Olaszország rémálma nem fér a kezdőbe

Olaszország rémálma nem fér a kezdőbe

, focitipp.hu

Interjú Ahn Dzsung-Hvannal

Rossz fizikai állapotban, a koreai Suwon kispadján várja a nyarat az az Ahn Dzsung-Hvan, akitől még ma is kirázza a hideg az olasz fociszurkolókat. 2002-ben ő szerezte ugyanis azt az aranygólt, amellyel a VB-k történetében először Olaszország maradt alul Koreával szemben. A Fifa.com-nak adott interjúból kiderül, Ahn most sem adja fel.



Csaknem hét évet játszott külföldön és most hazatért Koreába. Milyen volt újra otthon focizni?
Nem voltam százszázalékos erőállapotban, ezért kicsit ideges voltam. De az edző, Bum Kun-Csa bízott bennem és a kezdőbe rakott. Suwonban esett és hideg volt, így nem is ment jól a játék.

Támadó középpályásként kezdett. Nehéz volt alkalmazkodni az új szerepköréhez?
Ezen a poszton könnyű játszani és a modern futball megköveteli a játékosoktól, hogy kibírjuk a változatosságot. Inkább az új közeget volt nehéz megszoknom - új csapattársak, új taktika. A 10-es mezt kaptam, amely azt hiszem, jelzi a felém irányuló elvárásokat. A legjobbat akarom hozni, még ha ez egy kis időbe is kerül.

A védjeggyé vált göndör haja már a múlté. Az új, egyszerű frizura jelzi az elszántságát?
Nem, (nevet) nincs különösebb jelentősége. Nem igazán törődök a hajammal. A kényelmes viseletet részesítem előnyben, amellyel nem kell foglalkoznom, és így csak a játékra kell koncentrálnom.

Mi a célja az idei szezonban a Suwonnal?
Megnyerni a K-League-et. Annyiszor jártam már a bajnoki cím közelében - az 1999-es rájátszás végén a Busannal (Daewoo Royals) -, és néhányszor a ligakupát is majdnem elnyertük, ha jól emlékszem. Eddig egyetlen címet nyertem el, Japánban a Shimizuval, szóval itt újra nyerni akarok.

Öt különböző bajnokságban van tapasztalata. Melyik illik leginkább a stílusához?
Minden ligának önálló arculata van. Számomra az olasz volt az, amelyik ráébresztett, hogy inkább technikás, mint erőteljes játékos vagyok. Bájos emlékeim vannak az olaszoknál töltött időszakról - mielőtt persze elküldtek volna.

Meséljen az incidensről, mi történt pontosan?
Már néhány nappal az olaszok ellen szerzett aranygólom után olvastam a híreket, hogy kirúgnak. Elsőre megdöbbentett, de nem volt mit tennem.

Még akkor sem, ha ez volt a legemlékezetesebb találata?
A győztes gólok valóban megmaradnak a memóriádban. Ráadásul ez egy világbajnokságon lőtt gól volt, szóval nem könnyű elfelejteni.

Ezután a találat után melyik volt a legjobb évadja?
Nekem minden szezon jó, mert mindig a legjobbamat nyújtom. (nevet) A legjobb időszakom azonban csak most jön.

Tavaly augusztus óta nem hívták meg a válogatottba. Nem túl fiatal, hogy lemondjon olyan nagy tornákról, mint a 2007-es Ázsia-kupa, vagy a 2010-es világbajnokság?
Mostanában inkább az a célom, hogy visszaszerezzem az állóképességem és a meccsrutinomat, valamint, hogy stabil helyem legyen a klubomban. Számtalan fiatal tehetség van most a válogatott körül, nekik is meg kell adni az esélyt. Persze én szeretném szolgálni a hazámat, de csak, ha szükség van rám.

Mihez kezd jövőre, miután lejár a szerződése?
Ha jó vagyok, maradhatok a Suwonnál, és lesznek más ajánlataim is. De erről még korai beszélni. Ugyanakkor azt gondolom, hogy egy jó focistának élveznie kell az új bajnokságok új kihívásait és én erre mindig kész vagyok.


(mm.focitipp.hu)


*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább