Rooney jeles, de mit keres itt Ben-Haim?

Rooney jeles, de mit keres itt Ben-Haim?

, anfield.focitipp.hu

Manchester-Chelsea, osztályozókönyv

Manchester United-Chelsea az Old Traffordon. A hétvége meccse? Ó, nem. A szombat esti Fulham-Manchester City (3-3) izgalmasabb volt, a Leeds United-Swansea City (2-0) harmadik ligás rangadót pedig nem is lehet egy lapon említeni ezzel a médiameccsel. Osztályozókönyv azonban csak az MUFC-CFC ütközetről készült. Íme.



Manchester United

Edwin Van der Sar (0) - A tétlen ácsorgásért nem jár pont, bár ez nem Van der Sart, hanem a Chelsea támadósorát minősíti. A holland kapus persze így is kimagaslott a mezőnyből, de ezt csak 197 centijének köszönhette.

Wes Brown (7)
- Az első meglepetés: Wes Brown tud cselezni! A meccs elején volt egy jelenet (11. perc), amikor kiosztott egy kötényt az ellenfél tizenhatosánál - a védővel együtt az állunk is leesett. A westernfilmek rosszarcú, sunyi orvlövészeire emlékeztet, de a Chelsea elleni játékáért taps jár.

Rio Ferdinand (6) - Ferguson fogta a fejét, amikor hat perc elteltével Ferdinandot izomhúzódás miatt ápolni kellett. Sevcsenkót semlegesíteni ma már nem erény, ez most csak egy hatos.

Nemanja Vidics (7)
- Ő a legtöbbet bakizó manchesteri védő, viszont a szögleteknél aranyat ér: az első félóra végén volt egy veszélyes fejese, s bár most nem lett gól belőle, mint egy hete az Everton ellen, Vidics szemünkben a betonbiztos középszer, hétről hétre.

Patrice Evra (9) - Heinze bölcsen belátta, hogy Evra mellett nincs esélye bekerülni a kezdőcsapatba, ezért szedte a sátorfáját. Ma Patrice Evra a világ egyik legjobb balhátvédje, legalább olyan veszélyes elöl, mint amilyen precíz hátul: kiállították róla Mikelt, a 17. percben pedig joggal reklamált büntetőt, amikor Joe Cole elkaszálta. Az tiszta tizenegyes volt, ez tiszta kilences.

Cristiano Ronaldo (6) - gyorsnak gyors, pengének penge, s még mindig jár a lába, mint a motolla, de már csak sóhajtottunk, amikor rávezette három védőre a labdát, mert frontális ütközés lett a vége. Lesz ez jobb is. Hat mínusz.

Paul Scholes (6) - Scholes már nem nem lesz jobb, az is csoda, hogy hét bajnoki címmel a vitrinben még mindig ugyanolyan szemtelenül kemény középpályás, aki ráadásul remekül osztogat. Roy Keane szerint a Sunderlandben a helye. Talán nem sértjük meg Scholest, de szerintünk is.

Michael Carrick (7) - a szürke eminenciás tavaly annyira szürke volt, hogy olykor meccsekre eltűnt. Most feljegyeztünk egy jelenetet az 59. percből: olyan labdát varázsolt Giggs elé, hogy maga az átadás nálunk többet ért egy gólnál (végül Giggs kapásból fölé lőtte). A keresztlabdák embere ő, erős hetes.

Ryan Giggs (9) - Gary Neville távollétében ő viseli a csapatkapitányi karszalagot, a döntéssel a legmesszebbmenőkig egyetértünk. Látták, mit művelt a Chelsea ellen? Mi tudjuk: Giggsnek négy tüdeje van, és a látszattal ellentétben hat lába, ezért tűnhet úgy, hogy a pálya minden pontján kéri a labdát. És az a gólpassz! A tizenhatos jobb oldaláról bal külsővel lőtte meg a labdát - majdnem tíz!

Carlos Tévez (7) - Tévez téved, ha azt hiszi, egyetlen góllal megváltja a világot. Ez kevés egy olyan kaliberű játékostól, mint ő. Ha nem láttuk volna az argentin válogatottal olimpiát nyerni, ha nem láttuk volna legszebb megmozdulásait a Corinthiansban, most csak a vállunkat vonogatnánk. Így viszont tudjuk: Tévezben több van. Egy hetesnél mindenképpen több. (Louis Saha váltotta Tévezt a 79. percben, kiharcolt és értékesített egy tizenegyest, feladat elvégezve, a program hibátlan volt.)

Wayne Rooney (9) - Imádnivaló, amit csinál. Volt Rooney, és voltak a többiek: agresszív, bunkó, de az életét ajánlaná a győzelemért. Rooneyt nem lehet nem észrevenni: cselez, harap, öklel, lót-fut, tör-zúz. Ki is mondta, hogy ő a hentesképű Pelé? Nem tévedett. Kilenc.

Chelsea FC

Peter Cech (7) - a bukósisakért már nem jár empátia-jóváírás a pontozásnál. Vagy járjon? Legyen ez egy kegyelemhetes!


Paulo Ferreira (4) - José Mourinho távozása után kétszer is meggondolja, maradjon-e a Chelsea-ben - ilyen kijelentéseket tett a portugál Paulo Ferreira. Tőlünk aztán mehet, a vasárnapi teljesítményével talán a Setúbal vagy a Pacos Ferreira tartalékcsapatába befér. Ha fésülködés helyett melegítene a meccs előtt, akkor nem tűnne ennyire esetlennek. A legrosszabb jobb hátvéd, aki a bedobásaiért várt volna dicséretet. Na nem, ez csak egy négyes.


Tal Ben-Haim (3) - Mit keres Ben-Haim a Chelsea-ben? Sőt: mit keresett a Boltonban? Sőt: ki az a Ben-Haim? Rooney úgy megforgatta a legelején, hogy elszédült, s aztán már nem is tért magához. Rosszul helyezkedett, lassú volt (éppen csak egy apró ütemet késett mindig), az összjátékból szerényen kivonta magát, és bónuszként összehozott egy tizenegyest az ellenfélnek. Csak gratulálni tudunk: ragyogó hármas.


John Terry (4) - Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy John Terry: félelmetes hírű, kőkemény középhátvéd volt, mindenkit legyalult a pályáról. Aztán fogta magát, és eltűnt. Azóta is játszik ugyan egy Terry nevű bekk a Chelsea-ben, de ez már csak egy gyűrött arcú klón, akit egy egyszerű lövőcsellel is el lehet fektetni. Hogy ő vezényelte a pénteki edzésen a lázadást? Tévedés, az a Bounty című kalózfilm. Ez viszont futballmeccs volt - Terryvel, de Terry nélkül. Négy.


Ashley Cole (3) - azt hittük, ő lesz A Legjobb Balhátvéd (ez még az Evra előtti években volt). Akkor még az Arsenalban futballozott, de aztán Mourinho elhappolta. S tessék: Ashley Cole kiégett, lelassult, körülményes lett, és a játékvezetővel többet foglalkozott, mint a játékkal. Hármas a hátán: nálunk is annyi.


Claude Makelele (7) - Húros hangszer? Ukulele. Kameruni focista, aki gólt lőtt Angliának az 1990-es vébén? Ekeke. Napjaink legjobb védekező középpályása? Makelele. Ezzel mindent elmondtunk róla, egymaga próbálta tartani a frontot az Old Traffordon. Nem volt könnyű dolga.


Mickael Essien (5) - A csonttörő Essien ezúttal elkeseredettségében vicsorgott: kétszer úgy adta el a labdát, hogy majdnem gól lett belőle. Szabotázs lett volna? Aligha. Csupán üresjárat: Essien esszencia és ötlet nélkül, ötössel.


Obi Mikel (0) - Lampard helyett kellett volna irányítania: más sem bírná elviselni ezt a terhet. Már az elején látszott a tekintetén, hogy baj van. Aztán úgy döntött, kettétöri Evra karrierjét egy lábtöréssel. Evra szerencsére megúszta, Mikelt szerencsére kiállították. Nagy, felkiáltójeles nulla!


Joe Cole (3) - Volt idő, amikor Joe Cole volt a mezőny leggyorsabb játékosa. Mostanra elkényelmesedett, és Ashley Cole-lal együtt primadonnára hasonlít (a Cole-lányok). Kiabált, reklamált, veszekedett, hadonászott - csak éppen futballozni felejtett el. Három, alulról. (Claudio Pizarrótól nem vártunk sokat, nem is kaptunk sokat - csereként állt be Cole helyett, ez minden.)


Andrij Sevcsenko (4) - Seva már történelem. Amikor a Dinamo Kijev csatáraként a Camp Nouban kivégezte a Barcelonát, vagy amikor a Milannal tarolt - na igen, akkor még volt valaki. Ajánljuk ezt a négyest Sevcsenko emlékének. (Salomon Kalou (0) - Róla az égvilágon semmi mondanivalónk nincs. Csereként jött be az utolsó félórára, megcsinált egy cselt. Ennyi? Ennyi.)


Florent Malouda (4) - Ez volt a legrosszabb meccse a Chelsea-ben. Aki csak vasárnap látta, soha nem mondaná, hogy ezért a játékosért 21 millió eurót fizettek ki a nyáron.


Shaun Wrigth-Phillips (5) - fürge rókalábak, aztán ezzel véget is ér az erények listája. Mostohaapja, Ian Wright egykoron híres csatár volt: Shaun - bár angol válogatott - nem éri utol, a fürge lábaival sem.


(anfield.focitipp.hu)



*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább