'Nagyon fájt a verés'

'Nagyon fájt a verés'

, focitipp.hu

Van Nistelrooy-interjú

Manchesterben megbántották, Madridban megbecsülik. Nem haragszik már sem Fergusonra, sem Van Bastenre, ha pedig bántja valami, azt kiírja magából. A World Soccer interjúja.



Az utóbbi három évben a Real tele volt sztárokkal, az eredmények viszont nem jöttek. Megváltozott a helyzet?
Capellónál mindenkinek megvan a pontos feladata a csapaton belül. A szerkezet is egyértelmű: négy védő, két védekező középpályás, három támadó felfogású játékos, és egy előretolt csatár. S emellett olyan elasztikus játékot igyekszünk megvalósítani, amikor mindenki felzárkózik a támadáshoz, és mindenki visszahúzódik védekezni is. Az edzéseink is úgy zajlanak, hogy az egész pályát befutjuk.

Mennyiben más ez a futballstílus, mint a manchesteri?
Angliában a meccs első fél órájában mintha nem is létezne középpálya, óriási küzdelem zajlik a pályán, és kell egy kis idő ahhoz, hogy az erőviszonyok tisztázódjanak. Spanyolországban ezzel szemben mindenki hátulról kezdi építeni a támadásokat, így aztán sokkal több ideje van a csatárnak arra, hogy átgondolja, mit és hogyan csináljon. Persze, néha minden sikerül, mint az Osasuna vagy a Levante ellen, amikor négy, illetve három gólt lőttem egy meccsen, de néha akadozik a gépezet, és olyankor nekem is ki kell vennem a részem a labdaszerzésből, mert nem érkeznek az átadások.

A nagyapját egyszer 15 meccsre eltiltották, mert megütötte ellenfelét. Örökölte ezt a heves vérmérsékletet?
Én sem vagyok angyal, de azt azért hadd tegyem hozzá, az említett sztori azzal kezdődött, hogy a nagyapám futballgatyájának a zsinórját eltépte az egyik ellenfele, márpedig akkoriban nem volt több váltás sportruhája, és a futballgatya nagy kincsnek számított.

A Manchester Unitedből való távozása nem volt indulatmentes. Miért?
Minden a tavalyi Ligakupa-döntőn kezdődött. Én csak a kispadon ültem, egyórányi játék után azonban, amikor már 4:0-ra vezettünk, azt vártam, hogy Alex Ferguson becserél, s akkor rúghattam volna egy gólt, vagy legalábbis a pályán harcoltam volna meg a kupagyőzelemért. De nem így történt, előbb beküldte Richardsont, majd Vidicset, végül pedig azt az Evrát, aki két héttel azelőtt érkezett a csapatba. Úgy éreztem, nem ilyen bánásmódot érdemlek. Nagyon fájt a mellőzés. Attól a pillanattól kezdve tudtam, hogy valami megváltozott, s hogy már semmi sem lesz a régi köztem és a ManU között. Ráadásul azért is fájt mindez, mert éppen Alex Ferguson volt az, aki annak idején - még amikor az Eindhoven játékosa voltam - meglátogatott a kórházban, és a súlyos sérülésem ellenére azzal biztatott, hogy mindenképpen számít rám. Ő volt az, aki erőt adott nekem a folytatáshoz. Aztán így alakult.

A nyári világbajnokság után Marco van Basten közölte, Van Nistelrooyra már nincs szüksége a holland válogatottnak. Mi volt a gond?
Nem tudom. Talán az nem tetszett neki, amilyen hangnemben beszéltem vele a vébé utolsó napjaiban. A többiek véleményét is én fogalmaztam meg akkor, és számítottam arra, hogy Van Basten reakciója drasztikus lesz. De jobban szerettem volna, ha nyíltan a szemembe mondja: többé már nem számítok rád, köszönöm az eddigi munkát, viszlát! Akkor talán jobban tisztelném őt.

Pedig gyerekkorában éppen Van Basten volt az ideálja. Most már nem tartozik a kedvencek közé?
Futballistaként továbbra is nagyra becsülöm, emberként már kevésbé. De most már szerencsére olyan időszakom van, amikor békében élek önmagammal és a környezetemmel is, és sem Ferguson, sem Van Basten iránt nem érzek haragot.

Csapattársai közül csupán Van der Sar nyilatkozta azt, hogy Van Nistelrooyt hiba volt elküldeni a válogatottból.
Tudom, és az a nyilatkozat nagyon jólesett, éppen azért, mert senki más nem állt ki mellettem. A fiatalabbak talán azért nem, mert tartottak attól, hogy elveszítik helyüket a válogatottban. Van der Sar viszont 36 éves és csapatkapitány, neki nem volt mitől tartania.

Dirk Kuijt sem tett lakatot a szájára, ő azonban egészen más véleményen volt. Azt mondta: Van Nistelrooynak az öltözőn kívül nem lett volna szabad hangot adnia a véleményének.
Kár, hogy Dirk Kuijt ugyanezt nem tartja érvényesnek önmagára, máskülönben nem a sajtónak nyilatkozta volna ezt, hanem elmondja nekem az öltözőben. Néhányan ilyen kijelentésekkel is helyzeti előnyre akarnak szert tenni. Tudják, hogy ki mit szeretne hallani tőlük, s ők ennek megfelelően nyilatkoznak.

A Real Madrid játékosának lenni annyit jelent, mint állandó külső nyomás alatt élni, elsősorban a sajtó részéről. Hogyan lehet ezt megszokni?
Madridban sem más az élet, mint volt Heerenveenben: az emberek ugyanazon sírnak, ugyanazon derülnek mindenütt. Most is ugyanazt érzem a futball kapcsán, mint gyerekként. Szeretem a meccseket, az edzéseket, szeretem azt, amikor erős a csapategység, amikor egymásért küzdünk. A sajtó jelenléte pedig hozzátartozik az olyan klubok életéhez, mint amilyen a Real. Meg kell tanulni együtt élni azzal, hogy naponta árgus szemekkel figyelnek téged: minden egyes edzés után újságírók meg fotósok hada áll lesben. Ha elfelejtek reggel megborotválkozni, akkor másnap már azt olvashatom viszont a lapokban, hogy Van Nistelrooy másnapos, életunt, fáradt. Úgyhogy meg kellett tanulnom függetleníteni magam mindattól, ami az újságokban megjelenik rólam. Nem szabad tudomást vennem ezekről a cikkekről, mert csak feleslegesen bolygatnák meg a belső egyensúlyomat. A többi külső nyomás legjobb ellenszere pedig az én esetemben az, ha leülök, és leírom a dolgokat. Az írásnak számomra terápiás jellege is van, könnyebben meg tudom oldani a problémáimat azzal, ha pontosan megfogalmazom őket a magam számára.


*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább