Lionel Messi még mindig emlékszik Vanczákra

Lionel Messi még mindig emlékszik Vanczákra

, focitipp.hu

Messi-interjú

Lionel Messi személyében alighanem egy leendő aranylabdást ismerhetett meg a világ futballszerető közvéleménye az elmúlt szezon során. Bár ő maga mind a fifa.com-nak, mind a World Soccer magazinnak adott interjújában tagadta a "vádakat", többen már most a világ legjobbjának tartják.



A 2005-ös ifjúsági világbajnokság után került a Barcelona első keretéhez. Mennyiben befolyásolta önt az, hogy hirtelen olyan sztárok mellett találta magát, mint Ronaldinho és Eto'o?
Nem csak Roni és Samuel, hanem az összes csapattársam nagy segítségemre volt a beilleszkedésben, és ösztönzőleg hatnak rám mind a mai napig. Mindannyian briliáns játékosok, akiktől sokat lehet tanulni. A világon ugyanis egyetlen futballista sem hiheti azt, hogy azért, mert nyert néhány trófeát, ő már mindent tud a labdarúgásról. A foci csapatjáték és én mindig tanulok valami újat a társaimtól. Mindennek az alapja a jó öltözői hangulat. Ezért mindig nevetnem kell, amikor az újságok arról cikkeznek, hogy nálunk feszültség van az öltözőben, hiszen ha ez valóban így lenne, akkor nem lennénk olyan sikeresek, mint amilyenek vagyunk.

Miért éppen a Barcelona, és miért ilyen fiatalon?
Ez egyszerű. 13 éves voltam, amikor még Argentínában a családom kapcsolatba került a klubbal. A Barcelona képviselői elmondták, hogy hisznek a képességeimben és szeretnék, ha velük együtt Európába költöznénk. Az, hogy a családomat is hívták, hatalmas gesztus volt az egyesület részéről, és bizonyította, hogy komolyan számolnak velem. Ezért aztán nem lehetett visszautasítani az ajánlatot.

Igaz az, hogy mielőtt Spanyolországba költözött volna, növekedési hormonokat kellett szednie a Barcelona orvosi stábjának utasítására?
Igen, valóban így történt, de nem egyedi eset az enyém. A kis növésű gyerekeknél közismerten szoktak alkalmazni olyan kezeléseket, amelyek hozzájárulnak az átlagos testmagasság és testsúly eléréséhez. Ez történt nálam is, de ilyen hasonló kezelést kapott például annak idején tinédzser korában a brazil Zico is. Ez a kezelés sokat javított a fizikai állapotomon, és az önbizalmamat is erősítette. Megtanultam, hogy a nálam egy fejjel magasabb játékosoktól sem kell megijednem.

Hogyan látja az elmúlt szezont csapata szemszögéből?
Sajnos nem sikerült végig ugyanabban a ritmusban futballoznunk egész évben, amelyben szerettünk volna, és nem szabad elfelejteni azokat a sérüléseket sem, melyek hátráltattak minket. Ehhez jön még, hogy a Real produkált egy nagyon jó sorozatot a hajrában, melynek révén utolért bennünket. A BL-ben sokan a félelmetes liverpooli hangulatnak tulajdonítják a kiesésünket, de ezzel nem értek egyet, mert az atmoszféra nem tud gólt lőni. Én, amikor kilépek a gyepre, teljesen kizárom a külvilágot és csak a labdára meg a játékra koncentrálok. Nagyon csalódott vagyok, hogy nem tudtuk megvédeni a címünket, de bízom benne, hogy jövőre ismét mi leszünk Európa legjobb csapata.

Mi a véleménye saját teljesítményéről azután, hogy mesterhármast lőtt a Real Madridnak, és egy olyan gólt szerzett a Getafe ellen, melyre csak nagyon kevés játékos képes?
A Real elleni mesterhármasom több szempontból is rendkívül fontos volt. Egyrészt azért, mert egy óriási meccsen sikerült fontos pontot szereznünk, másrészt sokat javított az önbecsülésemen az is, hogy egy ilyen rangadón sikerült főszerepet játszanom. A korábbi két felnőtt csapatnál töltött szezonomban ugyanis nem szereztem annyi gólt, amennyit szerettem volna, holott az ifjúsági csapatban mindig a legeredményesebbek között voltam. Nem vagyok egy vérbeli csatár, de amilyen gyakran csak lehet, megpróbálok gólt lőni. A Madrid elleni meccs óta tudom, hogy a legfontosabb találkozókon is képes vagyok erre, ráadásul a meccs után elsőként Raul gratulált nekem, ami hatalmas elismerés volt számomra. A Getafe elleni találatom valóban nagyon különleges volt, nem tudom, hogy valaha képes leszek-e megismételni, de azt a gólt soha nem fogom elfelejteni, az egyszer biztos.

Ezt a gólját sokan hasonlítják Maradona legendás találatához, és maga Diego is, önt tartja lehetséges utódjának. Két csapattársa - Zambrotta és Saviola - szerint pedig ön a világ legjobb labdarúgója. Hogyan vélekedik erről?
Nagyon kedves Maradonától, hogy önmagához hasonlított, de ő olyan kivételes labdarúgó volt, amilyen én soha nem leszek. A csapattársaim pedig biztos csak vicceltek, amikor ezt mondták. Én minden meccsen megpróbálok jól játszani, hogy segíthessem a csapatomat, de nem én vagyok a világ legjobbja. Szerintem jelenleg Ronaldinho a legjobb, aki rendkívül sokoldalú és egy pillanat alatt képes meccseket eldönteni. Amióta együtt játszunk, sok mindent elleshettem tőle. Nemcsak egy jó játékos, hanem egy nagyszerű barát is.

Térjünk át a válogatottra. Milyen emlékekkel gondol vissza első felnőtt válogatott meccsére, és a tavalyi világbajnokságra?
Az első válogatott meccsemet Magyarország ellen játszottam. Sajnos nem úgy sikerült, ahogy azt megálmodtam. Éppen lehagytam az egyik magyar védőt, Vanczákot, amikor ő megrántotta a mezemet. Én csak szabadulni próbáltam, de a játékvezető szándékos könyöklésnek ítélte meg a mozdulatomat, ezért kiállított. A világbajnokság viszont egy hatalmas élmény volt, hiszen 18 évesen pályára léphettem, sőt gólt is lőttem. Persze a kiesésünket nagyon sajnáltam, mert úgy éreztem, hogy az olaszokat le tudtuk volna győzni az elődöntőben, ha eljutunk odáig. Talán majd legközelebb!

A Copa Americán szerepelni kihívás az ön számára?
Igen, természetesen. Az, hogy a válogatottban játszhatok, mindig nagyon motivál. Persze megértem azokat a játékosokat, így Ronaldinhot és Kakát is, akik a fárasztó európai szezon után inkább a pihenést választották a Copa helyett. A csapattársaimmal együtt a végső győzelem reményében lépünk pályára Venezuelában, főleg azután, hogy Argentína legutóbb csak tizenegyesekkel veszített Brazíliával szemben.

19 évesen a Barcelona sztárjaként a világ legjobbjai közé tartozik. Mit szeretne még elérni?
Szeretnék világbajnok lenni Argentínával, és sorozatosan Bajnokok Ligája címeket nyerni a Barcelonával.

(pk.focitipp.hu)


[forrás: worldsoccer.com és fifa.com]


*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább