A brazil csatár, aki hét gólt lőtt egy meccsen

A brazil csatár, aki hét gólt lőtt egy meccsen

, anfield.focitipp.hu

A holland Heerenveen drukkerei jól teszik, ha jegyet váltanak a csapat minden őszi meccsére: nagyon valószínű ugyanis, hogy már csak néhány hétig láthatják heerenveeni mezben brazil kedvencüket, Afonso Alvest.



A 26 éves brazil csatár "névtelenül" érkezett Európába 2002-ben: előbb a svéd Örgryte szerződtette, majd bajnok lett a Malmővel. A svéd bajnokságban egymás után kétszer is a második legjobb góllövő lett (2004-ben és 2005-ben). Ekkor nézte ki magának Alvest a Heerenveen. A holland középcsapatnak az utóbbi években mindig remek csatárai voltak, csak éppen ugródeszkának használták a klubot: Tomasson (1994-1997), Van Nistelrooy (1997-1998), Allbäck (2000-2002), Szamarasz (2002-2006) és Huntelaar (2004-2006) is megfordult itt.

A Heerenveen végül klubrekordnak számító négy és félmillió euróért szerezte meg Alvest. Az üzletet egyik fél sem bánta meg: Alves első szezonjában 34 találattal holland gólkirály lett, s az európai Aranycipőért folytatott versenyben csak a római Francesco Totti előzte meg őt (Tottinak 26 gól is elég volt az Aranycipőhöz, mivel az olasz Serie A-nak magasabb az UEFA-koefficiense, mint a holland Eredivisiének). Alves lett a harmadik brazil gólkirály Hollandiában, Romario és Ronaldo után.

Már az is óriási meglepetés volt, hogy ilyen eredményes idény után maradt a Heerenveenben. A sztárklubok várhatóan ismét licitálnak érte a háttérben, miután Alves a hétvégén hét (7) gólt lőtt a Heracles elleni, 9-0-ra megnyert bajnokin. Alves már a 19. percben mesterhármasnál járt, majd a második félidőben tíz perc alatt újabb négy gólt lőtt. Ez holland rekord: bajnoki meccsen eddig hat gól volt a csúcs (ennyit négy játékos is elért, például Cruyff és Van Basten - igaz, utóbbi 22 évvel ezelőtt). A Heerenveenben eddig 33 mérkőzésen 41 gól a mérlege. A válogatottban idén júniusban Anglia ellen debütált (Kakát váltotta a pályán), s tagja volt a Copa Americát nyert brazil csapatnak is.

NÉVJEGYKÁRTYA

Teljes név: Afonso Alves Martins
Születési dátum: 1981. január 30.
Születési hely: Belo Horizonte (BRA)
Magasság/testsúly: 186 cm/78 kg
Eddigi klubok: Atlético Mineiro, Örgryte IS, Malmö FF, SC Heerenveen
Válogatottság: 7/1

Alves hét gólja a Heracles ellen




(anfield.focitipp.hu)


*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább