Balsors tépte észtek, balga belgák, angol remények

Balsors tépte észtek, balga belgák, angol remények

, focitipp.hu

Eb-selejtezők

Új olasz csatársztár született? Mit tett az orosz kreativitással Hiddink? Hová süllyedt Belgium? Hány öngól esett Hamburgban? A válaszok alant.



(A) Jerevánban lengyeleket fosztogattak

A júniusi Eb-selejtezők második napjának mérkőzéseit talán le sem kellett volna játszani: a 19 mérkőzésen mindössze egyetlen meglepetés született. Erre a meglepetésre Jerevánban került sor, ahol az örmények 1:0-ra verték Lengyelországot. A lengyel csapat négy nappal korábban Bakuban is majdnem bakizott, de akkor a korán bekapott gólra a második félidőben sikerült reagálniuk a Beenhakker-legényeknek. Talán ez a friss emlék altatta el őket, mert most hiába erőlködtek, Jerevánban elszálltak.


Született egy félmeglepetés is, ugyancsak az A csoportban: Finnország-Belgium 2:0. A belgák veresége azonban már csak azoknak jelent meglepetést, akik emlékeznek például Enzo Scifóra vagy Luc Nilisre (hogy még messzebbre ne is nyúljunk...). Nilis helyett azonban már a belga fociban is csak nihil van. Belgium válogatottja számára is már csak egy tét maradt a hátralévő mérkőzéseken: a közel- s távol-keleti trió (Azerbajdzsán, Örményország, Kazahsztán) hátuk mögött tartása. A belga futball eljelentéktelenedésére egyébként a finnek elleni eredmények is példát szolgáltatnak. Finnország 1999-ben tudta először legyőzni Belgiumot hivatalos mérkőzésen (4:3, Brüsszelben), majd a 2001-es 4:1-es meccs után itt a harmadik finn siker is. A finnek akár még ki is juthatnak az Eb-re, a vesztett pontok alapján Portugália, Szerbia, Lengyelország, Finnország a sorrend.


Az A csoport állása >>>

(B) Itt az új olasz csatársztár?

A B csoportban az esélyesek 30 percig hagyták meg az ellenfelek reményeit, akkor azonban Tóftirban, Auxerre-ben és Kaunasban is gyorsan szereztek egy gólt (a skótok és az olaszok ezt még megtoldották eggyel). Mindenesetre az több, mint érdekes, hogy Franciaország mindössze 1:0-ra tudta legyőzni az eddig csak botladozó grúz csapatot. A legboldogabbak az olaszok lehettek: Donadoni kapitány először kezdette a Sampdoriában bombagóljairól ismertté vált Fabio Quagliarellát. A 23 éves támadó két fantasztikus góllal tette emlékezetessé a maga számára a litvániai túrát.


A B csoport állása >>>


(C, D) Kései gól Krétán, öngólparádé Hamburgban

A mi csoportunkban egy lehelet választotta el a harmatgyenge moldáv válogatottat a világraszóló meglepetéstől: a csereként beállt AEK-es Liberopulosz csak a 95. percben tudta begyötörni a győztes gólt Krétán. Ebből is látszik, hogy a görög csapat közel sem olyan erős mostanában... A máltaiak sem égtek le: a pármai Muszlimovics 6. percben lőtt gólja után kivédekezték a hátralévő időt. A D csoportban egyetlen mérkőzésre került sor: a világbajnoki bronzérmes németek 2:1-re verték Szlovákiát. A meccs érdekessége: Durica és Metzelder is a saját kapusát lepte meg egy öngóllal. Egyedül a stuttgarti Kalapács, Hitzlsperger tudta bevenni az ellenkaput - nemhiába választottuk be a legjobb Bundesliga-futballisták közé.


A C csoport állása >>>

A D csoport állása >>>


(E) Beckham mentette angolok, gránitkemény oroszok

Az E csoport kapcsán mindenki David Beckhamről áradozik. Nem véletlenül: a Real sztárja ezúttal két gólpasszt adott társainak (Crouch, Owen), Anglia pedig leverte Észtországot Tallinnban. Ezzel már csak észt válogatott mondhatja el magáról szemlesütve: mi bizony még nem lőttünk gólt az Eb-selejtezőkön. Pedig Anglia ellen is próbálkoztak lelkesen, de a 92. percben például John Terry a gólvonalról vágta ki a labdát. Balsors, amint észtet tép. Érdemes lesz odafigyelni az oroszokra: hét mérkőzésen eddig mindössze egy gólt kaptak. Guus Hiddink a mestere annak, hogyan lehet felépíteni egy, a legapróbb mozdulatokig is racionális, arctalan csapatot (lásd Dél-Korea 2002-es és Ausztrália 2006-os vb-csapatát). Vége a Mosztovoj-, Karpin-korszaknak: az oroszok unalmas focit játszanak. De kemények, mint a gránit, és ez még sokat érhet. Zágrábban egy pontot, de az igazi teszt az angolok elleni őszi oda-vissza meccs lesz majd.


Az E csoport állása >>>


(F) Gratulálunk

Szerencsére az F csoportban a svédek bevágnak egy ötöst Izlandnak, így nem a mi vereségünk volt a forduló blamája. Nem tudni, mi van az izlandiakkal. A 2000-es Eb-re kishíján kijutottak az oroszok, ukránok és franciák mellől (iksz a franciák és ukránok, győzelem Oroszország ellen), most viszont a bravúros rajt (3:0 Belfastban az északírek ellen) után csak a vereségek jönnek sorban. A spanyolok és a dánok idegenben verték a liechtensteinieket és a letteket - gratulálunk.


Az F csoport állása >>>


(G) Fontos román pontok

A G csoportban a szlovénok a vártnál gyengébben teljesítenek, így holland-román-bolgár versenyfutás zajlik: hárman pályáznak a két továbbjutó helyre. A románok most oda-vissza verték Szlovéniát, ezzel nagyot lépve a továbbjutás felé. A három csapat egyébként az egymás egymás elleni meccsein ikszelt, Bulgária az albánok elleni 0:0 miatt van egyelőre lépéshátrányban. Az albánok egyébként is jók: ezúttal Luxemburgban lőttek egy hármast. Hogy mi ebben az érdekes? Az, hogy Albánia ezzel ugyanannyi rúgott gólnál jár (8), mint Hollandia, noha csak egy meccsel játszott többet a Van Basten-féle Oranjénél. A bolgárok a fehéroroszokat győzték le 2:1-re


A G csoport állása >>>

(Hamarosan a forduló összes gólját láthatják a focitippen összegyűjtve)

(ktn.focitipp.hu)


*****



A csoport

Finnország-Belgium 2:0

gól: 26. Johansson, 71. Jeremenko
kiállítva: 51. Fellaini (B)
Kazahsztán-Azerbajdzsán 1:1
gól: 53. Baltyijev, 31. Nadirov
kiállítva: 44. Zsalmagambetov
Örményország-Lengyelország 1:0
gól: 66. Mkhitarjan


B csoport

Feröer-szigetek-Skócia 0:2
gól: 31. Maloney, 35. O'Connor
Franciaország-Grúzia 1:0
gól: 33. Nasri
Litvánia-Olaszország 0:2
gól: 31., 45. Quagliarella


C csoport

Bosznia-Hercegovina-Málta 1:0
gól: 6. Muslimovic
Görögország-Moldova 2:1
gól: 30. Hariszteasz, 90. Liberopulosz, ill. 80. Frunza
Norvégia-Magyarország 4:0
gól: 22. Iversen, 58. Braaten, 60., 77. Carew


D csoport

Németország-Szlovákia 2:1
gól: 10. (öngól) Durica, 43. Hitzlsperger, ill. 20. (öngól) Metzelder


E csoport

Észtország-Anglia 0:3
gól: 37. Joe Cole, 54. Crouch, 62. Owen
Andorra-Izrael 0:2
gól: 37. Temile, 53. Colautti
Horvátország-Oroszország 0:0


F csoport

Liechtenstein-Spanyolország 0:2
gól: 8., 14. D. Villa
Svédország-Izland 5:0
gól: 11., 51. Allback, 42. Svensson, 44. Mellberg, 49. Rosenberg
Lettország-Dánia 0:2
gól: 15., 17. Rommedahl


G csoport

Románia-Szlovénia 2:0
gól: 40. Mutu, 70. Contra
Luxemburg-Albánia 0:3
gól: 25. Skela, 36., 72. Kapllani
Bulgária-Fehéroroszország 2:1
gól: 11. Petrov, 39. Jankov, ill. 5. (11-es) Vasziljuk

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább