One world, one game, one magazine?

One world, one game, one magazine?

, focitipp.hu

World Soccer, 2005/március

Esszencia, fáziskésés, Adriano és a Jóisten, Elefántcsontparton jártunk, ki a BL legjobbja etc. Olvassson velünk.



Szlogen
Új szlogen a fejléc alatt, a viszonylag jól hangzó "Ahead of the game"-et felváltotta a kifejezetten jól hangzó "The essential football magazine", bár az "essential" dacára továbbra is túlteng a lapban a bulvár beütés, a statisztika és a mélyrehatóbb elemzések rovására, bár aki "squad-stats" mániás, az ma már gond nélkül kiéli magát a neten (s ha Angliában született, akkor egész könyvesboltok állnak rendelkezésére). A World Soccer, akárcsak a márciusi Pro Football, Adrianót tette a címlapra, s exkluzív interjúval csábítja az olvasót. Hát persze, a the ultimate one.

Csúszás

Díjazandók a napi lebontású focikrónikák, de némiképp fáziskésésként hat egy márciusi lapban olvasni a szenzációsnak szenzációs, de frissnek már korántsem friss hírt, miszerint Morientes a Liverpoolé (január 12.), vagy hogy a Burnley kiütötte az FA Kupában a Liverpoolt (január 18.).

Európa

A német blokk természetesen Hoyzerrel és a paderborni simlivel foglalkozik, a spanyol oldalakon pedig ódákat zengnek a Villarealról (The Madrigal miracle), részben jogosan, hiszen Sorinék immár a harmadik helyre jöttek föl a Barca és a Real mögé, huszáros tavaszi hajrákkal, bár aki látta legutóbbi meccsüket az Espanyol ellen, az a 4:1-es győzelem ellenére aligha kedvelte meg őket (na jó, Forlán azért átlagon felüli volt most is).

Adriano
A címlapon beharangozott Adriano-interjú ("Still to Inter") közepes, és az Inter veretlenségi szériájára vonatkozó, a standokra kerüléskor már érvénytelen megjegyzéseket némiképp ellensúlyozzák az elegáns nyitó- és zárókérdések. "So, Adriano, are you going to Real Madrid�" így indít a kérdező, majd a végén a "Ki lesz a jövő játékosa?" kérdésre azt válaszolja az Inter csatára: "Adriano, ha Isten is megsegít."

Továbbá

Praktikus tanácsokat kapnak azok, akik jegyet szeretnének venni a 2006-os világbajnokságra, bemutatkozik az elefántcsontparti válogatott (nézzük csak a névsort: Didier Drogba, Bonaventure Kalou, Aruna Dindane, Kolo Toure...), az európai gyorshíreknél megtudhatjuk, hogy Stig Töfting a svéd liga újoncánál, az FK Hackenben folytathatja ámokfutásait (a 35 éves, börtönviselt egykori dán válogatott játékos legutóbb az Aarhusban futballozott, mígnem a csapat karácsonyi partiján "meggépelte" csapattársát). Jó hír, hogy a dél-amerikai blokk ezúttal kifejezetten terjedelmes, négy oldalon taglalják a Libertadores Kupa csoportjait, s mi szörnyülködünk a dagadt Salast (River Plate) látva, s elmosolyodunk a melírozott hajú Martin Palermón (Boca Juniors), mert eszünkbe jut balszerencsés rekordja, a három kihagyott tizenegyes egy meccsen.

South America
A lap külön cikket szentel minden idők legdrágább dél�amerikai futballüzletének: Carlos Tevez 9,5 millió euróért hagyta ott a Boca Juniorst, s új klubja, a Corinthians azonnal leszerződtette mellé az argentin bajnokcsapat, a Newells Old Boys egyik kulcsemberét, Sebastian Dominguezt is.

Ki az új sztár?
A hagyományosan jó "world service" eredménylista mellett kiiemelendő még a tehetségkutató rovat, ahol ezúttal is 4 fiatal játékost mutatnak be. Az első helyen kiemelt futballista a Sochaux 17 éves csatráa, Jeremy Menez, aki január 2-án hat perc alatt mesterhármast rúgott a Girondins Bordeaux-nak,s ezzel ő lett minden idők legfiatalabb játékosa a francia ligában, aki mesterhármast jegyezhetett. Az ajaxos Boukhari és a Halmstadban játszó Markus Rosenberg mellett meglepődtünk Goran Gavrancsics besorolásán, a Dinamo Kijev szerb légiósa valóban nagyszerű játékos, háromszoros ukrán bajnok a Dinamóval, tizenötszörös szerb válogatott stb., a maga 27 évével sehogyan sem illik a "Talent scout/tomorrow stars" rovatba, még akkor sem, ha éppen 2010-ig meghosszabbította szerződését a kijeviekkel. "I like it here very much" - he says. Na igen.

Ki a legjobb a BL-ben?

A lap márciusi számához ezúttal egy ingyenes füzetke is járt, "The best and worst of the Champions League", nyolc kategóriára bontva megkapjuk a BL legjobbjait. Semmitmondó névsor, semmitmondó értékelésekel: a legjobb csatár Ruud Van Nistelrooy, a legjobb védő John Terry, a legjobb 10-es Ronaldinho, a legjobb kapus Gianluigi Buffon, a legjobb középpályás Frank Lampard, a legjobb szélső Arjen Robben, a legjobb edző José Mourinho, a legjobb fiatal Wayne Rooney... Érdekesebb megnézni a laponkénti lebontást, a The Times szerint a legjobb tréner ugyanis Deschamps, a legjobb középpályás a lyoni Essien, és a legjobb védő a leverkuseni Krzynowek; de hasonló téveszmések más szerkesztőségekben is akadnak. Sokkal érdekesebb az a lista, amelyik így szól: a BL második legdurvább játékosa: John Hartson (Celtic), 27 szabálytalanság 6 meccsen; a legdurvább a trondheimi Daniel Braaten, aki 205 percet töltött a pályán, s ezalatt 20-szor szabálytalankodott. a BL legdurvább csapatai: Celtic (122 szabálytalanság), Leverkusen (121), stb.

Kvíz
Tudja, hány néző látta a Delle Alpiban november 23-án a Juventus-Ajax Amszterdam meccset? a, 41 800 b, 27 890 c, 6860. A helyes válasz: c.

World Soccer, march 2005, ára: 3.10 euró, 6.50 dollár, 350 Sk.


(gj.focitipp.hu)


*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább