Kékek, kések, ezeregy éjszaka

Kékek, kések, ezeregy éjszaka

, anfield.focitipp.hu

Anglia, 11. forduló

Április óta veretlen a bajnokságban az Arsenal, amely a Premier League hétvégi rangadóján lefocizta a pályáról a Liverpoolt. A rangadó remek volt, a részeg artisták szerepében pedig Hyypiät és Carraghert láthattuk.



Az Arsenal zsinórban 12 győztes meccsel a háta mögött érkezett Liverpoolba. Európa legjobb formában lévő gárdája - szajkózta a sajtó Arséne Wenger csikócsapatáról. Csak azt felejtették el, hogy ami vasárnap fogadja majd őket, az nem a vadonatúj Emirates Stadium japán turistákból álló, mobiltelefonnal fényképező közönsége, hanem egy ordító, üvöltő, hamisítatlan Anfield.

Ezer és egy-egy

A Liverpoolt a szurkolói tartották életben: Gerrard bombagólja után ugyanis félelmetes nyomást gyakorolt Reina kapujára az Arsenal, akciói villámgyorsak, ötletesek és gólveszélyesek voltak, s nem lehetett nem észrevenni, hogy a lendületből érkező Fabregast vagy Hlebet képtelenek feltartóztatni a Liverpool nehézkes védői. Az Arsenal látványos focit játszott, s labdavesztés után azonnal, már az ellenfél térfelén letámadott, és Fabregas révén a hajrában mattolta Reinát (Fabregasnak ez volt a tizedik gólja tétmeccsen ebben a szezonban, s emellett hat gólpasszt jegyez). Az egyenlítő gólon kívül legalább három ziccerük volt még az Ágyúsoknak, Eboué kapufája után Fabregas lőtt fölé, majd Fabregas kapufája után Bendtner nem találta el az üres liverpooli kaput. Ez volt a Liverpool ezredik döntetlenje bajnoki meccsen (az alacsonyabb osztályokat is beleértve).

Kékek, kések

A Manchester United utóbbi négy meccsén négyesével lőtte a gólokat (Wigan 4-0, Aston Villa 4-1, Dinamo Kijev 4-2, Middlesbrough 4-2), szombaton a Boro elleni mérkőzés legszebb jelenetét egy Rooney-Tévez sarkazásos összjáték hozta (a harmadik gól előtt). Sir Alex Ferguson csapata zsinórban nyolc győztes bajnokinál jár.
A Manchester City dobogósként érkezett a Stamford Bridge-re, vérmes reményekkel, hogy aztán naiv taktikával beleszaladjon a késbe: a Chelsea 6-0-ra nyert, ami a Kékek legnagyobb bajnoki győzelme az utóbbi tíz évben.

Jol, rosszul

A Getafe elleni kupavereséggel betelt a pohár a White Hart Lane-en: a Tottenham menesztette a csapat holland trénerét, Martin Jolt, s helyére a Sevilla sikeredzőjét, Juande Ramost szerződtette (36 millió euróért, négy évre). Ramos első meccse a Tottenham kispadján a holnapi, Blackpool elleni Ligakupa-mérkőzés lesz. A Blackburn elleni vasárnapi bajnokit csak a tribünről nézte végig, és aligha volt derűs a kedve: frusztrált csapata 2-1-re kikapott a Blackburntől. A Spursnél egyelőre teljes a sötétség: a BL-indulást jelentő negyedik helyre is esélyesnek tartott gárda kiesőhelyen áll. A Spurs utoljára 1988-ban kezdte ilyen gyengén a szezont. A Blackburn Rovers viszont a szezon meglepetése eddig, idegenben még veretlen, s a tíz bajnokiján csak egyszer kapott ki.

Hajrá Leeds

Az Arsenal és a Liverpool mellett idén már csak egy veretlen csapat van az angol futballban, a harmadik ligás Leeds United, amely a hétvégén 31 ezer néző előtt 4-2-re verte a Millwallt, s a 15 büntetőpont ellenére már a 6. helyen áll.

Liverpool-Arsenal, statisztikák

* A két csapat első négy meccsét a Liverpool nyerte az akkor még Woolwich Arsenal ellen, 12-0-s gólaránnyal
* A legnagyobb Arsenal-győzelem: 1934. április 18-án Arsenal-Liverpool 8-1
* Idén márciusban 4-1-re nyert a Liverpool az Anfield Roadon, Crouch triplájával. Előtte Fowler ért el mesterhármast az Arsenal ellen, 1995. decemberében - az volt minden idők leggyorsabb mesterhármasa az angol élvonalban (4 perc 33 másodperc alatt)
* A márciusi liverpooli 1-4 óta nem kapott ki idegenben az Arsenal
* Az Arsenal utolsó mesterhármasát a Liverpool ellen Thierry Henry lőtte 2004 áprilisában (Arsenal-Liverpool 4-2)
* Az Arsenal eddig 21 mérkőzést nyert az Anfield Roadon, többet csak az Everton (23)
* Az Arsenal 1919 óta megszakítás nélkül szerepel az élvonalban, ezzel ő a csúcstartó
* Az Arsenal idén mind a 16 tétmeccsén lőtt gólt
* Arséne Wenger székfoglalása óta (1996 október) az Arsenalnak a Liverpool ellen van a legrosszabb mérlege, 22 meccsen csak 7 győzelem

Az angol bajnokság állása >>>


PREMIER LEAGUE, 11. FORDULÓ

Manchester United-Middlesbrough 4-1
3. Nani, 33. Rooney, 55. és 85. Tévez, ill. 6. Aliadiere; 75 720
Chelsea-Manchester City 6-0
16. Essien, 31. és 56. Drogba, 60. J. Cole, 75. Kalou, 90. Sevcsenko; 41 832
Birmingham-Wigan 3-2
26. Kapo (11-es), 67. Ridgewell, 81. Kapo, ill. 23. és 59. Bent; 27 661
Portsmouth-West Ham 0-0
20 525
Reading-Newcastle 2-1
53. Kitson, 84. Long, ill. 76. Duberry (öngól); 24 119
Sunderland-Fulham 1-1
86. Jones, ill. 32. Davies; kiállítva: 67. Halford (S); 39 392
Derby County-Everton 0-2
23. Arteta, 63. Yakubu; 33 048
Bolton-Aston Villa 1-1
22. Anelka, ill. 57. Moore; 18 413
Tottenham-Blackburn 1-2
49. Keane (11-es), ill. 60. McCarthy, 90. Samba; 36 086
Liverpool-Arsenal 1-1
7. Gerrard, ill. 80. Fabregas; 41 122


(anfield.focitipp.hu)


*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább