el őket az utolsó helyről. Jürgen Kloppot valószínűleg nem fenyegeti a kirúgás veszélye. A város és a vezetőség a saját fiának tekinti. Sokat tett a csapatért, valószínűleg ez is belefér.
Hogy Szabiccsal mi lesz? A Kicker listát állított össze a legalább 10 meccsen szerepelt játékosokról: Imre az utolsó. Nem sok esélye maradt. Igaz, hogy közben sérülésekkel küszködött, ám ennél mégiscsak messzebbre kellett volna jutnia. Egy ilyen kiscsapatban csak az igazán kegyetlen csatárok élnek meg: akik csípnek, rúgnak, harapnak, s beerőszakolják a labdát. Szabics mellé elkélne egy éktárs, vagy legalább egy hatékonyabb középpályássor. Tulajdonképpen nem reménytelen a helyzet, és a másodosztályban is jó gólkirálynak lenni. Jobb tavaszt, Imre!

18=18. Mainz 17 1 8 8 11:30 11p.

Bundesliga Bayern o 0:4
Bundesliga
M'gladbach i 1:1
Bundesliga
Stuttgart o 0:0


Szélesi Zoltán

Nem zárta valami fényesen az évet a Cottbus. Persze, az is igaz, hogy topcsapatokkal találkozott, és nem rossz eredmény Münchenben 2:1-re kikapni, a Stuttgarttól pedig pontot rabolni egyenesen bravúrszámba megy. Csak az az otthoni, Hannover ellenni vereség ne lenne! A közvetlen riválistól elszenvedett vereség duplán fáj. Még ha csak nüanszokon múlott is az egész.
Szélesi a nagyok ellen játszott, szerfelett jól: hajtott és küzdött. Mellesleg ő készítette elő a Bayern München ellen szerzett gólt. (Idén nem volt nagy szerencséje a Bayernnek a magyarokkal.) Az év végére végül párba került az év eleji közvetlen rivális da Silvával, és ez egy meglehetősen dinamikus párosnak bizonyult, amelynek van jövője (tavasza). Szélesi hibájaként mindössze tán annyi róható fel, hogy mire felér az ellenfél tizenhatosáig, ereje inkább csak egy vaktában ellőtt beadásra elég. Tovább: amíg a többi első ligás magyar két gólig jutott az ősszel, ő „csak" két gólpasszig... Soha rosszabbat!

12>15. Cottbus 17 4 5 8 18:24 17p.


Bundesliga Stuttgart o 0:0
Bundesliga
Bayern i 1:2
Bundesliga
Hannover o 0:1


Bundesliga 2


Hajnal Tamás

Fölösleges ragozni, legyen elég ennyi: a Bundesliga másodosztályának gólpasszkirálya; csapata góljainak több mint feléhez köze van (13/25); a Kicker osztályzatai alapján a 3. a másodosztály játékosai között; a forduló válogatottjába 17 alkalomból hétszer bekerült, az utolsó alkalommal pedig a forduló emberének választották! Ennél nincs jobb! Na jó, a feljutás az első osztályba.

4=4. Kaiserslautern 17 8 6 3 25:16 30p.


Bundesliga 2 1. FC Köln i 2:2
Bundesliga 2
Carl Zeiss Jena o 0:0
Bundesliga 2
Braunschweig i 1:0


Regionalliga Süd
A németek a Regionalligában már nem voltak annyira precízek, talán mert a harmadosztályban azért nem adottak a feltételek (pl. fűtött talajú pálya) az időjárás bármilyen szeszélyének kivédésére, így a csapatok három fordulóval átlógtak a tavaszi szezonba. A 18.-at már november végén megejtették, december elején pedig még gyorsan játszottak két meccset.

Kanyuk László
A csapat stabilan tartja 4. helyét, a feljutás sem kizárt. Kanyuk az utolsó fordulóban kapott fél órát, más kérdés, hogy a meccs akkor dőlt el. Összességében nem lehet elégedett az ősszel, hiszen csak két meccset játszott végig, és ezen kettőn kívül is csak nyolcszor jutott szóhoz.

4 = 4. Stuttgarter Kickers 20 9 6 5 35:25 33p.

Kaiserslautern amatőr (otthon) 3:0
Karlsruhe amatőr (idegenben) 0:1

Löw Zsolt
A Hoffenheim a második helyen zárt, öt pont a különbség mind előtte, mind utána. Bár nehezen indultak, már komoly cél a feljutás. Sajnos, ez nem Löw érdeme. Az első öt meccs után csak a 15. fordulóban jutott néhány perc a számára.

2 = 2. Hoffenheim 20 11 6 3 35:19 39p.

Bayern München amatőr (otthon) 2:2
Hessen Kassel (otthon) 3:1

Szalai Ádám
A csapat otthon vereséggel búcsúzott, aminek biztos nem örültek, de a szezont legalább győzelemmel zárták, így tavasszal még álmodozhatnak az aranyéremről is. Szalai mindkétszer pályára lépett, de nem bővítette góljai számát. Ettől függetlenül elégedett lehet sorsa alakulásával, hiszen minden mérkőzésen szóhoz jutott, és összesen öt gólt szerzett.

3 = 3. VfB Stuttgart amatőr 20 10 4 6 30:25 34 p.


Pirmasens (idegeben) 1:0
Reutlingen (otthon) 0:1

Tölcséres András
Az Ingolstadt végül a bajnoki mezőny tengelyében zárta az évet, valószínűleg a szezon végén is a középmezőny sűrűjében találjuk majd meg. Tölcséres három meccset hagyott ki az ősz folyamán, és hármat játszott végig. Mint írtuk, alapvetően kiegészítő szerepe van a 32 éves játékosnak - viszont pótolhatatlan: 6 gólt szerzett (nála többet csak a 8-ig jutó Steffen Wohlfahrt rúgott), és háromszor még a forduló csapatába is beválasztották.

9 < 8. FC Ingolstadt 20 8 4 8 28:28 28p.


Reutlingen (idegenben) 1:0

Spf. Siegen (otthon) 0:2



(balagesh.focitipp.hu)



*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább