Félelem és reszketés Bilbaóban

Félelem és reszketés Bilbaóban

, focitipp.hu

Spanyolország, 27. forduló

Rendkívüli állapotot hirdettek ki Bilbaóban, a nyolcszoros bajnok és 23-szoros kupagyőztes Athletic ugyanis súlyos vereséget szenvedett a baszk derbin, és könnyen elképzelhető, hogy kiesik a spanyol élvonalból - története során először.



Búcsú a baszkoktól?

A spanyol bajnokság alapító klubjai közül csupán három olyan van, amelyik soha nem esett ki a Primera Divisiónból: a Barcelona, a Real Madrid és az Athletic Bilbao. Utóbbi klub esetében mindez azért is figyelemre méltó, mert eddig következetesen tartja magát ahhoz, hogy egyetlen nem baszk nemzetiségű futballistát sem foglalkoztat (a szintén baszk real Sociedad 1989-ben szerződtette első nem baszk játékosát, az ír John Aldridge-t).
A Bilbao szombaton azt az Osasunát fogadta, amely hétközben bejutott az UEFA-kupa negyeddöntőjébe, a klub történetének legnagyobb nemzetközi sikerét érve el ezzel. Az Athletic játékosai tudták, hogy nyakukon a kés, hiszen egy hete hatpontos meccsen kaptak ki odahaza a Gimnástictól. Csupán a hátvéd Amorebietát felejtették el tájékoztatni arról, hogy mostantól minden mérkőzés élet-halál kérdése. Amorebieta ugyanis előbb lerántotta Soldadót a tizenhatoson belül (a büntetőt Inaki Munoz belőtte, 0:1), majd a védőjáték elemi szabályát feledve középre fejelt vissza egy labdát, amire David Lopez azonnal lecsapott, és kilőtte a bal alsó sarkot (0:2).

Most nem volt feltámadás

Nem kell félni - biztatták egymást a harcedzett bilbaói drukkerek, akik emlékeztek a 2005 januári derbire, amikor a 60. percig 0:3 volt az állás, innen fordított 4:3-ra Yeste vezérletével a Bilbao. Yestét most elnyelte a föld, s hiába állt be csereként az Athletic két legrutinosabb játékosa, az 53-szoros válogatott Etxeberria és a 28-szoros válogatott Urzaiz, a Bilbao elképzelés nélkül, sablonosan ívelgette fel a labdákat, ráadásul ott volt a már említett Amorebieta, aki besegített a harmadik pamplonai gólnál is (0:3). Az Athletic 1992 óta csupán háromszor győzte le az Osasunát a San Mamésban - most sem sikerült.

Inkább a védők legyenek négyen

Talán Johan Cruijff intő szavai jutottak el Frank Rijkaard fülébe, vagy csupán az eltiltás után visszatérő Zambrotta kedvéért változtatott hadrendet a Barca trénere, mindenesetre a katalánok az elmúlt hetekben sikertelenül alkalmazott 3-3-4 helyett ismét 4-3-3-as hadrendben léptek pályára az újonc Recreativo Huelva ellen. A túlságosan offenzív 3-3-4 nem hozott szerencsét sem a Liverpool, sem a Sevilla, sem a Real Madrid ellen, ezért aztán újfent négy bekkel kezdett a Barcelona, és egy félidő alatt eldöntötte a meccset: Eto'o kétszer, Zambrotta és Messi egyszer talált be (különösen Eto'o első, 35 méterről szerzett gólja érdemel említést), s ezzel a Barca megszerezte első idegenbeli győzelmét a bajnokságban november óta (Mallorca 4:1).

Hazai pályán kapott ki a Valencia

A katalánok tudták, hogy nyerniük kell, hiszen legnagyobb riválisaik otthon játszottak a hétvégén. A Sevilla hozta is a kötelező győzelmet, bár csak Kanouté tizenegyesgóljával sikerült megtörnie a Celta Vigo ellenállását, a Real Madrid pedig az első félidei szenvedés után - Robinho beállásának köszönhetően - szép és stílusos futballal győzött a meccs nagy részében emberhátrányban játszó Gimnástic ellen. Orra bukott viszont a Valencia, amely 2:0-ra kikapott a Mestallában a Santandertől, miután a hazai védők képtelenek voltak kikapcsolni a játékból a Zsigics-Munitis kettőst.

(bilbao.focitipp.hu)

A spanyol bajnokság állása >>>


Primera Division, 27. forduló

2007. március 17-18.

Valencia-Racing Santander 0:2
Mestalla, 45 000 néző
Valencia: Cañizares - Miguel, Navarro (46. Hugo Viana), Albiol, Del Horno, Marchena, Albelda, Angulo (46. Joaquin), Silva, Villa, Morientes
Racing: Toño - Pinillos, Ruben, Garay, Oriol, Vitolo, Colsa, Scaloni (74. Balboa), Munitis, Óscar Serrano (89. Juanjo), Zsigics (85. A. Tomas)
gól: 20. Munitis, 62. Oriol

RCD Mallorca-Real Betis 2:0
San Moix, 18 000 néző
Mallorca: Moya - Varela, Ballesteros, Nunes, Navarro, Pereyra, Ibagaza (80. Tuni), Jankoviæ (46. Basinas), Victor (86. Maxi López), Arango, Jonas Gutiérrez
Betis: Doblas - Iliæ, Juanito, Melli, Fernando Vega, Arzu, Assunçao, Robert, Capi (59. Miguel Ángel), Pancrate (27. Sobis, 46. Fernando), Edu
gól: 1. Pereyra, 4. Arango

Recreativo Huelva-FC Barcelona 0:4
Nuevo Colombino, 20 000 néző
Huelva: Lopez Vallejo - Merino, Beto, Mario, Dani Bautista, Jesus Vazquez, Barber (69. Arzo), Juanma (74. Cheli), Aitor, Sinama Pongolle (46. Rosu), Uche
Barcelona: Victor Valdes - Thuram, Puyol, Sylvinho (85. Edmilson), Zambrotta, Iniesta, Xavi, Deco (68. Gio), Messi, Eto´o, Ronaldinho (81. Gudjohnsen)
gól: 4. Eto'o, 40. Zambrotta, 42. Eto'o, 87. Messi

Athletic Bilbao-Osasuna 0:3
San Mamés, 39 000 néző
Bilbao: Aranzubia - Exposito, Sarriegi, Amorebieta, Javi Gonzalez, Iraola, Iturriaga (52. Urzaiz), Javi Martinez, Yeste (64. Etxeberria), Gabilondo (51. Garmendia), Aduriz
Osasuna: Ricardo - Izquierdo, Cuellar, Miguel Flaño, Monreal, Muñoz (61. Puñal), Nekounam, Raul Garcia, Juanfran, David Lopez, Soldado (78. Webó)
gól: 30. Munoz (11-es), 47. Lopez, 71. Izquierdo; kiállítva: 90. Aduritz (B)

Deportivo La Coruna-Getafe 1:0
Riazor, 24 000 néző
Deportivo: Aouate - Coloccini, Lopo, Andrade, Capdevila, Juan Rodriguez, Sergio (46. De Guzman), Cristian (59. Barragan), Adrián, Riki (73. Kasmirski), Arizmendi
Getafe: Abbondanzieri - Contra, Pulido, Alexis, Paredes, Vivar Dorado (59. Albin), Casquero (69. Verpakovskis), Celestini, Mario Cotelo, Nacho (76. Pachon), Güiza
gól: 80. Barragan
kiállítva: 35. Arizmendi (Depor)

Espanyol-Levante 1:1
Montjuic, 26 000 néző
Espanyol: Kameni - Velasco, Lacruz, Jarque, Chica - De la Peña (76. Ito), Moisés, Rufete, Riera (73. Corominas) - Luis Garcia, Tamudo (74. Pandiani)
Levante: Molina - Manolo, Alexis, José Serrano, Courtois, Camacho (54. N'Diaye), Berson, Ettien (61. Ze Maria), Tommasi, Kapo, Reggi (81. Meyong Ze)
gól: 19. Garcia, ill. 14. Reggi

Real Zaragoza-Atlético Madrid 1:0
La Romadera, 28 000 néző
Zaragoza: César - Diogo, Sergio, Gabi Milito, Juanfran, Zapater, Celades, D´Alessandro, Ewerthon (40. Serio Garcia), Aimar (65. Movilla), Diego Milito (46. Pique)
Atlético: Leo Franco - Seitaridis, Eller (74. Mista), Pernia, Zé Castro, Gabi, Luccin, Galletti, Jurado (86. Marquez), Fernando Torres, Agüero
gól: 20. D. Milito

Villarreal CF-Real Sociedad 1:1
El Madrigal, 20 000 néző
Villarreal: Viera - Josemi, Fuentes, Cygan, José Enrique - Senna (50. Cani), Josico, Marcos, Mati Fernández (60. Pires), Tomasson (70. Franco) - Forlán
Sociedad: Riesgo - Ansotegi, Victor López, Garrido, Gerardo, Rivas (88. De Cerio), Garitano, Xabi Prieto, Aranburu (61. Alonso), Savio, Kovaceviæ (68. Herrera)
gól: 58. Josico, ill. 40. Savio
kiállítva: 79. Cani (Villarreal)

Real Madrid-Gimnástic 2:0
Santiago Bernabeu, 78 000 néző
Real Madrid: Casillas - Salgado, Cannavaro, Helguera, Torres - Guti, Higuain (79. Marcelo), Diarra - Raul (88. De La Red), Cassano (46. Robinho), Van Nistelrooy
Gimnastic: Bizarri - Calvo, David Garcia, Marco, Campano (74. Merino), César Navas, Juan Diaz(79. Matellan), Chabaud, Cuéllar, Rubén Castro, Pinilla (60. Irurzun)
gól: 57. Robinho, 81. Garcia (öngól)
kiállítva: 7. Navas (Gimnastic)

FC Sevilla-Celta Vigo 2:0
Ramon Sanchez Pizjuan, 40 000 néző
Sevilla: Palop (46. Cobeno) - Dani Alves, Aitor Ocio, Escudé, David, Maresca, Marti, Jesus Navas, Adriano, Kanouté (62. Poulsen), Kerzsakov
Celta: Pinto - Yago, Lequi, Placente, Tamas (46. Jonathan), Ángel, Jonathan Vila (60. Bamogo), Nené, Canobbio, Gustavo López, Baiano
gól: 53. Kanouté (11-es), 90. Kerzsakov



*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább