XIII. Leó pápa kedvenc csapata

XIII. Leó pápa kedvenc csapata

, anfield.focitipp.hu

Celtic FC

"Nincsen olyan csapat, mint a Rangers, egy sincs, egy sincs. És a kopasz apáca koponyáján sincs egy hajszál sem, egy sincs, egy sincs, és nem is lesz soha" - szól a Rangers-hívek gúnydala a glasgow-i derbiken.



A "kopasz apáca" a rivális Celtic katolikus voltára utal, a klubot ugyanis 1888-ban egy Walfrid nevű marianista szerzetes alapította, a Celtic első elnöke pedig Michael Davitt püspök lett. A katolikus egyház befolyása gyakori karikatúratémát jelentett a korabeli lapokban (amint püspökök, papok szurkolnak a tribünön). A sportkrónikák megemlítik Ned MacGinn elnökségi tag nevét, aki 1893-ban, miután a Celtic az előző évadban elnyerte a Skót, a Glasgow-i és a Jótékonysági Kupát is, táviratot küldött a Vatikánba XIII. Leó pápának: "Őszentsége, három kupát nyertünk!"

A Celtic a katolikus alapok mellett az ír bevándorlók csapatának számított, nem véletlen, hogy a klubszínekben (zöld-fehér) is tudatosan elhatárolják magukat a skótoktól, címerükben pedig ott a négylevelű lóhere. A múltban előfordult, hogy meccsnapokon a stadion környékén az IRA számára rendeztek gyűjtéseket, a lelátói kórusok pedig a szabad årországot éltették.

A klub történetének legsikeresebb éve 1967: a Celtic ekkor - az első szigetországi klubként - megnyerte a Bajnokcsapatok Európa Kupáját, miután a döntőben 0:1-ről fordított 2:1-re az Internazionale ellen. Ezzel megtört a "déli klubok" hegemóniája a BEK-ben (addig csak olasz, spanyol és portugál győztes volt). Ráadásul ezt a sikert úgy érte el a Celtic, hogy mindegyik játékosa skót volt, sőt: saját nevelésű; s a keret minden tagja a Celtic Parktól számított 30 mérföldes körzetben született! Abban a szezonban a csapat a BEK mellett megnyerte a skót bajnokságot, a Skót Kupát és az ún. Glasgow-kupát is. Három évvel később ismét BEK-döntőt játszott a Celtic, de hosszabbítás után 2:1-re kikapott a Feyenoordtól. A következő európai kupadöntőn ismét a hosszabbítás lett a veszte a Celticnek: 2003-ban az UEFA-kupa fináléjában 3:2-re kikapott az FC Portótól (arra a meccsre 80 ezer skót drukker kísérte el a csapatot Sevillába).

A glasgow-i zöld-fehérek több rekordot is tartanak: 1937-ben az Aberdeen elleni skót kupadöntőjüket 146 433 fizető néző látta, ami európai csúcs. Brit rekord a 62 meccses veretlenségi széria (1915-1917), a skót bajnokságban pedig zsinórban 77 hazai meccsen nem kaptak ki (2001-2004).

A Celtic legnagyobb veresége nemzetközi porondon 2005-ös datálású, amikor az Artmedia 5:0-ra lelépte őket Pozsonyban (az volt Gordon Strachan első tétmérkőzése a Celtic kispadján).

TÉNYEK

Hivatalos név: The Celtic Football Club
Ország: Skócia
Város: Glasgow
Alapítás éve: 1888
Klubszínek: zöld-fehér
Stadion: Celtic Park
Férőhely: 60 832

Sikerek

40-szeres skót bajnok, 33-szoros skót kupagyőztes, 13-szoros skót Ligakupa-győztes, BEK-győztes (1967), BEK-döntős (1970), UEFA-kupa-döntős (2003)

(anfield.focitipp.hu)


Híres futballklubok sorozat
11. Flamengo >>>
10. Grasshoppers >>>
9. Galatasaray >>>
8. Sankt Pauli >>>
7. Crvena Zvezda >>>
6. Celtic >>>
5. Dinamo Tbiliszi >>>
4. Colo Colo >>>
3. Saint-Etienne >>>
2. Zamalek >>>
1. Boca Juniors >>>


*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább