Angol átigazolási körkép: A torreádor, az Apacs és Chopra ára

Angol átigazolási körkép: A torreádor, az Apacs és Chopra ára

, anfield

A piacra berobbant a Liverpool, a legtöbbet mégis a Manchester költötte. Az átigazolási időszak bő egy hónap múlva ér véget, úgyhogy körülnéztünk Angliában. Újoncok, sorakozó!



A nyári transzferek egyik legnagyobb meglepetése, hogy akadt klub, amelyik még fantáziát lát a 34 éves, a zenitet régen maga mögött hagyó Jerzy Dudek lengyel futballistában (valaha egyébként kapus volt).

Dudek a ludas?

Jerzy "Potya" Dudeket az utóbbi hónapokban már csak a legritkább esetben láthattuk a Liverpool kapujában, s akkor is a frászt hozta a drukkerekre félelmetes lepkéivel. Tavaly az Arsenal elleni FA-kupameccsen kipróbálhatta magát - három gólt kapott. Aztán az Arsenal elleni Ligakupa-meccsen javíthatott - hat gólt kapott. Aztán legnagyobb ámulatunkra hősünknek szerződést ajánlott a Real Madrid, de ebben Bernd Schuster, a galaktikusok új trénere a ludas. Leplezetlen kíváncsisággal várjuk hát Dudek újabb bravúrjait, és eszünkbe jut róla Jonathan Woodgate, a csatárok réme, a hátvédek gyöngye, akiért 2004-ben 22 millió eurót perkált le a Real, de sajnos a sokáig sérült Woodgate csak 13 hónap után játszhatta első bajnokiját Spanyolországban (a Bilbao ellen). Hogy milyen volt a debütálása? Öngólt vétett, majd kiállították.

Jöttek, mentek

A Liverpool új amerikai tulajdonosai nem sajnálják a pénzt, s bár az új stadionnak még csak makettje van, az erősítések hús-vér futballisták. Így például Fernando Torres, a 24 esztendős spanyol csatár, aki 214 meccsen 82 gólt lőtt az Atlético Madridban, s akiért a Liverpool 35 millió eurót fizetett. A torreádor mellett érkezett még Yossi Benayoun, a West Ham agilis izraeli középpályása, valamint az Ajax fiatal támadója, Ryan Babel. Rafa Benítez vezetőedző bölcsen döntött, amikor végre elengedte a holland Zendent, aki az 1998-as vb-bronzmeccs óta keresi önmagát (Benítez türelme is véges). Elment Bellamy is, aki golfütővel a kezében szeret társalogni csapattársaival (a vitásabb kérdéseknél odacsap), elment a veterán Fowler is (vastaps neki), és elment Luis Garcia is (aki 2005-ben BL-döntőbe lőtte a Vörösöket).

ManU: éjfél előtt?

Nem lennénk meglepettek, ha több szenzációs átigazolást idén is az átigazolási időszak utolsó perceiben jelentenének be. Akárcsak tavaly, amikor augusztus 31-én írt alá Carlos Tévez és Javier Mascherano a West Hamhez. Vagy nem is a West Hamhez? Az angol szövetség (the FA) egyszer már megbüntette a Kalapácsosokat, mivel a két argentin transzfere nem felelt meg az angliai szabályoknak: a futballisták játékojogával ugyanis nem a két klub valamelyike, hanem egy harmadik fél (esetükben a Media Sports Investments) rendelkezett. Most a Manchester United vinné az Apacs becenevű argentin csatárt, s viheti is 30 millió fontért, de csak miután az áttekinthetetlenül sok érintett fél megegyezett abban, hogy milyen arányban osztják el a pénzt. A ManU egyébként már eddig is többet költött ezen a nyáron (86 millió eurót), mint a sokat ragozott Liverpool. Olyan aranyhal azonban, mint amilyet 1991-ben (amikor Peter Schmeichelt 500 ezer fontért vették meg a Bröndbytől) vagy 2003-ban (Cristiano Ronaldo 12 millióért a Sportingból) fogtak, most aligha akadt a hálóba, bár Nani és Anderson a jövő csillaga - legalábbis Sir Alex Ferguson szerint.

Nem spórolt a Spurs

A Chelsea ezúttal visszafogta magát, az aranyhalat azonban alighanem ismét ők fogták ki: Essien után ugyanis egy újabb kiváló középpályás érkezett a Stamford Bridge-re, az a Steve Sidwell (Reading), aki szerződése lejárta után ingyen igazolható volt. Bekeményített a Tottenham is, amely megszerezte a Charlton gólzsákját, Darren Bentet, valamint Gareth Bale-t (Southampton), aki tavaly az Év fiatal sportolója lett Walesben, s leigazolta a francia U21-es válogatott csapatkapitányát, Younes Kaboult (Auxerre).

Okosan erősített eddig az Everton (a sheffieldi Jagielka és a dortmundi Pienaar érkezett), a Newcastle a harcias futballistákra épít (Martins és Bowyer mellé jött Viduka, Barton és Geremi), a Portsmouth pedig ismét nagyvonalúan szórja a pénzt.

Alljunk meg egy szóra Michael Chopránál: Chopráért egy éve 500 ezer fontot fizetett a Cardiff a Newcastle-nek, a fiatal csatár azonban megtáltosodott, Cardiffban egy év alatt 22 gólt lőtt, s most tízszeres áron, ötmillió fontért vitte el őt a Sunderland.

(anfield)

*****

a cikk utolsó módosítása: 2007.07.31 01:50

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább