'Mindenki szereti, ha a Bayern veszít'

'Mindenki szereti, ha a Bayern veszít'

, focitipp.hu

Lahm-interjú

A Bayern briliáns bal bekkje elmondja, mi az oka a Bayern idei gyenge szereplésének, megkísérli megmagyarázni, miért mindig a németek nyerik a büntetőpárbajt az angolok ellenében, kiteregeti Owen Hargreaves szennyesét, és megjósolja, ki nyerné a Mark van Bommel és Oliver Kahn közti bunyót. A Guardian Phillip Lahmmal készített interjújából szemezgettünk.



Hello Philipp. Hajlandó lenne egy rövid csevejre, angol nyelven?
Er ... Nein. Ich glaube nicht. Verstehen Sie Bayerisch? [Ööö...Nem, nem hiszem. Ért ön bajorul? - viccel.]

Ööö..Csapjunk bele. Ki a legjobb balhátvéd a világon? Ön? Ashley Cole? Jamie Carragher?
A világbajnokság után Gianluca Zambrottát választottam volna, de mindig igazán nehéz azt mondani valakire, hogy ő a legjobb.

Nagyon diplomatikus, Philipp. Az álomcsapatába kit tenne a balhátvéd posztra? Paolo Maldinit, vagy a német legendát, Paul Breitnert?
[hatalmas mosoly] Maldinit. Közel két évtizeden keresztül játszott nagyon magas szinten, mind a válogatottban, mind a Serie A-ban. Ő egy ragyogó példa számomra.

Tehát Maldini volt az Ön hőse?
Nem. Gyerekként nem. Más hőseim voltak. Mindegyikük támadó volt, vagy középpályás. Maldini azonban egy olyan játékos, akit minden balhátvéd másolhat, s tanulhat tőle.

Milyen típusú játékosok ellen szeret játszani? A gürcölő és jól passzoló, mint David Beckham, vagy a fürge kilométerfaló, mint Aaron Lennon?
Én, személy szerint a gyorsabb szélsők ellen játszom nehezebben, de a csapat szempontjából a jól passzoló játékosok több nehézséget okozhatnak, mivel egy átívelt labda az egész csapatot kikapcsolhatja a játékból.

Miért sokkal jobbak a német játékosok tizenegyesrúgásokban, mint az angolok? Kivéve persze az Ön csapattársát, Owen Hargreavest.
[sokáig önelégülten mosolyog] Azt hiszem, ez az angol játékosok tizenegyegyes-rúgásokkal kapcsolatos történelméből ered. Minden angol játékos tudja ezt és erre gondol. Anglia még soha nem nyert tizenegyespárbajt, vagy tévednék?

Téved, nyertünk: A 96-os EB-n.
Tényleg? Nem tudtam.

Mesélne nekem valami olyat Hargreavesről, amit mi még nem tudunk?
[Hosszú szünet után, Lahm 3-szor, vagy 4-szer megismétli a kérdést tökéletes angolsággal] Khm, hagyjon egy kicsit gondolkodni ezen.

Természetes. A szezon elején az Önök edzője, Uli Hoeness azt ígérte, a Bayern hasonlóan fog játszani, mint a német válogatott a vb-n: gyorsan, dinamikusan, támadó szellemben. Mi történt ezzel a tervvel?
A német válogatott hét héten keresztül edzett együtt a VB előtt, s kivételesen jó formában voltunk. Egy egész szezonon keresztül azonban képtelenség ugyanúgy játszani, mint egy tornán. Játékosaink legtöbbjének alig volt pihenője. Ennek fényében a gyengébb ősz nem is akkora meglepetés.

Ki a legjobb edző, aki alatt valaha játszott?
Játszottam már Felix Magath, Matthias Sammer, Ottmar Hitzfeld, Jürgen Klinsmann és Jogi Löw alatt, s mindegyikük elég más. Nem tudnám megmondani, melyikük a legjobb. Azt gondolom, Jürgen nagyszerűen vezette e válogatottat, de nem biztos, hogy ugyanilyen jó lett volna a Bundesligában is.

Milyen újdonságot hozott ő a csapat életébe?
Magával hozta az egész amerikai edzői stábját. Akár a kosárlabdások az NBA-ben, vagy az amerikai focisták az NFL-ben.

Valóban? Elég különös lehetett.
Először én is szkeptikus voltam, de azt hiszem egy kicsit más a hozzáállásom, mint a németek többségének. Ha a honfitársaim valami újjal találkoznak, többségük azonnal azt mondja, ez rossz. A múltban a tornákat hatalmas küzdelem és nagyon kemény futóteljesítmény árán nyertük meg. Jürgen alatt egész más dolgokat próbáltunk ki, s ezek legtöbbje működött is.

Mondjon valami vicces történetet Klinsiről...
Nem igazán tudok. Ő egy igen laza ember. Minden este biztosított nekünk szabadidőt, a azt mondta "Menjetek el valamit enni, de éjfélre érjenek vissza a szállodába". Nagyon nagy szabadságot adott nekünk, s egy halom programot szervezett a szállodában.

Kit szeretne leginkább a Bayernben tudni? Wayne Rooney-t vagy Lionel Messit?
[mély levegővétel] Messit...Ah, ez egy angol weblap. Rooney-t!

Ki a jobb csatár? Carsten Jancker vagy Peter Crouch?
[kitörő kacagás] Peter Crouch.

Ki nyerne egy bunyót Mark van Bommel és Oliver Kahn közt??
Nem tudom. Talán döntetlen lenne.

Frank Lampard vagy Michael Ballack?
[Szemmel láthatóan tudomásul veszi, hogy egy rövid interjúban lóhalálában követik egymást a hülye kérdések] Michael Ballack.

Claudia Schiffer vagy Heidi Klum?
[Gondolkodás nélkül] Heidi Klum.

Visszatérve Owen Hargreavesre: szennyes teregetés...?
Talán Önök nem tudják Angliában, de ő mindig utolsóként hagyja el az öltözőt...mivel ő mindig...[s közben furcsa mozdulatokkal próbálja illusztrálni, ahogy Hargreaves igazgatja a haját]

Elmegy a Manchester Unitedhez?
Nem tudom megmondani. Remélem, itt marad.

Köszönöm szépen Philipp. Legközelebb angolul beszélünk, oké?
[nevet] Talán. Köszönöm. Tschüss.

*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább