Magyarország a szabálytalanok listáját vezeti

Magyarország a szabálytalanok listáját vezeti

, focitipp.hu

Eb-selejtezők, fault-statisztikák

Miközben a többi csapat az Eb-re való kijutásért küzd teljes erővel, addig Magyarország és Macedónia egymás szabálytalansági rekordjait döntögeti.



Bizonyos szempontból elértünk az Európa-bajnokság selejtezőinek félidejéhez: a résztvevők összesen 18 játéknapon mérik össze erejüket, s ugyan a mérkőzéseknek még csak 40 százalékán vannak túl, a 9. játéknapot már letudtuk. Kigyűjtöttük az egyes napok legparázsabb és legbékésebb meccseit. Megnéztük, hol dúlt háború a zöldben, s hol karoltak egymásba a játékosok, hogy békében keresgéljék a lóheréket. (A szabálytalanságok közé csak és kizárólag a fault kategória számít bele, azaz pl. a les vagy reklamálás nem.)

1. játéknap: 2006. augusztus 16.


Háború: Észtország-Macedónia 0:1 (27 szabálytalansággal)

Óvatosan lendültek bele a csapatok, s mindössze három mérkőzést rendeztek, azaz nem volt valami nagy a verseny, így érthető, miért is kerülhetett az élre egy mindössze huszonhét sípszós meccs.
Végig Macedónia irányította a meccset. Különösen Igor Jancsevszki (Paralimni/Ciprus) lődözött a kapu felé (5 alkalommal), a gólt azonban Gocse Szedloszki (Mattersburg/Ausztria) szerezte. A szabálytalansági meccset az észtek nyerték 16:11-re. A legtöbbet kapók adták vissza a legtöbbet: észt oldalon Ragnar Klavan (Heracles Almelo/Hollandia), macedónon Goran Pandev (Lazio/Olaszország). A macedónok egyébként örültek a három pontnak, mert később csak Andorra ellen tripláztak. De még így is jobban jártak, mint az észtek, akik még gólt sem szereztek, és csak kevesebb kapott góllal állnak az utolsó előtti helyen.

Béke: Feröer-szk.-Grúzia 0:6 (15)

A név kötelez - tudják ezt Feröeren is. A Juh-szigetek lakójának nem lenne illő bikaként viselkednie, pláne nem otthon. A hazaiak részéről egyedül Atli Danielsen szabálytalankodott kétszer. Úgy tudjuk, komoly pénzbírságot mértek ki rá. A statisztikát és az eredményt elnézve, arra a következtetésre lehet jutni, hogy a feröerieket amúgy is csak a szép zöld fű csábíthatta ki a pályára.


2. játéknap: 2006. szeptember 2.


Háború: Magyarország-Norvégia 1:4 (41)

Igen, ilyen a csúcson! Míg mi, szurkolók, azon morfondíroztunk, hogy megint milyen gólokat kapunk, addig a fiúk, a hősök, a norvégokkal szövetségben átlépték a bűvös negyvenet. 15:26 - bizony, gorombák voltak velünk ezek az északiak. Különösen Martin Andresen (Brann/Nor) (5) és Gamst Pedersen (Blackburn Rovers) (4). Tőlünk csak Fehér Csaba jutott négyig, a legtöbbet pedig Löw és Molnár Balázs szenvedett (4). Na meg mi, nézők - de hát nekünk legalább nem fájt tőle a bokánk...

Béke: Spanyolország-Liechtenstein 4:0 (4 - abszolút első hely)

Elképzelhetetlen! Négy darab szabálytalanság 90 perc alatt! Pedig volt 11 les, négy gól, még három sárga is egyéb fegyelmezetlenségekért. Szóval nem egy üres meccsről van szó. A spanyolok gáláztak egyet, Liechtenstein meg nyelt nagyokat, s nem is álmodott róla, hogy cserébe majd megverheti a letteket.


3. játéknap: 2006. szeptember 6.


Háború: Macedónia-Anglia 0:1 (49 - abszolút első hely)

A nap folyamán a finnek a portugálokkal karöltve - vagy inkább bajuszt akasztva - beállították a korábbi magyar rekordot, de hát mi mégiscsak a macedónokat taszítottuk le az első helyről, akik szerettek volna igazán kiemelkedő teljesítménnyel az első helyre visszakapaszkodni, s mivel pár nappal korábban mi megmutattuk, hogyan játsszák az igazi csontzenét, hát ők sem akartak szégyenben maradni. De azt is tudták, hogy a rekorddöntéshez kell egy dühös ellenfél, ezért aztán annyit piszkálták az angolokat, hogy a végén azok szabálytalankodtak többször: 22:27.

Goran Pandev ezúttal csak társai közül emelkedett ki 4 gorombaságával, mivel a másik oldalon Jermain Defoe (Tottenham) 5, Peter Crouch (Liverpool) pedig 7 alkalommal érezte túl soknak a védők lábait. Kettejüktől leginkább Nikolcse Noveszki (Mainz) szenvedett: 8-szor rúgták, ütötték vagy harapták meg. Amúgy végül Crouch begyötört egy gólt, s akkor még örültek az angolok, hogy McClaren vezetésével három meccs után 100%-osak. Régen volt...

Béke: Azerbajdzsán-Kazahsztán 1:1 (7)

A posztszovjet békerandevú szinte elképzelhetetlen, mégis megtörtént. No, már kezdtük volna elkönyvelni, hogy csak nagy-kicsi párharcok gálameccsein, vagy esetleg üres, unalmas meccseken fordulhat ilyesmi elő. Hát úgy tűnik, ez nem volt az. A tudósítások szerint különösen a kazah kapusnak, David Loriyának (FK Astana/Kazahsztán) kellett pattognia, s néhány kapusiskola akár oktatófilmmé is előléptethetné az összefoglalót.


4. játéknap: 2006. október 7.


Háború: Magyarország-Törökország 0:1 (49 - abszolút első hely)

Hiába, ha valaki megérzi a siker ízét! Bölcs megfontolás után az a döntés született, utolérjük a macedónokat, de csak rekordbeállítás, semmi döntögetés, vessünk véget az esztelen küzdelemnek, megmutatjuk, hogyan lobog a tűz a Kárpát-medencében, a lényeg, hogy a csúcson legyünk, és a macedónokat ne piszkáljuk még jobb teljesítményre. A cél kitűzve: 49 szabálytalanság. A cél teljesítve: 23:26 a törököknek. Hakan Sükür (Galatasaray) és Dárdai Pál egyaránt vezérként viselkedett, 6-6 szabálytalansággal emelkedtek ki a mezőnyből. Hakan Sükür volt az ügyesebb, s úgy kapkodta a lábait, hogy csak egyetlenegyszer fütyült a javára a bíró. Dárdai vagy csak a játékra koncentrált, és nem figyelt a gonosz törökökre, vagy direkt szabadrúgásokra hajtott - utóbbi esetén büszkén nyugtázhatta, szenvedéseit öt szabadrúgásra váltotta. Nagy kár, hogy megint az ellenfél győzött. Tuncaí Sanli (Fenerbahce) lőtt egy gólt. Hogy Kabát Péter is játszott a meccsen, bennünket enyhe nosztalgiával tölthet el (talán Kuttortól, Juhártól vagy éppen Mátyustól várta a felívelést), de utólag egyértelműsíti a kapitányváltáshoz vezető utat.

Béke: Bulgária-Hollandia 1:1 (12)

A békés futballünnepek között mindenképpen ez volt a legnagyobb presztízsű találkozó. És nem is volt egy csöndes tilitoli. A hollandok irányítottak, a védőiknek nem is nagyon volt dolguk. 16 kapura lövés a részükről, és mégis csak három bolgár szabálytalanság - bár ezek könnyedén össze is függhetnek. A bolgár támadások nem nagyon jöttek össze: Berbatov (Tottenham) négyszer futott lesre, így ő egyetlenegyszer sem jutott el lövésig. Az eredmény ettől függetlenül döntetlen lett, így nem szégyenült meg egyik focilegenda kapitány sem (Sztojcskov, Van Basten).


5. játéknap: 2006. október 11.


Háború: Észak-Írország-Lettország 1:0 (43)

Észak-Írország sok mindenben rejtett tehetség. Afféle búvópatak. Első meccsükön az izlandiak három góljukkal úgy rájuk ijesztettek, hogy azóta nem bírnak kikapni. Vezetik is a csoportot. David Healy (Leeds) nevét lassan mindenki megtanulja, de a kapusok és védők mindenképpen. 10 góljával magasra tette a lécet. Szabálytalanságokban sem állnak rosszul. A lettekkel együtt 90 perc alatt átlagban 14-szer szabálytalankodnak. A meccs eléggé kiegyenlített volt: 22:21 - Gillespie (Sheffield) és Verpakovskis (Getafe) osztott szét 5 szeretetcsomagot; ennyit egyedül Johnny Evans (Sunderland) kapott. Az eredmény meg: igen, egy Healy-gól. A vérrel írt történelem ezzel véget is ért. Összesen hét (gonosz) mérkőzésen sikerült átlépni a 40-es határt, s egyedül Magyarország szerepel két mérkőzéssel is ezen exkluzív hetesben!!!

Béke: Málta-Magyarország 2:1 (8)

De tudunk mi finomak is lenni, lágyak, mint az esti szellő, omlósak, mint a piskóta. Nem vagyunk mi olyan durva marconák. Na igen, a félholdas armadával meg észak kemény legényeivel, az más, de Máltával... Hiszen olyan kicsi és törékeny, mint egy kis hölgy. Meg is adtunk nekik mindent. Még a három pontot is. Meg az önbizalmat. Azóta egy döntetlent értek el Moldova ellen, és a görögök épphogy le tudták őket gyűrni 1:0-ra.


6. játéknap: 2006. november 15.


Háború: Macedónia-Oroszország 0:2 (33)

2006 utolsó Eb-napján hét pályán futottak ki tétmeccsre a focisták. A macedónok igazából csak a presztízsre ügyeltek. A korábban említett magyar-macedón paktumot tiszteletben tartva (40 fölé ne menjünk, amíg a riválisok nem veszélyeztetik a 49-es rekordot), csak arra ügyeltek, hogy aznap ne múlja felül őket senki. A racionális orosz együttműködésért cserébe (20:13) átengedték a három pontot. Mindenki jól járt. Vlade Lazarevski (Groclin Grodzisk/Lengyelország) vállalta magára a vezérbika szerepét (5), a fájdalmat meg a szláv testvériség nevében illően elosztották.

Béke: Izrael-Horvátország 3:4 (11)

Ez sem egy olyan párosítás, amit az ember fix békésre venne. Az már csak külön csoda, ha már valaki szabálytalankodott, akkor az inkább izraeli volt, mint horvát. Persze, manapság inkább ők vannak formában a háborúskodás témakörben. Kaptak is három sárgát. Pedig nem volt kicsi a tét: a csoport első helye, ami ha ideiglenes, akkor is fontos. Ez amúgy a mókás gólok találkozója volt. Az elsőt alighanem a magyar-horvát Eb-pályázat jegyében bűvészkedték össze a horvátok. Ha Colautti nem teszi bele a lábát, akkor is gól. Aztán az izraeliek az egyenlőség jegyében visszaadták a kölcsönt, igaz, a horvátoknak a tizenegyest még be kellett lőni. Aztán volt még kapusnak adott kötény, a kapuba labdástul beeső csatár, de leginkább mindenfelé elfektetett védők.


7. játéknap: 2007. február 7.


Háború és Béke: San-Marino-Írország 1:2 (17)

Az új fociév egyetlen mérkőzéssel kezdődött. Igazán nem nevezhetjük gigászok harcának ezt az összecsapást. San Marino megszerezte sorozatbeli egyetlen gólját, Írország pedig próbálta megmutatni, hogy nem rosszabbak ők az északi mostohatesóknál. Azért vicces lenne, ha mindkét ír csapat kijutna, és esetleg még össze is sorsolnák őket. A meccs legérdekesebb momentuma az volt, hogy a nevével már eleve az ír nemzeti hős posztjára pályázó Stephen Ireland (Manchester City) a 94. percben szerezte meg a győztes gólt, megfosztva San Marinót története első tétmeccsen megszerzett pontjától.


8. játéknap: 2007. március 24.


Háború: Ciprus-Szlovákia 1:3 és Skócia-Grúzia 2:1 (36)

Igazán szoros nap volt a mai. Legalábbis itt a második vonalban. Ezen a napon egy igazi fakír is részt vett a meccsen: Konsztantinosz Haralampidisz (Panathinaikosz) ellen nyolcszor szabálytalankodtak. Azért a grúz Zaali Eliava (Skonto Riga/Lettország) is panaszkodhatott az általa elszenvedett hatért.
Skócia ezzel a győzelemmel készült az olaszok ellen, s álmodozott a csodáról, míg Grúzia belátta, maximum a csoport alsóházának lehet vezére. Szlovákia is gyűjtött magának némi reményt a jövőre, de aztán jött az északír Kevin Doyle (Reading), és a szlovák futballisták is elfogadták, hogy kényelmesebb az Eb-t a lelátóról végigélvezni.

Béke: Feröer-szk.-Ukrajna 0:2 (7)

Időrendben ez volt az utolsó olyan mérkőzés, amelyen a felek megelégedtek az egy számjegyű össz-szabálytalansággal. A feröeri hagyományokat már ismerjük, de érdemes kiemelni, hogy az ukránok is a békésebb foci hívei. Meccsenkénti átlaguk a 10-et sem éri el, és annak nagy részét is a főbrutál hetesbe tartozó, olaszok elleni mérkőzésen szedték össze: 49-ből 28-at. A többi 21 négy alkalommal jött össze. Egy kisebb békemasni nekik is jár. Különösen azért, mert ők győzni is tudnak.


9. játéknap: 2007. március 28.


Háború: Szerbia-Portugália

A csapatok igencsak ellankadtak az 5. játéknap óta. Semmi rugdosódás, férfias küzdelem, csak a kisasszonyfoci. Akár tüllszoknyában is játszhattak volna. Megelégelték ezt a magyar fiúk, s kapitányváltással nem törődve megmutatták, lehet azért nyugodtan rugdosódni. De ez nem volt elég. A harciasságot tekintve nagy hagyományokkal rendelkező szerbek bebizonyították, hogy nem csak trükköktől dagad a déliek vádlija, és azt is, hogy ha kell, a portugál srácoknak is mindegy, a bőr alatt levegő vagy csontok vannak. Egyetlen kis pöccenet szabálytalansággal többet követtek el ketten együtt, mint mi a moldávokkal. Micsoda csúfság. Na, talán majd legközelebb. Addig is a technikai szakemberek elemzik ezt a meccset: a szabálytalan becsúszásokat, a könyök minél brutálisabb használatát és az alattomos saroktaposásokat is. Nehogy már még egyszer csak ennyin múljon!

Béke: Ukrajna-Litvánia 1:0 (11)

2007 márciusának békenagykövetei az ukránok voltak. Váratlan dolgokra képes az élet. Talán a litvánok sokáig a 0:0-ban bíztak, de a második félidőt nyitó Guszev-gól (Dinamo Kijev/Ukrajna) után se nagyon tudtak kitörni saját térfelükről. Az ukránok az otthoni stadion tekintélyétől megfélemlített litvánokat beszorították, és 18-szor rúgtak kapura. Ahhoz képest ez az egyetlen begyötört gól még a litván focikrónikában sem mutat túl rosszul.


(balagesh.focitipp.hu)


*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább