Baszk derbit nyert a Bilbao

Baszk derbit nyert a Bilbao

, focitipp.hu

Spanyolország 20. forduló

A nyolcvanas évek elején baszk hegemónia volt a Primera Divisiónban: 1981-ben és 1982-ben a Real Sociedad, 1983-ban és 1984-ben az Athletic Bilbao lett a spanyol bajnok. S hogy mi a helyzet ma?



A bilbaói baszkok jobbak

Ma az a helyzet, hogy a Real Sociedad-Athletic Bilbao mérkőzés kiesési rangadót jelent: a hazaiak már tavaly is csupán egyetlen pontnak köszönhetőn maradtak az élvonalban, idén viszont aligha lesz hasonló mázlijuk. A bentmaradáshoz például nyerniük kellett volna a rivális Bilbao ellen, de ez nem sikerült, mivel Xabi Prieto még a tizenegyest is kihagyta. Bilbaói részről viszont a hátvéd Iraola duplázott, s így az Athletic folytatta különös szereplését: idegenben majdnem háromszor annyi pontot gyűjtött, mint odahaza.
Sokáig úgy tűnt, megszerzi első idegenbeli győzelmét a La Coruna, amely a 79. percig győzelemre állt Zaragozában, az örömtől azonban az argentin Diego Milito fosztotta meg a Deport, szezonbeli 13. góljával.

Kerzsakov bemutatkozott

Szintúgy 13 gólnál jár Ronaldinho. A Barcelona karmestere a Celta Vigo elleni győztes meccsen is betalált, méghozzá büntetőből - ez volt Ronaldinho hatodik értékesített tizenegyese idén a bajnokságban. A Barca sikeréhez azonban nem ez, hanem Saviola agilis játéka kellett, aki a katalánok utóbbi hat tétmeccsén nyolcszor volt eredményes.
A gránátvörös-kékek nyakán továbbra is ott liheg a Sevilla, amely első győzelmét aratta 2007-ben. Az andalúziaiak azt a Levantét verték idegenben 4:2-re, amelyben csupa veterán játszik: a francia Dehu (korábban Lens és PSG), az ír Harte (Leeds) és az olasz Tommasi (AS Roma) is túl van már a zeniten. Mindez nem érvényes a sevillaiak orosz csatárára, a Zenit Szentpétervárból érkezett Alekszandr Kerzsakovra, aki megszerezte első gólját Spanyolországban.

Tomasson, a rekorder

A két éllovas lerázta magáról a Real Madridot, amely a Madrigalban 1:0-ra kikapott a Villarrealtól: ez volt a Sárga Tengeralattjáró első bajnoki győzelme a Real ellen! A madridiak hullámvölgyben vannak, utóbbi öt bajnokijukból hármat elvesztettek. A Villarrealban az uruguayi Forlánt az a Jon Dahl Tomasson váltotta a 84. percben, aki féléves kölcsönjátékra érkezett, s elmondhatja magáról, hogy immár Európa mind a négy topligájában játszott: Angliában a Newcastle, Olaszországban az AC Milan, Németországban a Stuttgart játékosa volt. Rajta kívül csak négyen szerepeltek mindegyik topligában, a román Raducioiu és Popescu, a portugál Abel Xavier és a kameruni Pierre Womé.

(bilbao.focitipp.hu)

A spanyol bajnokság állása >>>


Primera Division, 20. forduló

2007. január 27-28.

Atlético Madrid-Racing Santander 1:1
Vicente Calderon, 35 000 néző
Atlético: Pichu - Ibanez, Antonio López, Ze Castro, Seitaridis - Jurado, Luccin, Galletti, Maniche (73. Mista) - Agüero, Fernando Torres
Racing: Tono - Garay, Gonzalez, Pinillos, Scaloni - Oriol, Munitis, Vitolo, Colsa (77. Balboa) - Zsigics (94. Juanjo), Serrano (88. Tomas)
gól: 76.Ibanez , ill. 74. Zsigics

Villarreal-Real Madrid 1:0
El Madrigal, 22 000 néző
Villarreal: Viera - Cygan, Fuentes, Jose Enrique, Josemi - Garcia, Josico, Fernandez (75. Franco), Cani (87. Tacchinardi) - Senna, Forlan (84. Tomasson)
Real Madrid: Casillas - Cannavaro, Torres Gomez, Helguera, Ramos - Diarra, Higuain, Robinho, Gago (81. Nieto) - Van Nistelrooy, Reyes (66. De la Red)
gól: 68. Garcia

Levante-Sevilla 2:4
Ciudad de Valencia, 12 707 néző
Levante: Aizpurua - Harte, Dehu, Manolo, Serrano - Mustapha, Robert (59. Reggi), Ettien (59. Nino), Camacho - Tommasi, Kapo
Sevilla: Palop - Javi Navarro, Alves, Alfaro, Dragutinovics - Maresca, Marti (74. Poulsen), Correia (60. Escudé), Puerta - Kerzsakov, Kanouté (83. Dirnei)
gól: 68. Dehu, 73. Reggi, ill. 35. Kanouté, 55. Kerzsakov, 66. (öngól) Tommasi, 76. Alfaro

Getafe-Osasuna 2:0
Alfonso Perez, 13 000 néző
Getafe: Abbondanzieri - Alexis, Paredes, Belenguer, Contra - Vivar Dorado, Celestini, Mario Cotelo, Casquero (75. Nacho) - Güiza (80. Paunovic), Manu (80. Albin)
Osasuna: Elia - Cruchaga, Monreal, Josetxo, Flaño - Nekounam (72. Muñoz), López, Juanfran (54. Juanlu), Puñal - Milosevics, Romeo (68. Webo)
gól: 28., 45. Güiza

Gimnastic Tarragona-Espanyol 4:0
Nou Estadi, 14 500 néző
Gimnastic: Bizzarri - Matellan, Marco, Juan (74. Cuéllar), César - Calvo, Morales (86. Buades Vendrell), Campano, Generelo - Portillo, Pinilla (83. Merino Gonzalez)
Espanyol: Kameni - Jarque (57. Torrejon), Chica Torres, Lacruz, Velasco - Riera, De la Peña, Rufete, Hurtado (63. Domingos) - Garcia, Tamudo (46. Pandiani)
gól: 9. Portillo, 19. (11-es) Campano, 26. Pinilla, 44. (öngól) Jarque

RCD Mallorca-Recreativo Huelva 2:1
San Moix, 13 000 néző
Mallorca: Toni Prats - Navarro, Ballesteros, Héctor, Gutiérrez - Nunes, Ibagaza (94. Tuni), Basinas, Arango (78. Varela) - Lopez, Maxi López (89. Castaño)
Recreativo: López Vallejo - Arzo, Juanma, Beto, Merino - Poli, Javi Guerrero (65. Sinama-Pongolle), Tornavaca (79. Rosu), Jesus Vazquez (58. Barber) - Viqueira, Uche
gól: 39. Ballesteros, 45. Nunes, ill. 49. Juanma

Real Zaragoza-Deportivo La Coruna 1:1
La Romareda, 26 000 néző
Zaragoza: César - Milito, Juanfran, Sergio, Chus Herrero - Pique (46. Óscar Gonzalez), Aimar (65. Longas), Zapater, Garcia - Lafita (46. D'Alessandro), Milito
Deportivo: Aouate - Arbeloa, Kasmirski, Andrade, Manuel Pablo - de Guzman, Duscher (46. Juan Rodriguez), Taborda, Hildago (62. Lopo) - Arizmendi, Estoyanoff (73. Verdu)
gól: 79 (11-es) milito, ill. 21. Taborda

Real Sociedad-Athletic Bilbao 0:2
Anoeta, 25 000 néző
Real Sociedad: Bravo - Juanito (76. Aranburu), López, Gonzalez, Garrido - López Rekarte, Savio, Jesuli (61. Uranga), Prieto - Herrera, Skoubo (61. Herrera)
Athletic: Aranzubia - Amorebieta, Sarriegi, Medina, Iraola - Murillo, Yeste, Garmendia (61. Gabilondo), Javi González - Aduritz (88. Dañobeitia), Urzaiz (76. Llorente)
gól: 12., 69. Iraola

FC Barcelona-Celta Vigo 3:1
Nou Camp, 68 549 néző
Barcelona: Victor Valdés - Puyol, Van Bronckhorst, Oleguer, Zambrotta - Deco, Iniesta (92. Motta), Xavi, Edmilson (70. Giuly) - Saviola (83. Gudjohnsen), Ronaldinho
Celta: Pinto - Lequi, Placente, Tamas, Angel - Nene (84. Jonathan), Oubiña, Gustavo López (72. Ñuñez), Garcia - Baiano, Canobbio (66. Guayre)
gól: 34. Saviola, 78. (11-es) Ronaldinho, 86. Giuly, ill. 67. (11-es) Nene

Real Betis-Valencia 2:1
Ruiz de Lopera, 40 000 néző
Betis: Doblas - Rivas, Romero (46. Vega), Juanito, Melli - Assunçao (62. Capi), Vogel, Rivera, Robert Pinho - Xisco (58. Sobis), Maldonado
Valencia: Cañizares - Curro Torres, Marchena, Ayala, Miguel - Raul Albiol, Vicente, Silva (82. Joaquin), Albelda (72. Baraja) - David Villa, Angulo (66. Morientes)
gól: 15., 68. (11-es) Robert Pinho, ill. 10. David Villa


*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább