Volt egyszer egy Ipswich Town F.C.

Volt egyszer egy Ipswich Town F.C.

, anfield.focitipp.hu

Ami az 1961/62-es szezonban történt az angol bajnokságban, az példa nélküli a topligák történetében: az Ipswich Town először szerepelt az élvonalban, s azonnal meg is nyerte azt.



Ma már nehezen képzelhető el hasonló bravúr egy abszolút újonc részéről, mint ahogy annak is kicsi a valószínűsége, hogy a Chelsea úgy végezze, mint akkor: a Kékek 94 kapott góllal lettek utolsók, és kiestek a másodosztályba.

Az Ipswich Town krónikái két aranykort említenek. Az első 1955-ben kezdődött, amikor Sir Alf Ramsey átvette az akkor harmadik ligás csapat irányítását. A következő évben feljutottak a másodosztályba, 1961-ben pedig - a klub története során először - az élvonalba is, ahol rögtön bajnokok lettek. Ramsey végül 1963-ban köszönt el a klubtól, az angol válogatott szövetségi kapitánya lett, s 1966-ban világbajnoki címet nyert Angliával. Az Ipswich pedig Ramsey nélkül elsüllyedt: két évvel a bajnoki cím után kiesett az élvonalból (121 kapott góllal).

A hetvenes években aztán ismét felfelé ívelt az Ipswich pályája, miután Sir Bobby Robson került a csapat kispadjára. Robson szerződtetett két holland futballistát, Arnold Mührent és Frans Thijssent, s ott volt a keretben néhány válogatott játékos is, mint például Terry Butcher és Paul Mariner. 1978-ban megszerezték egyetlen FA-kupa győzelmüket (az Arsenalt verték a döntőben), s a bajnokságban is remekeltek: 1980-ban harmadikok, 1981-ben és 1982-ben pedig másodikok lettek.

Az egyik legemlékezetesebb meccsüket 1980-ban játszották, a Manchester United ellen: az Ipswich 6:0-ra verte a Vörös Ördögöket, s mindezt úgy, hogy a manchesteri kapus, Gary Bailey három büntetőt hárított azon a mérkőzésen (a ManUtd 15 évvel később, 1995-ben állt bosszút, amikor 9:0-ra nyert az Ipswich ellen az Old Traffordon).

Az Ipswich eközben a nemzetközi porondon is bizonyított: az UEFA-kupa 1980/81-es kiírásában az Arisz Szalonikit, a Bohemians Prahát, a Widzew Lodzt, a Platini-féle St. Etienne-t (4:1, 3:1-gyel!) és az 1. FC Köln csapatát búcsúztatva jutott a döntőbe, ahol 5:4-es összesítéssel (3:0, 2:4) legyőzte az Alkmaart.

A sikerek után ugyanaz történt, mint Ramsey esetében: Robson elvállalta az angol válogatott irányítását, az Ipswich pedig kiesett az élvonalból, s csak akkor került vissza, amikor az első liga Premier League-gé változott (1992/93). Azt a szezont remekül kezdte a csapat, karácsonyig mindössze két vereséget számlált, a vége azonban mélyrepülés lett, csalódást jelentő 16. hellyel.

A városbeli agráripar miatt az ellenfelek által „Tractor Boys"-nak csúfolt csapat utoljára 2002-ben esett ki az élvonalból, s azóta hiába próbálkozik a feljutással, pedig 2003-ban, 2004-ben és 2005-ben is osztályozót játszhatott. Tavaly ráadásul a második liga 16. helyén végzett a csapat, ami 1966 óta az Ipswich legrosszabb helyezése.


TÉNYEK

Hivatalos név: Ipswich Town Football Club
Ország: Anglia
Város: Ipswich
Alapítás éve: 1878
Stadion: Portman Road
Férőhely: 30 311

Sikerek

angol bajnok (1962)
UEFA-kupa győztes (1981)
FA-kupa győztes (1978)

A legnagyobb győzelem: 7:0 a Portsmouth ellen (1964)
A legnagyobb vereség: 1:10 a Fulham ellen (1963), 0:9 a Manchester United ellen (1995)
A legdrágább eladott játékos: Kieron Dyer (1999, Newcastle, 6.5 millió fontért)
A legdrágább igazolt játékos: Matteo Sereni (2001, Sampdoria, 4.75 millió fontért)

(anfield.focitipp.hu)


Híres futballklubok sorozat
13. Penarol >>>
12. Rosenborg >>>
11. Flamengo >>>
10. Grasshoppers >>>
9. Galatasaray >>>
8. Sankt Pauli >>>
7. Crvena Zvezda >>>
6. Celtic >>>
5. Dinamo Tbiliszi >>>
4. Colo Colo >>>
3. Saint-Etienne >>>
2. Zamalek >>>
1. Boca Juniors >>>


*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább