Németország nem esélyes az Eb-győzelemre, Ausztria igen

Németország nem esélyes az Eb-győzelemre, Ausztria igen

, focitipp.hu

Joachim Löw-interjú

Ha a németek szombaton ikszelnek Írországban, akkor elsőként ők csatlakoznak Svájchoz és Ausztriához, a jövő nyári Eb két rendezőjéhez. Ennek apropójaként következzen a fifa.com interjúja Joachim Löw-vel, a németek sikertrénerével, aki szerint Németország nem esélyes az Eb-győzelemre, Ausztria viszont igen...



Joachim Löw tavaly augusztusban vette át Jürgen Klinsmanntól a német válogatott irányítását. A vb-bronzérmes csapat azóta is szárnyal: Löw mérlege 12-1-1, 44-8-as gólkülönbséggel. A népszerű "Jogi" vezetésével Kloséék minőségi támadófocit mutatnak be. Európa-bajnoki selejtezőcsoportjában az egy meccsel kevesebbet játszó Németország tartja kétpontos előnyét Csehországgal szemben, s mindössze egy pontra van szüksége a szombati írországi látogatásán ahhoz, hogy kvalifikálja magát a jövő nyári svájci-osztrák rendezésű Európa-bajnokságra. A fifa.com interjúja következik.

A 2006-os vb sikeres szereplésének, és a válogatott Eb-selejtezőcsoportjában tapasztalható fölényének fényében szerinted Németország hol áll most a nemzetközi összevetésben?
Fejlődtünk a 2005-ös Konföderációs Kupán, s azt követően a hazai rendezésű világbajnokságon is. Az új módszerek meghozták gyümölcsüket. Noha a dolgaink pillanatnyilag jól mennek, tartom magam ahhoz a véleményemhez, miszerint még nem tartozunk a világ közvetlen élmezőnyéhez. Az eredményeink nyilván nagy megbecsülést vívtak ki nekünk Európában, de a fő célunk az, hogy utolérjük Argentínát vagy Brazíliát, minden évben kivételes tehetségű fiatalokat kinevelve, majd fokozatosan integrálva őket a nemzetközi vérkeringésbe. Ezen a téren kell folytatnunk a precíz munkánkat, hogy tovább erősíthessük helyünket a világ legjobbjai között.

Kinek van szerinted a legnagyobb esélye arra, hogy berobbanjon a felnőtt csapatba s bizonyítson a 2010-es világbajnokságon?
Az elmúlt két évben sok játékost hoztunk fel az U-21-es csapattól. Van néhány igen tehetséges fiatal labdarúgója a német futballnak, ám még meg kell várnunk, hova fejlődnek. Vegyük például Toni Kroos-t, aki kiemelkedő teljesítményt nyújtott az U-17-es világbajnokságon. Neki is meg kell járnia a szamárlétrát, mint mindenki másnak. Azok a játékosok, akik bizonyítják képességeiket az U-20-as és U-21-es válogatottban éles körülmények között, meg fogják kapni a lehetőséget a német A-válogatottban történő bemutatkozásra is.

Ki vállalhatja magára a vezéregyéniség szerepét csapatodból a következő néhány évben?
A hierarchia már a világbajnokság alatt együtt töltött nyolc hét alatt kirajzolódott. Michael Ballack, Jens Lehmann, Torsten Frings, Miroslav Klose, Bernd Schneider és Christoph Metzelder a vezérek, jó kommunikátorok, érett profik és követendő példaképek rengeteg fiatal játékos számára. De vannak erős egyéniségek a fiatalabb generáció képviselői között is, akik szintén a válogatott vezéregyéniségeivé nőtték ki magukat. Per Mertesacker, Philipp Lahm és Bastian Schweinsteiger mind nagy felelősséget vállalnak a pályán és azon kívül is.

Reálisan tekintve, hogy látod az esélyeiteket a következő évi Európa-bajnokságon és a három év múlva esedékes világbajnokságon?
Az Eb-n szeretnénk az attraktív, gyors futballt maximális hatékonysággal kombinálni. Nyilvánvalóan szeretnénk győzni, minden meccsnek a győzelem szándékával futunk neki. De óvatosak vagyunk, hiszen nem mi vagyunk az Euróba-bajnoki cím várományosai. A 2010-es világbajnokságon viszont már az aranyért indulunk, és ez a mostanában remekül szereplő utánpótlás-csapatainkat tekintve reális cél lehet.

Kit tartasz a közelgő nagy tornák esélyeseinek, először az Európa-bajnokságon, majd Dél-Afrikában?
Az én két favoritom az Eb-címre Olaszország és Franciaország. Szóba jöhet még Spanyolország, Portugália, Hollandia és Anglia is, mint esélyes, de a rendező országok (Ausztria és Svájc) válogatottjai is beleszólhatnak a versengésbe. Dél-Afrikában Brazília és Argentína is a nagy esélyesek közé tartozik majd, de Mexikót sem szabad elfelejtnünk, hiszen a közép-amerikaiak is lassan felzárkóznak melléjük. Az afrikaiak jelentős lépést tehetnek előre a kontinensre jellemző magával ragadó lelkesedésükkel. Jó néhány afrikai focista futballozik Európa élcsapataiban. Ha csapataik higgadtan és jól szervezetten játszanak, bárkire veszélyesek lehetnek. Ennek most voltunk a szemtanúi a koreai U-17-es világbajnokságon (ahol Nigéria győzött - a szerk.). Ghána, Kamerun és Nigéria esetében hasonló sziporkázására számítunk - egy ideig. De Elefántcsontpart és a hazai válogatott is főszerepet játszhat.

[forrás: fifa.com]

(fordította: vanye)


*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább