A törökök öröme

A törökök öröme

, focitipp.hu

Galatasaray S.K.

Emlékeznek még Tanju Colakra, a török aranycipősre? Vagy az UEFA-kupát nyert Galata tengelyére? Itt az idő egy kis nosztalgiázásra.



1976-ban a Kupagyőztesek Európa Kupájában érdekes eredmények születtek: az MTK 3:1-re verte a prágai Spartát, a Levszki Szófia 19:3-as összesítéssel (12:2, 7:1) búcsúztatta a finn Reipast, az Anderlecht pedig lemosta a pályáról a Galatasarayt (5:1, 5:1).

Kevesen gondolták akkor, hogy az isztambuli klub két évtizeddel később már Európa meghatározó csapatát adja majd: az utóbbi években a Galata kétszer is legyőzte a Real Madridot (2000-ben például az Európai Szuperkupáért vívott meccsen 2:1-re), kétszer verte meg az AC Milant is, de legyőzte a Barcelonát és a Juventust is.

Az 1905-ben alapított Galatasaray az első (és máig az egyetlen) török klub, amely európai kupát nyert. Az 1999/2000-es szezonban a Bajnokok Ligájából kerültek csoportharmadikként az UEFA-kupába, ahol előbb a Bolognát (2:1, 1:1), majd a Borussia Dortmundot (0:0, 2:0) búcsúztatták. A negyeddöntőben lelépték a spanyol Mallorcát (2:1, 4:1), az elődöntőben pedig két hektikus párharcban jutottak túl a Leeds Uniteden (2:0, 0:0). Utóbbi meccsen annyira kiéleződtek a török-angol szurkolói konfliktusok, hogy az utcai összecsapások során az isztambuli mérkőzés előtt két angol szurkolót halálra késeltek. A kupadöntőt szintén angol csapat, az Arsenal ellen játszotta a Galata, és Koppenhágában szintén zavargások vezették fel a finálét. Azt a finálét, amelyet a török csapat végül tizenegyesrúgásokkal nyert meg. Érdemes felidéznünk a Galata akkori kezdőcsapatát: a kaput a brazil Taffarel őrizte, a hátvédsort a román Popescu dirigálta, a középpályán pedig Gheorghe Hagi osztogatott. Őket olyan török játékosok egészítették ki, akik aztán főszerepet játszottak abban, hogy a félholdas válogatott a 2002-es világbajnokságon bronzérmet szerzett: Hakan Sükür, Hasan Sas, Bülent Korkmaz vagy Ümit Davala. Nem mellékes az sem, hogy az UEFA-kupát nyert Galata és a vb-bronzérmes török válogatottat ugyanaz a tréner irányította: Fatih Terim.

Máig a Galatasaray az egyetlen klub, amely a BL-ből indulva nyerte meg az UEFA-kupát, s az is rekordot jelent, hogy mindez veretlenül sikerült az isztambuliaknak. De más veretlenségi szériával is csúcstartók Európában: 2001 májusa és 2002 decembere között zsinórban 24 hazai meccsüket megnyerték. 2001 januárjában pedig vezették a klubvilágranglistát.

A Galatasaray első sztárjátékosa a nyolcvanas évek török gólvágója, Tanju Colak volt. Colak ötször lett török gólkirály, az 1987/1988-as szezonban pedig 39 gólt lőtt, s ezzel övé lett a legeredményesebb európai játékosnak járó Aranycipő.


Tények

Hivatalos név: Galatasaray Spor Kulübü
Ország: Törökország
Város: Isztambul
Alapítás éve: 1905
Stadion: Ali Sami Yen Stadion
Férőhely: 25 000

Sikerek

16-szoros bajnok, 14-szeres kupagyőztes, UEFA-kupa-győztes (2000), Európai Szuperkupa-győztes (2000).


Híres futballklubok sorozat
11. Flamengo >>>
10. Grasshoppers >>>
9. Galatasaray >>>
8. Sankt Pauli >>>
7. Crvena Zvezda >>>
6. Celtic >>>
5. Dinamo Tbiliszi >>>
4. Colo Colo >>>
3. Saint-Etienne >>>
2. Zamalek >>>
1. Boca Juniors >>>


*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább