Real Madrid: ebek harmincadja

Real Madrid: ebek harmincadja

, anfield.focitipp.hu

Spanyolország, 38. forduló

Madrid utcáin patakokban folyt a pezsgő, csörömpölve törtek be a kirakatok, David Beckhamnek pedig Tom Cruise integetett a Bernabéu dísztribünjéről. Vasárnap este volt, s éppen bajnok lett a Real Madrid.



De fogalmazhatunk úgy is: a Barcelona nevetséges hibák sorával ültette trónra legnagyobb riválisát. A katalánok az idei naptári évben 23 bajnokijukból csak tizenkettőt nyertek meg, egy hazai vereséggel (Liverpool 1:2) kiestek a Bajnokok Ligájából, a Spanyol Kupában pedig a Getafe alázta meg őket (0:4).

Ebek harmincadja

A Real Madrid harmincadik bajnoki címét szerezte, de hiába a pezsgődurrogás, az arany az ő esetükben nem fényes. Még februárban sem hitte volna senki, hogy spanyol bajnok lehet egy olyan csapat, amely odahaza kikap a végül kieső Celta Vigótól (1:2), az éppen csak bentmaradó Levantétől (0:1), az újonc Recreativo Huelva pedig egyenesen iskolázott a Bernabéuban (december 20-án Real-Huelva 0:3), amit a madridiak nehezen viseltek (az aranylabdás Cannavaro idei mérlege 14 sárga és 2 piros, Sergio Ramosé 14+1, Beckhamé 12+1, Gutié 11+2).

A Barcelona azonban nem tudta kihasználni a Real botlásait, s nem csupán azért, mert a Barca öltözőjében sem volt béke (emlékezhetünk Eto'o és Ronaldinho összezördüléseire, vagy Motta „idegkimerülés miatti szabadságolására"), hanem mert a Barcának volt egy gyenge pontja a védelemben. Úgy hívják: Oleguer. Ő volt az, aki bárgyún kiállíttatta magát a Real elleni márciusi El Clásicón - a rangadó végül 3:3-as döntetlennel végződött, s a madridiak hitét éppen az a Camp Nouban szerzett pont adta vissza (onnantól kezdve a hátra lévő 12 bajnokin csak egyszer kaptak ki, Alvarez játékvezetőnek köszönhetően két büntetővel a Santandertől). S Oleguer volt az is, aki egy hete az Espanyol elleni barcelonai derbi utolsó percében gyalázatos helyezkedési hibát vétve beragadt - Tamudo egyenlített, a Barca pedig elvesztette reális esélyét a címvédésre.

Adíos, Beckham!

A Mallorca elleni bajnoki volt David Beckham utolsó mérkőzése a Real Madridban. Beckham 2003-ban érkezett a spanyol fővárosba (a madridiak 35 millió eurót fizettek érte a Manchester Unitednek), s a négy év alatt 157 mérkőzésen viselte a Real mezét (ötször állították ki ezalatt), de eddig csupán egyetlen trófeát nyert a csapattal, nem sokkal érkezése után a spanyol Szuperkupát (akkor is a Mallorcát verték, 4:2-es összesítéssel, Beckham pedig gólt lőtt). A „23-as" első spanyol bajnokiján is betalált (a Betis ellen), de az újságok címoldalára abban a szezonban főleg nőügyei révén került. Beckhamnek nem ment a pályán: míg a Manchesterben eltöltött 14 szezonja alatt egyetlen tréner (Sir Alex Ferguson) egyengette útjait, addig a madridi négy éve alatt hat edző, öt igazgató és négy elnök cserélődött ki a Realban. Beckham ráadásul a tavaly nyári, az angolok számára bukást jelentő világbajnokság után lemondhatott a válogatottbeli csapatkapitányi karszalagról, s Steve McClaren szövetségi kapitány már a nemzeti csapatba sem hívta meg.

S amikor aláírta szerződését a Los Angeles Galaxy csapatával (öt évre 250 millió dollárért), a Real elnöke, Ramón Calderón B-kategóriás filmsztárnak nevezte Beckhamet, Predrag Mijatovics sportigazgató örömmel nyugtázta, hogy végre távozik a popikon, Fabio Capello pedig kijelentette: Beckham az ő irányítása alatt nem játszik a Realban. Beckham válasza azonban szimpatikus volt: nem a sajtón keresztül üzengetett feletteseinek, hanem keményen, becsülettel dolgozott mellőzöttsége idején is, s amikor a Real padlón volt, Capello adott neki még egy esélyt, Beckham pedig azonnal gólt lőtt a San Sebastiannak, az utolsó fordulókban pedig Van Nistelrooyjal együtt a madridiak vezéregyénisége volt. Távozását azonban nem csak ezért sínyli majd meg a Real: Beckham búcsújával lemondhatnak az ázsiai piacról származó bevételek egy részéről is.

Vigóban nem vigadtak

A Celta Vigo történetének legnagyobb vereségét az Athletic Bilbaótól szenvedte el (0:10 1944-ben). A vigóiak most is a baszk galerit szerették volna megelőzni, de hiába verték meg az utolsó fordulóban a Getafét, a Sztoicskov vezette gárda jövőre a Segunda Divisiónban vitézkedik majd - vélhetően nagyobb elánnal, mint idén az élvonalban. A Celta mellett az 1981-ben és 1982-ben bajnoki címet szerző Real Sociedad is búcsút inthetett az első osztálynak, pedig 2003-ban még ezüstérmesek lettek... A spanyol hajrá győztese a Sárga Tengeralattjárónak becézett Villarreal volt, amely utolsó nyolc mérkőzését megnyerte, és az álmos középcsapat egyszeriben az UEFA-kupát jelentő 5. helyre futott be. A Primera División 2006/2007-es szezonja ezzel véget ért. Folytatás augusztusban.

Spanyolország, 38. forduló

Real Madrid-Real Mallorca 3:1
68. és 83. Reyes, 80. Diarra, ill. 17. Varela; 80 000 néző.
Gimnástic Tarragona-FC Barcelona 1:5
83. Grahn, ill. 20. Puyol, 35. és 51. Messi, 38. Ronaldinho, 91. Zambrotta; 14 000.
FC Sevilla-Villarreal 0:1
50. Fuentes; 45 000.
Osasuna-Atlético Madrid 1:2
47. Milosevics, ill. 38. Maxi Rodriguez, 53. Nacho (öngól); 18 000.
Recreativo Huelva-Real Zaragoza 1:1
4. Javi Guerrero, ill. 75. Diego Milito; kiállítva: 62. Pique (Z); 15 000.
Athletic Bilbao-Levante 2:0
61. Serrano (öngól), 76. Gabilondo; 40 000.
Celta Vigo-Getafe 2:1
36. Bamogo, 66. Lequi, ill. 26. Redondo; 20 000.
Racing Santander-Betis 0:2
80. és 89. Edú; 13 838.
Espanyol-Deportivo La Coruna 1:3
48. Tamudo (11-es), ill. 61. Iago, 63. Sergio, 84. Riki; kiállítva: 14. Andrade (D); 16 950.
Valencia-Real Sociedad San Sebastian 3:3
6. és 82. Villa, 20. V. Lopez (öngól); ill. 3. Garitano, 37. Cerio, 95. Moretti (öngól); 30 000.

(anfield.focitipp.hu)


*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább