Volt egyszer egy Independiente

Volt egyszer egy Independiente

, focitipp.hu

Zsinórban négyszer megnyerte a Copa Libertadorest, tavaly azonban majdnem csődöt jelentett az Independiente. Miért emelnek majd szobrot Maradona árnyékának? És mi köze van az argentin klubnak a Nottingham Foresthez?



A River Plate és a Boca Juniors után a harmadik legsikeresebb argentin klub a 14-szeres bajnok Independiente, amelyet 1905-ben rebellis fiatal játékosok alapítottak, miután kiléptek a Maipú Banfieldből. Saját, „független" klubjuknak az Independiente (Függetlenek) nevet adták. Az eredeti fehér mezt 1907-ben felváltotta a piros, prózai okok miatt: Aristides Langones klubelnök meglátta az angol Nottingham Forest futballistáinak szerelését.

Az Independiente első stadionja, a La Crucecita 1923-ban leégett, s a helyére épülő Doble Visera lett az első, betonból készült futballstadion Dél-Amerikában. Az első bajnoki aranyra 1938-ig kellett várni, akkor viszont nem volt pardon, az Independiente 115 gólt lőtt a bajnokságban. A klubnak a hatvanas évekre már 45 000 bejegyzett tagja volt, s letette névjegyét a nemzetközi porondon is: 1964-ben és 1965-ben is megnyerte a Copa Libertadorest, s 1967-ben úgy nyert bajnokságot, hogy a világon talán utolsó csapatként még mindig 2-3-5-ös rendszerben játszott.

Az aranykor azonban a hetvenes években köszöntött be: a csapat négy bajnoki cím mellett 1972-től kezdve zsinórban négyszer nyerte meg a Copa Libertadorest. Az utolsó nagy tett az 1984-es Interkontinentális Kupa elhódítása volt: a Tokióban játszott mérkőzésen az Independiente 1:0-ra verte a BEK-győztes Liverpoolt. 2002-ben még megnyerték ugyan a bajnokságot, ám a gazdasági hanyatlás megállíthatatlan volt: 2006 februárjában a klub adóssága 26 millió dollárra rúgott, s túlélésüket csak fiatal tehetségüknek, Sergio Kün Agüerónak köszönhetik, akit 23 millió euróért vásárolt meg az Atlético Madrid.

Az összesen 15 nemzetközi trófeát szerző klubban olyan játékosok fordultak meg, mint az 1986-ban világbajnoki címet nyerő Burruchaga és Bertoni, a mai topligás futballisták közül pedig independientés múltja van Gabi Militónak (Zaragoza), Diego Forlánnak (Villarreal) és Esteban Cambiassónak (Internazionale) is.

A klubtörténet legnagyobb csillaga viszont Ricardo Bochini, aki pályafutása során mindvégig - húsz éven át, 1972-től 1991-ig - hű maradt az Independientéhez, és 740 mérkőzésen 107 gólt lőtt a Los Diablos Rojos mezében, amivel csúcstartó Argentínában (senki más nem lépett pályára ennyiszer egyetlen csapat színeiben). Bochinit sokan az egyik legzseniálisabb argentin középpályásnak tartották, a Bochini-féle kiugratásra külön kifejezés született (pases bochinescos), csak éppen Maradona kortársa volt, ráadásul ugyanazon a poszton játszott, így a válogatottban nem sok babér termett számára. Ezért aztán hiába volt ott az 1986-ban világbajnoki címet nyert csapatban, a mundialon mindössze néhány percet töltött a pályán (a Belgium elleni elődöntőben). Klubcsapatában kárpótolta magát: négy bajnoki címet és nyolc nemzetközi trófeát gyűjtött be az Independientével.

Bochini részese volt a klubtörténet legnevezetesebb mérkőzésének is. 1978. január 25-én a bajnoki döntő visszavágójára a hazai 1:1 után Cordobába utazott a csapat. A Talleres de Cordoba elleni mérkőzésen egészen a 75. percig 1:1 volt az állás, amikor a cordobaiak egy vitatott góllal megszerezték a vezetést, ráadásul a játékvezető a reklamáló vendégek közül három játékost is kiállított. A nyolc emberrel küzdő Independiente azonban egyenlíteni tudott a hátralévő percekben (Bochini révén), s megszerezte a bajnoki címet.


TÉNYEK

Hivatalos név: Club Atlético Independiente de Avellaneda
Becenév: Los Diablos Rojos (Vörös Ördögök)
Város: Avellandeda (Buenos Aires)
Ország: Argentína
Alapítás éve: 1905
Stadion: Doble Visera
Férőhely: 52 823

Sikerek

Argentin bajnok (14x): 1938, 1939, 1948, 1960, 1963, 1967, 1970, 1971, 1977, 1978, 1983, 1989, 1994, 2002
Copa Libertadores-győztes (7x): 1964, 1965, 19672, 1973, 1974, 1975, 1984
Interkontinentális Kupa-győztes (2x): 1973, 1984


Híres futballklubok sorozat
15. Hellas Verona >>>
14. Ipswich Town >>>
13. Penarol >>>
12. Rosenborg >>>
11. Flamengo >>>
10. Grasshoppers >>>
9. Galatasaray >>>
8. Sankt Pauli >>>
7. Crvena Zvezda >>>
6. Celtic >>>
5. Dinamo Tbiliszi >>>
4. Colo Colo >>>
3. Saint-Etienne >>>
2. Zamalek >>>
1. Boca Juniors >>>


*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább