Zsidózás és tragédia Prágában, neonácik Pozsonyban, zágrábi görögtüzek Splitben

Zsidózás és tragédia Prágában, neonácik Pozsonyban, zágrábi görögtüzek Splitben

, focitipp.hu

Keleti blokk

Gyászos hétvége: Szlovákiában a pozsonyi Slovan neonáci kemény magja hallatott magáról, Csehországban pedig a Sparta kapott ultimátumot a cseh tévétől: a jövőben nem közvetítik a Sparta meccseit, ha továbbra is rasszista rigmusokat skandálnak majd a szurkolók.



Prágai derbi - padlót fogott a Sparta

A cseh közszolgálati tévé úgy döntött: ultimátumot intéz a Spartához. Amennyiben a szurkolók rasszista megnyilvánulásaival továbbra sem kezd semmit a klub, a CT leveszi műsoráról a Sparta meccseit. A hétfői Sparta-Slavia prágai örökrangadón többször is kikapcsolták a zajmikrofonokat, amikor a Sparta-tábor rákezdett a "Jude Slavia!" rigmusra.

A derbit 2-0-ra a vendég Slavia nyerte, a piros-fehérek első gólját a fiatal Pudil szerezte, aki a BL-ben szépségdíjas gólt lőtt a Sevilla ellen. Pudil volt az, akiről a meccsen kiállították a Sparta karmesterét, Horváthot, így a Slavia könnyedén győzött. Ezzel véget ért egy hosszú széria: a Slavia 1993 óta először nyert örök riválisa otthonában.

A Sparta gondban van: bár a csapat az Odense kiverésével bejutott az UEFA-kupa csoportkörébe, utóbbi hat meccséből csak egyet nyert meg. Egy bajnokaspiránstól ez kevés. Ráadásul hétről-hétre botrányai miatt is a címlapokra kerül a Sparta: Horváth náci karlendítése után Repka támadt rá egy operatőrre.

A hétvégi bajnoki fordulót tragédia árnyékolta be Csehországban: a Bohemians-Ceské Budejovice mérkőzés előtt egy fiatal, 17 éves budejovicei drukker részegen a vonat alá esett, amely mindkét lábát levágta, s egyik kezét is amputálni kellett.

A cseh bajnokság aktuális tabellája (otthon, idegenben, utolsó 4 meccs, kereszttábla) >>>

Sparta-Slavia 0-2



Szlovákia: harmadik félidők
Egy héttel a Trnava–Slovan bajnoki mérkőzés rendbontásai után újabb incidensek történtek a szlovákiai stadionokban. Besztercebányán a nyitrai huligánok támadtak rá a hazai szurkolókra, Nagymihályban egy második ligás meccsen az eperjesi és a kassai drukkerek csaptak össze, Trencsénben pedig a Trenèín–Žilina mérkőzés utolsó perceiben a Slovan-huligánjai jelentek meg a stadionban, ütlegelni kezdték a hazai szurkolókat, és magukkal vitték a trencséni szurkolók zászlaját. A Slovan klubvezetése először határozottan cáfolta, hogy a Thor Steinar márkájú kabátokat viselő neonácik a pozsonyi klub kemény magjához tartoznának, a rendőrség azonban a mintegy negyven huligán közül hármat letartóztatott, ráadásul a Slovan huligánjai az internetes fórumokon sem tagadják: az ámokfutást ők rendezték.

A szlovák bajnokság aktuális tabellája (otthon, idegenben, utolsó 4 meccs, kereszttábla) >>>


Horvát derbi
"Mi nem vagyunk az Ajax" - üzente a Hajduk Split kapusa, Vladimir Balic a Vecernij List című horvát napilapon keresztül a Dinamo Zagrebnek. A splitieknek csak az elszántságuk volt nagy, a pályán 2-1-re kikaptak a címvédő Dinamótól. A zágrábiaknak remek hetük volt: csütörtökön idegenbeli győzelemmel búcsúztatták az Ajaxot az UEFA-kupában, vasárnap este pedig 15 ezer néző előtt 2-1-re verték Splitben a Hajdukot, s előnyük a tabella élén 7 pont.

A horvát bajnokság aktuális tabellája (otthon, idegenben, utolsó 4 meccs, kereszttábla) >>>

Hajduk-Dinamo 1-2



Oroszország: izgalmas lesz a hajrá
Egy bosnyák és egy ukrán tartotta életben a Szpartak Moszkva bajnoki reményeit. A bosnyák Emir Szpahics volt, akinek a tizenegyesével eldőlt a Lokomotiv Moszkva-Zenit Szentpétervár meccs, az ukrán pedig az a Makszim Kalinicsenko, aki duplázott a Szpartak Nalcsik ellen. A moszkvaiak 2-1-re győztek a kiesés ellen küzdő észak-kaukázusiak ellen, így pontszámban beérték és jobb gólkülönbségükkel meg is előzték a tabella élén álló Zenitet. A hátralévő négy meccsen nehéz megjósolni, melyik csapat az esélyesebb: a Szpartak háromszor játszik még hazai pályán, ráadásul egyszer a már régen kiesett Rosztov ellen, a Zenit pedig a Szaturn Moszkva elleni meccstől fázhat a leginkább (igaz, itt még a Szpartak is vendégeskedik).

A bajnoki címre még az éllovasoktól mindössze három pontra lemaradó FK Moszkva is esélyes, ráadásul az FK még a Zenit és a Szpartak stadionjában is vizitál, így könnyen lehet, hogy az exbarcelonai Maxi López nevével fémjelzett Fővárosiak (így becézik az FK-t) döntik el az aranyérem sorsát. Az FK egyébként a legjobb eredményét a 2005-ös szezonban érte el, amikor ötödik lett. Ha már Moszkvában járunk, említsük meg a Torpedo sanyarú helyzetét is: a fekete-fehérek tavaly zuhantak ki az élvonalból, és idén már esélyük sincs visszakerülni az első osztályba: öt körrel a zárás előtt 12 pont a hátrányuk a második helyen álló Terek Groznij mögött.

Az orosz bajnokság aktuális tabellája (otthon, idegenben, utolsó 4 meccs, kereszttábla) >>>


(anfield.focitipp.hu, ktn.focitipp.hu)

*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább