Az eltűnt stílus nyomában

Az eltűnt stílus nyomában

, anfield.focitipp.hu

Magyarország-Málta 2-0

Az idei évre tervezett munka zöme elvégezve, a csapat gerince kialakult, a magyar válogatottnak van stílusa - mondta Várhidi Péter szövetségi kapitány. Mindez csodálatos hír lehetne a magyar futball számára. Ha igaz lenne. De nem az.



Mindössze annyi történt szombaton a Megyeri úton, hogy Magyarország 2-0-ra megverte Máltát. Se több, se kevesebb. Hogy ez minden idők legerősebb máltai válogatottja? Hogy soha korábban ennyi pontot (kapaszkodjanak: ötöt) nem szerzett a máltai labdarúgó-válogatott? Ezt talán hagyjuk el.

Burkina Faso

Beszéljünk arról, hogy a máltaiak se Luxemburgot, se Ciprust, de még a Feröer-szigeteket sem tudták legyőzni, csak bennünket, magyarokat. Hogy az utóbbi 13 évben egyetlen tétmeccset tudtak megnyerni - naná, éppen ellenünk. Beszéljünk arról, hogy a máltai válogatottat többségében félprofi játékosok alkotják, s hogy ez a félelmetes ellenfél (soraiban a félelmetes Mifsuddal) a világranglista 124. helyén áll, Ruanda, Fidzsi és a Salamon-szigetek mögött, Burkina Fasót pedig vélhetően soha nem éri utol. Ezt a Máltát vertük meg 2-0-ra szombaton.

Üzbég példa

"A mai futballban, bárki is az ellenfél, nem kis dolog magabiztos játékkal 2-0-ra győzni" - így Várhidi. Igaza van, nem kis dolog. De nem is nagy dolog. Hiba lenne Máltából óriást kreálni. Különben is: Üzbegisztán legutóbb 9-0-ra verte Taiwant (a kijevi Sackij ötöt lőtt). Van ilyen.

Jöttek a fiatalok

De eredjünk inkább az eltűnt stílus nyomába, amit Várhidi szerint megtalált a csapat. Hasonlóan hangzatos kijelentéseket hallottunk már a Bozsik-Détári duótól is, amikor éppen arra voltunk büszkék, hogy legyőztük Új Zélandot, aztán az első komoly meccsen orrba vágtak (1-4) bennünket a norvégok. Várhidi irányítása alatt a megfiatalított válogatott legyőzte Kanadát (1-0), a ciprusi tornán kikapott a házigazdáktól (1-2), majd megverte a letteket (2-0), Podgoricában pedig megajándékozta az első hivatalos meccsét játszó Montenegrót egy történelmi győzelemmel (1-2).

Stílusparódia

Ekkor még csak kerestük a stílusunkat, amit Krétán sem találtunk meg. Június elején - már Európa-bajnoki selejtezőn - úgy kaptunk ki 2-0-ra a görögöktől, hogy a játékunk börleszkfilmet idézett. "Voltak passzaink" - értékelte az értékelhetetlent a kapitány, s magunk sem tudtuk, sírjunk-e vagy nevessünk az ilyen magvas kijelentéseken. Várhidi Péterrel ellentétben valahogy nem tudtunk felhőtlenül örülni annak, hogy egy tétmeccsen a magyar válogatott erejéből csupán néhány passzra futja. Norvégiában már ennyire sem tellett. "Hol a csapatunk? Oslóban, oszlóban" - írtuk ekkor. Remegő lábak, ijedt tekintetek: 4-0-ra kikaptunk a skandinávoktól.

A futball nyomai

Következett az augusztus 22-i, Olaszország elleni barátságos mérkőzés, egy tragikus Cannavaróval és egy fenomenális Gerával. A 3-1 valódi értékét a következő meccsek adják majd meg, ismerték el a játékosok is. A bosnyákok elleni székesfehérvári randevún elégedetten nyugtázhattuk, hogy az elán továbbra is tart, Fülöp biztos pont, a Szélesi-Vaskó-Juhász-Vanczák védősor már kevésbé (két-három gól benne volt a helyezkedési hibák sorát vétő védelmünkben), a Várhidi-csapat legnagyobb "találmánya" azonban a két védekező középpályás, Vass és Tőzsér alkalmazása: mindkettő ragyogó munkát végzett.

Itt tartunk

Csakhogy a soron következő, törökök elleni idegenbeli meccsen ugyanúgy összeroppantunk, mint anno a Matthäus-féle csapat Horvátországban, Huszti kiállítása után. A meccs utáni panaszáradat (az MLSZ tiltakozó levelével stb.) émelyítően sziruposra sikeredett (azt a verziót, hogy tíz emberrel is lehet tisztességesen végigjátszani egy meccset, senki sem emlegette). Itt tartunk. A helyzet nem kétségbeejtő, de nem is rózsás. Előrelépésről még korai lenne beszélni. Csupán annyi történt, hogy közepes játékkal megvertük Máltát. Se több, se kevesebb.

(anfield.focitipp.hu)


*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább