Győzött a jobbik

Győzött a jobbik

, focitipp.hu

Olaszország, 27. forduló, Parma-Cagliari 3:2

A hét egyik legjobb meccsén a legutolsó másodperc döntött.



Megvannak az előnyei, ha az embernek késő éjszaka is dolgozni támad kedve. Például ismétlésben megnézhet egy meccset, amelyet az Inter-Lecce miatt hagyott ki délután. És hajnalban egyrészt átkozza magát emiatt, másrészt örül, hogy mégis láthatta a Parma-Cagliarit.

az első percekben nagy pármai nyomás, de aztán Bonera fejére esik a labda
A Parma csapata legutóbb a Stuttgart elleni idegenbeli UEFA-Kupa meccsen bizonyította, hogy nem felejtett el futballozni. A Cagliari ellen már a negyvenedik másodpercben kapuralövést regisztrálhattunk Morfeo részéről és ez a lendület egészen a meccs végéig kitartott. De hogy miért lett mégis ilyen szoros a végeredmény? Erről többek között Bonera gondoskodott, aki a negyedik percben hátat fordított egy előre ívlet labdának - ez hiba volt, mert az egyszercsak ráesett a fejére, majd onnan a lapuba pottyant. Hidegzuhany.

Gilardino és Morfeo szórakoztatja a pufidzsekis negyvenes házaspárokat

Tíz perc sem kellett azonban a hazaiaknak ahhoz, hogy fordítsanak. A tizedik percben Gilardino felejthetetlen gólt szerzett: az ausztrál Bresciano centerezését a kapunak háttal állva úgy vette át két védőtől szorongatva, hogy azzal már le is fordult róluk, majd laposan a kapuba helyezett. Hét perccel később pedig egy szögletet csúsztatott tovább Bovo elé, akinek nem maradt más dolga, mint négy méterről nem eltalálni Iezzo kapust. Az első félidőben a Párma tovább folytatta a rohamozást és kis szerencsével Morfeo megszerezhette volna a szezon gólját is. A harmincadik perc körül Gilardino kiverekedett neki egy labdát a tizenhatoson belül, amit ő a tizenegyespontnál (kapunak háttal állva, két védővel a nyakán) felpörgetett magának, majd egy egészen furcsa karatemozdulattal a levegőből a kapura sarkallta azt. A kapufa mentett, a stadion tombolt.

Bonera és Suazo újabb akciói: kiegyenlítenek a szárdok

A második félidő elején kissé visszaesett az iram, majd újra akcióba lépett a válogatott Bonera: elszámított egy ívelést és így a kapujából kifutó Frey utolsó emberként elkaszálta a két perccel azelőtt csereként beállt hondurasi Suazót. Piros lap, ami főleg a kiváló formában játszó Morfeót viselte meg, Bucci kapus ugyanis az ő helyére érkezett. A Párma biztosan tartotta magát emberhátrányban is (csakúgy, mint Stuttgartban) és még helyzetek kidolgozására is volt ereje. A 89. perc legvégén azonban Suazo az első komolyabb Cagliari helyzetből gólt szerzett és ekkor úgy tűnt: újra elúszik két fontos pont a pármaiaknak.

mindent eldöntő gól az utolsó másodpercben

A góltól megtáltosodó Cagliari a ráadásként jelzett három percben megérezte a lehetőséget - akár még nyerhetnek is, ami idegenben még csak egyszer sikerült nekik idén (a Lazio ellen). 92:40-nél szöglethez készülődtek, de ekkor csoda történt. A kifejelt labda a félpályánál álló Gilardinóhoz került, aki három védő között kényszerítőzött Marchionnival, majd szöktette az előretörő védekező középpályást, Fabio Simpliciót. A brazil csinált egy cselt befelé, megtolta a labdát és 25 méterről beragasztotta a bal felső sarokba. Az óra ekkor váltott át 93:00-ra.

ezzel megszakadt a Párma pechszériája?

A Párma nem dicsekedhet idei teljesítményével, hiába alkotják gyors és tehetséges játékosok a csapatot (Marchionni, Bresciano, Gilardino), hiába játszanak látványos támadófocit, egyszerűen nem jött nekik össze semmi ebben a szezonban. Talán ez a győzelem - mely a focitipp.hu szerint kiérdemelte a hét egyik legjobb mérkőzése címet - visszahozza az önbizalmukat és a szerencséjüket.

a meccs embere: Alberto Gilardino
Alberto Gilardino 1982. július 7-én született Biellában. Tizenhét évesen játszotta első bajnokiját a Serie A-ban, a Milán ellen 2000. január 6-án, még a Piacenza vörös dresszében. Egy évet töltött velük a másodosztályban, majd a Hellas Veronához igazolt, de ott nem tudta beverekedni magát a kezdőbe - akkor még a liechtensteini csatárt, Fricket többre taksálták a klubnál. A 2002/2003-as szezon már a Pármánál érte az akkor még mindig csak 20 éves csatárt. Sokan már ekkor párhuzamot vontak közte és Filippo Inzaghi között (Inzaghi is a Parmánál bontogatta szárnyait) - és valóban, Gilardino az első pármai idényében legalább olyan impotens játékot produkált, mint kezdetben Inzaghi. De, hogy a szakemberek szimata nem csalt, arra bizonyíték a tavalyi szezonban nyújtott teljesítménye: 23 találatával csupán egy góllal maradt le a gólkirály és későbbi aranylabdás Andrij Sevcsenko mögött. Ráadásul góljainak többsége látványos találat volt. Tagja volt az U21-es Európa-bajnok olasz válogatottnak - a németországi nagydöntőben négy találatával gólkirályi címet is szerzett. Az utolsó pillanatokban dőlt el, hogy Trapattoni mégsem viszi ki őt a portugáliai Európa Bajnokságra - pedig az olaszok szereplésén csak javíthatott volna. Az Olimpián ott volt, azonban kimondottan gyengén futballozott, akárcsak az egész válogatott - de a riválisok többsége még gengébbnek bizonyult, így hát Gilardino olimpiai bronzérmesnek vallhatja magát. Az idei szezonban nehezebben indult be neki a gólgyártás, de a hétvégén szerzett találatával már a 14. góljánál jár. A válogatottban azonban továbbra sem lehet biztos helye, hiszen a posztján csúcsformát mutat a palermói Luca Toni, a római Vincenzo Montella és ne feledkezzünk meg Vieriről sem, akit sokak szerint még mindig nem szabad leírni. Játékának erőssége (az Inzaghira emlékeztető szemfülessége mellett), hogy kiválóan fedezi a labdát és nagyon jól szolgálja ki társait - jellemző, hogy a Cagliari ellen a gólja mellett két gólpasszt is adott. Küzdőszelleme kitűnő, és egyelőre még nem szállt a fejébe a hirtelen jött siker.

Parma-Cagliari 3:2 (0:1)

Parma: Frey - Bonera, P. Cannavaro, Bovo, Bettarini - Pisanu (Marchionni 61.), Bolano (Grella 64.), F. Simplicio - Bresciano, Morfeo (Bucci 66.)- Gilardino
Cagliari: Iezzo - Bega, Sabato (Alvarez 45.), Maltagliati, Diego Lopez (Bianchi 78.) - Esposito, Gobbi, Budel, Delnevo, Zola (Suazo 64.) - Langella
Gólszerzők: Bonera 4. - öngól (0:1), Gilardino 10. (1:1), Bovo 17. (2:1), Suazo 89. (2:2), Simplicio 93. (3:2)
Sárga lap: Diego Lopez
Kiállítás: Frey 65.

(knt)
*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább