Milan Baros: Nem vagyok rasszista!

Milan Baros: Nem vagyok rasszista!

, focitipp.hu

Interjú Milan Barossal

Lecigányozták, megverték a szkinhedek, mégis őt vádolják rasszizmussal. Milan Baros, a Lyon csatára és a 2004-es Eb-gólkirálya magyarázza a bizonyítványát.



A játék hevében gyakran elkövet olyasmit, amiért később szégyenkezik?
Előfordul. A reakciók néha kiszámíthatatlanok, s olykor csak öt másodperccel később kapcsol az ember, hogy ejha, ezt talán mégsem kellett volna. Elismerem, a Mbiával szembeni gesztusom helytelen volt.

Mikor jutott eszébe, hogy túllőtt a célon?
Az, hogy befogtam az orromat, még véletlenül sem volt rasszista megnyilvánulás részemről. Néhány pillanattal korábban ugyanis Mbia odaállt elém, és olyasmiket üvöltött közvetlen közelről, hogy ne fetrengjek a földön és ne szimuláljak. Az én válaszom az a bizonyos gesztus volt: befogtam az orromat, így akartam jelezni, hogy elég, hagyja abba, mert amit mond, az bűzlik. Semmilyen utalás nem volt részemről Mbia bőrszínére, de még arra sem, hogy ő maga büdös lenne.

Ha már itt tartunk: nem zavarják azok az ellenfelek, akik nem használnak dezodort?
Én sem használok dezodort a meccs előtt.

Viszont úgy hírlik, hogy manikűröshöz jár.
Pedikűröshöz. A futballcipőtől megkeményedik a bőr, ezért azt le kell vágni a lábujjakról. A meccsen egyébként mindenkin érezni az izzadságot. És nem vagyok az a típus, aki utána bemegy az öltözőbe, és azonnal locsolja magára a parfümöt.

Érzett ellenszenvet valaha is a feketékkel, a zsidókkal vagy a leszbikusokkal szemben?
Dehogy! Hiszen engem is lecigányoztak odahaza. Többszázszor előfordult már pályafutásom során, hogy azt kiabálták rám az ellenfelek: Mocskos cigány!

Hogyan reagált erre?
Hétéves kölyök voltam, amikor először szembesültem ezzel. Apám sötétebb bőrű, annak idején őt is ugyanígy „megtalálták", nekem viszont mindez új volt: kint fociztam, amikor egyszer csak azt kiáltotta nekem valaki: rúgd már el azt a labdát, te cigány! Mire én elsírtam magam, és azonnal hazafutottam. Aztán apám elmagyarázta, hogy a cigányozást meg kell szoknom, ne sértésnek fogjam fel, s hogy tanuljak meg együtt élni az ilyen beszólásokkal. Azt mondta: meglátod, egyszer még örülni fogsz annak, hogy sötétebb a bőröd. És igaza volt.

Miért? Mikor örül ennek?
Például nyáron. Nincs gondom a napozással, nem kell szoláriumba se járnom.

Hallgatta annak idején az Orlík nevű együttest, amelynek Daniel Landa volt a frontembere?
Persze, tizenegy éves koromban. De én csak a zenére figyeltem, a rasszista szövegek nem jutottak el a tudatomig. Máig azt vallom, hogy Landa az egyik legjobb cseh zenész. Tizenegynéhány évesen amúgy sem sokat tudtam a rasszizmusról.

Soha nem barátkozott szkinhedekkel?
Szkinhedekkel? Egyszer Ostraván jól megvertek. Edzésről tartottam hazafelé, amikor hárman megtámadtak. "Na mi van, te cigány?", ezt kérdezték, aztán kaptam két ütést, elvették a pénztárcámat, és ott hagytak.

Falusi környezetből indult: mi a véleménye a homoszexuálisokról?
A kollégiumban lakott velünk egy transzvesztita. Amikor tisztáztuk vele, hogy mi az ábra, és megkértük, hogy nekünk ne udvaroljon, akkor minden rendben volt. Olyannyira, hogy a legjobb haverunk lett.

A focisták között vannak homoszexuálisok?
Lehet, hogy vannak, de én nem találkoztam velük. Talán titkolják, mert attól tartanak, hogy utána egyik klub sem igazolná le őket.

Amióta külföldön játszik, sok színesbőrű csapattársa volt. Eleinte sem érezte azt, hogy velük nem tudja megértetni magát?
Éppen ellenkezőleg. Liverpoolban a legjobb barátaim a szenegáliak voltak, meg Emile Heskey. Szenegálban egyetlen Milan keresztnevű gyerek él, méghozzá Salif Diao fia. Diao a barátságunk jeléül rólam nevezte el a gyerekét.

Már-már úgy tűnik, Milan Baros a világ legtoleránsabb és legjámborabb embere. Csakhogy az köztudomású, hogy már gyerekként is minden balhéban benne volt a pályán...
Ez igaz. Ha valami bunyó volt, én valahogy mindig a részese voltam.

Ez is a futball része?
Minden meccsen előfordul. Többnyire már az elején akad egy balhés páros: azonnal látszik, hogy kik nem tudják elviselni egymást a pályán. És akkor kezdődnek a káromkodások, provokálások, rúgások, csípések, talpalások...

Gyakran belecsíp az ellenfeleibe?
Franciaországban Mbia volt az első. Már az első percben elhangzott közöttünk, hogy lerúgjuk egymást, de semmilyen rasszista kijelentés nem volt részemről.

Előfordul az is, hogy a meccs elején odajön egy hátvéd, és azt mondja: márpedig ma eltöröm a lábad?
Pontosan ez történt, amikor 18 éves voltam. Egy régi harcos odajött hozzám, megfenyegetett, és ő nyert - azon a meccsen félve indultam a párharcokba, mert tudtam, hogy ő az a védő, aki tényleg képes eltörni a lábamat.

Zinedine Zidane a világbajnoki döntőben lefejelte Marco Materazzit. Erről mi a véleménye?
Utóbb kiderült, hogy Materazzi folyamatosan sértegette Zidane-t, ami persze nem mentség, de ha egy játékos idegileg kimerült, akkor könnyen így cselekszik.

Meglepődött volna, ha Mbia egyszer csak lefejeli?
Előfordulhatott volna, de Mbia maga is megerősítette, hogy semmilyen rasszista jellegű provokációt nem tapasztalt.

Mindenesetre megsértette...
Persze, de ilyen alapon meccsenként tízszer lefejelne mindenki mindenkit.

A nagy klubok használnak pszichológusokat, hogy önkontrollra tanítsák a futballistákat?
Liverpoolban dolgozott velünk egy pszichológus, csoportterápiát tartott a csapatnak. Mondta, hogy külön-külön is felkereshetjük őt, de arra már nem akadt jelentkező. Olyan gyakorlatra emlékszem, hogy sorba kellett állnunk, és mindenki az előtte állónak a hátát masszírozta, mert hogy ezzel energiát adunk a másiknak. Mókás volt. A pszichológussal ellentétben a játékosok közül senki sem vette komolyan azokat a szeánszokat.

Vannak ámokfutó futballisták, akik legszívesebben az ellenfél összes játékosát elintéznék?
Akadnak olyanok is. Például a kapus Lehmann hasonló figura. Amit a szögletek előtt művel a csatárokkal, az kemény. Elkapja a torkodat, ha kell.

Megszokta már, hogy állandóan résen kell lennie, mert ha kirúg a hámból, akkor arra azonnal ugrik a bulvársajtó?
Tavaly nyáron leittam magam. Ez hiba volt a részemről, rendben. Az újságok megírták. Ez a dolguk, rendben. Csakhogy aztán minden újabb cikkben felemlegették ezt a botrányt, bármiről is írtak velem kapcsolatban. Ez már elviselhetetlen volt.

Hamarosan megkezdi a nyári szabadságot. Nyugodtan beül valahová sörözni, vagy már óvakodik ettől is?
Az azért különbség, hogy sörözni ülök-e be, vagy pedig mattrészegen dorbézolok valami bárban.

Nyugaton erre hogyan reagálna a sajtó?
A román Muturól például kiderült, hogy kokaint fogyasztott, amikor a Chelsea játékosa volt. Van Persie-t nemi erőszakkal vádolták. A lapok megírták, aztán annyi. A cseh lapok viszont egy év múlva is előveszik majd a témát, hogy Baros rasszista, ha éppen nem lesz miről írniuk.

[A Mladá Fronta Dnes alapján]


(anfield.focitip.cz)


NÉVJEGYKÁRTYA

Név: Milan Baros
Születési idő: 1981. október 28.
Születési hely: Vigantice
Magasság/testsúly: 184 cm/76 kg
Állampolgárság: cseh
Poszt: csatár
Klub: Olympique Lyon

Pályafutás

1998-2001 Baník Ostrava (76/23)
2002-2005 Liverpool (68/19)
2005-2007 Aston Villa (42/9)
2007- Lyon (12/4)
Válogatottság/gól: 52/30

Sikerek

Eb-gólkirály (2004), Bajnokok Ligája-győztes (2005), angol Ligakupa-győztes (2003), francia bajnok (2007)


*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább