A brazil Keselyűk vezetik a kondomligát

A brazil Keselyűk vezetik a kondomligát

, focitipp.hu

Flamengo

Volt egyszer egy Flamengo, amelyben Zico 508 gólt lőtt, s amely az Interkontinentális kupáért játszott meccsen 3:0-ra kiütötte a Liverpoolt.



Brazília legnépszerűbb futballklubja a Rio de Janeiro-i CR Flamengo, amely a FIFA szavazásán a kilencedik helyen végzett a 20. század legjobb klubcsapatainak listáján.

A Flamengo eredetileg evezősklub volt, s a futballegyletet csak a Fluminenséből kivált elégedetlen játékosok alapították.Az első mérkőzést 1912. május 3-án játszották: 15:2-re verték (nem elírás) a Mangueirát. Még ugyanabban az évben megmérkőztek az azóta ősi riválisnak számító Fluminensével is (3:2-re kikaptak). A „Fla-Flu" rangadók máig Brazília legnagyobb derbijei.

A Keselyűknek (portugálul: Urubu) becézett Flamengo még soha nem esett ki az 1971-ben létrehozott brazil élvonalból, s ezt összesen négy klub mondhatja el magáról (a Flamengón kívül a Cruzeiro, az Internacional Porto Allegre és a Vasco da Gama).

A klub aranykora a hetvenes évek végén jött el: a skarlátvörös-feketék előbb megnyerték a riói állami bajnokságot, majd 1980-ban a brazil bajnokságot is - a Flamengo története során először. A következő idényben a „dél-amerikai BEK-ben", vagyis a Copa Libertadoresben indulhattak, s éltek is a lehetőséggel: csoportelsőként jutottak a döntőbe, ahol három meccses párharcot vívtak a chilei Cobreloával - a mindent eldöntő mérkőzést 2:0-ra nyerték. A következő sikert az Interkontinentális-kupa döntője hozta el: 1981-ben Dél-Amerika legjobbjaként mérkőztek meg Tokióban a Liverpoollal, s a Flamengo sima, 3:0-ás győzelem után megszerezte a trófeát. A csapatot akkoriban olyan játékosok alkották, mint Zico, Mozer, Junior és Tita. A Pelé-féle Santos óta (amely 1962-ben a Benficát, 1963-ban a Milan verte a döntőben) a Flamengo volt az első brazil csapat, amely elhódította az Interkontinentális kupát.

A nyolcvanas évek elején aztán még két brazil bajnoki címet szerzett a Zico nevével fémjelzett csapat, az utolsó elsőség azonban már 15 évvel ezelőtti (1992).

A Flamengóban, amelynek kispadján Tele Santana, Vanderlei Luxemburgo és Mario Zagallo is megfordult, olyan híres futballisták játszottak hosszabb-rövidebb ideig, mint a kapus Gilmar (1991-1994), a hátvéd Aldair (1985-1989), a középpályás Zico (1971-1983, 1985-1989), Adílio (1975-1987), a csatár Dida, az 1938-as világbajnokság gólkirálya, Leonidas, később Bebeto (1983-1989, 1996), Romário (valenciai megszakításokkal 1995-től 1999-ig), a legendás középhátvéd, Mozer (1980-1987), vagy a 74-szeres brazil válogatott Júnior (1974-1984, 1989-1993).

A klub történetének legeredményesebb játékosa Zico, aki 731 mérkőzésen 508 gólt szerzett a Flamengo színeiben (Romário 204 rúgott góllal a harmadik), a legtöbb meccset pedig Júnior játszotta (857-et).

Brazíliában az AIDS elleni kampány részeként a futballklubok logóival ellátott óvszereket árulnak: a „kondomligát" a népszerű Flamengo vezeti, évi 750 ezer eladott óvszerrel.


TÉNYEK

Hivatalos név: Clube de Regatas do Flamengo
Ország: Brazília
Város: Rio de Janeiro
Alapítva: 1895
Klubszínek: skarlátvörös, fekete
Stadion: Gávea (8000), Maracana (95 000)

Sikerek

Brazil bajnoki cím: (5x) 1980, 1982, 1983, 1987, 1992
Brazil Kupa: 1990, 2006
Copa Libertadores: 1981
Interkontinentális Kupa: 1981


Híres futballklubok sorozat
11. Flamengo >>>
10. Grasshoppers >>>
9. Galatasaray >>>
8. Sankt Pauli >>>
7. Crvena Zvezda >>>
6. Celtic >>>
5. Dinamo Tbiliszi >>>
4. Colo Colo >>>
3. Saint-Etienne >>>
2. Zamalek >>>
1. Boca Juniors >>>


*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább