A focista, akinek Jagr a kedvenc játékosa

A focista, akinek Jagr a kedvenc játékosa

, focitipp.hu

Interjú Thierry Henry-val

Szülei az Antillákról származnak, ő azonban már Párizs külvárosának betondzsungelében nevelkedett. "Ott tanultam meg, hogy csak magamra számíthatok. Hogy soha, semmilyen helyzetben nem szabad kétségbe esni, megfutamodni." Világbajnok, Európa-bajnok, az Arsenal történetének legeredményesebb játékosa. Thierry Henry.



A New York Rangers jégkorongcsapat mezét viseli. Rangers-drukker?
Annyira nem, csupán Jagr miatt figyelem a meccseiket.

Jagr miatt? Alig hihető egy franciáról, hogy érdekli a jégkorong.
Majdnem minden sportág érdekel, Jagr pedig egy fenomén. Erős, gyors, eredeti. Ki ne ismerné a híres 68-ast?!

És mikor lesz ismét erős az Arsenal? Három éve hiába vár a bajnoki aranyra.
A Manchester United a kilencvenes években volt a csúcson, aztán hullámvölgy következett, most pedig ismét ők lehetnek a befutók. Nekik is volt három évük bajnoki elsőség nélkül, tavaly ráadásul nem jutottak túl még a BL csoportkörén sem. Vagy említhetném a Liverpoolt: majdnem húsz éve vár arra, hogy ismét bajnok legyen. Ha tudni lehetne azt, hogy mitől jó egy csapat az egyik szezonban, a következőben pedig miért gyengélkedik, akkor a futball túl egyszerű játék lenne. Így viszont kiszámíthatatlan, izgalmas.

Tavaly BL-döntős volt az Arsenal, idén onnan is kiesett a nyolcaddöntőben. Balszerencse?
Nem. Ha egy csapat jobb, akkor általában továbbjut. A szerencsének nincs sok szerepe a futballban.

Arséne Wenger a fiatalokra épít. Az Arsenalé a jövő?
A jövő azé, aki tesz érte valamit. Nem azé, aki tapasztalt, sem azé, aki tehetséges, hanem mindig azé, aki keményen dolgozik.

Miért jobb idén a Chelsea és a ManUtd, mint az Arsenal?
Nem az én tisztem minősíteni az ellenfeleket. Az Arsenal pedig? Kikaptunk a Boltontól és a Liverpooltól, s ennek a két vereségnek köszönhetően esett a presztízsünk a többi csapat szemében. Összességében talán abban kereshető a gyengébb teljesítmény oka, hogy végig sok sérültünk volt. Hányszor játszhattam együtt Gallasszal? Nem sokszor. Vagy Robin van Persie-vel? Dettó.

Nem volt túl kockázatos húzás Arséne Wenger részéről, hogy bevetette a fiatalokat?
Kockázatos? Egyáltalán nem. Wenger nagyon jól tudja, mit csinál, remek érzéke van a tehetségekhez. A kilencvenes évek elején az Ajax is csupa fiatal focistából állt: Kluivert, Seedorf, Davids... És megnyerték a BL-t. A mi "ifistáink" pedig döntőt játszhattak a Ligakupában. Walcott, Denílson, Diaby... Wenger büszke lehet a csapatára. Amikor megérkeztem az Arsenalba, én számítottam zöldfülűnek, körülöttem csupa rutinos öreg játszott, Adams, Dixon, Keown, Winterburn.

A tavalyi éve nem volt túl sikeres: vereség a BL-döntőben, vereség a világbajnoki fináléban, az Arsenal pedig nem nyert egyetlen trófeát sem.
Ezeknél jobban fájt az, hogy gyakran voltam sérült. Én focizni szeretnék, s nem a pálya szélén ücsörögni. Csakhogy a testem azt mondta: elég volt! Az utóbbi években átlagban hatvan meccset játszottam, ami egy csatár számára rengeteg. Egy támadónak mindig frissnek, robbanékonynak, dinamikusnak kell lennie. Én pedig éreztem, hogy fáradok. Aztán jött a hosszú világbajnokság, utána pár nap pihenő, és máris kezdődött az új szezon. Tulajdonképpen természetes, hogy a testem nem bírta ezt az iramot.

Ilyenkor mi a teendő?
Pihennem kell. Sokáig nem vettem tudomást a testem jelzéseiről, de most már tanulok a hibáimból.

Az Arsenal mezében tér majd vissza a pályára? Azt rebesgetik, az Internazionale és a Barcelona is megtette ajánlatát.
Csakhogy a szerződésem értelmében még három évig az Arsenal játékosa leszek. Büszke vagyok arra, hogy ebben a klubban játszom.

Ki ma a világ legjobb futballistája?
Az ilyesmi hálás téma a szurkolók körében, de hogyan lehet lemérni ezt, milyen kritériumok alapján? Az én véleményem egyébként az, hogy a maiak közül Ronaldinho a legjobb. Még akkor is, ha idén rengeteg bírálat érte. Pedig tizenhét gólt lőtt idén a bajnokságban, úgyhogy nem értem, miért fanyalognak még mindig a játéka kapcsán. Amire ő képes a labdával, azt senki sem tudja utánozni. Én sem.

És Cristiano Ronaldo? Per pillanat nem ő a legjobb?
Az még semmit nem jelent, hogy idén milyen remekül játszik. Majd ha hét-nyolc szezont hasonló nívón végigfocizik, akkor igen. Évekkel ezelőtt felfigyeltem egy másik portugál srácra, Quaresmára. Meg voltam győződve arról, hogy nagyon hamar a világ legjobbja lesz. De Cristiano Ronaldo tényleg jobb, könnyedén futballozik, és nagyon kíváncsi vagyok, hogy a továbbiakban mit láthatunk tőle.

(A Mladá Fronta Dnes alapján)


*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább