Hyypiä mínusz egy, Fabregas majdnem tíz!

Hyypiä mínusz egy, Fabregas majdnem tíz!

, anfield.focitipp.hu

Ne játszd újra, Sami - írtuk az Everton elleni, "tokodys" öngólja után. Sami azonban makacs gyerek: újrajátszotta. Isztambulban is összehozott egy öngólt, majd az Arsenal ellen ő volt a mezőny leggyengébbje. Osztályoztunk: Liverpool-Arsenal, ahogy a Focitipp látta.



LIVERPOOL FC

José Reina (5)
- Nem könnyű higgadtnak maradni a világ legidétlenebb belső védőpárosa (Hyypiä-Carragher) mögött. A sztoikus Reina nem miattuk fog megőszülni - egyébként is kopasz. Adebayor ziccerét védte, Fabregasét nem: közepes.

Steve Finnan (7) - Finnantől ne várjunk ötletgazdag játékot, de már az is eredmény, hogy 31 éves korára megtanult felzárkózni a támadásokhoz. Figyelték? Az 5. percben csellel játszotta magát tisztára az Arsenal tizenhatosánál.

Sami Hyypiä (mínusz 1) - Róla mintázzák majd a nehézkes, suta hátvéd ólomszobrát egy komor finn kikötővárosban. A legváratlanabb pillanatban képes mozdulatlanná dermedni, akár az ellenfél akciójának kellős közepén is: egyszerűen kikapcsol. On-off. Alighanem ő az egyetlen védő, aki képes futva aludni, ezt többször is bizonyította az utóbbi hetekben. Az Arsenal ellen már a 2. percben kötényt kapott Adebayortól, a folytatás hasonló kalandokat tartogatott számára, több testcsel elszenvedője volt, de legalább nem lőtt öngólt, mint szerdán a Besiktas, vagy egy hete az Everton (vagy 2004-ben az Arsenal) ellen. Ismertünk klasszisjátékosokat a Liverpool védelméből, hozzájuk képest ez most a nullánál is kevesebb. Fagypont alatt, Sami.

Jamie Carragher (2) - Régi dicsőségünk, hol késel az éji homályban? Költői kérdés, válasz nincs. Csak az bizonyos, hogy egy zombi szaladgál Carragher feliratú 23-as mezben a pályán, kalimpáló végtagokkal. Nem ő halt meg a tavalyi athéni BL-döntőben oxigénhiány miatt? De, ő volt, Isten nyugosztalja.

John Arne Riise (2) - Keresve sem találnánk nehézkesebb balszélsőt. Szokásos távoli bombáiból csak egyet mutatott be (fölé), az összjátékban hasznavehetetlen volt. A Brann Bergen várja már - vajon Riise mire vár?

Javier Mascherano (3) - Ő lenne a szűrő a középpályán? Na ne! Túlértékelték ezt az argentin fiút, uraim, ennyi az egész. Helyezkedésből jeles, labdaszerzésből közepes, kreativitásból elégtelen.

Xabi Alonso (4) - Fénykorában a félpályáról köszönt be a Lutonnak és a Newcastle-nek. Vasárnap nem a fénykorát élte – a szürke eminenciás tényleg szürke volt, sérülésére rásérült, teljes csőd.

Alvaro Arbeloa (0) - Xabi Alonsót váltotta, s bár kevés idő adatott neki, ő élt a lehetőséggel, és összehozott egy gólt az ellenfélnek. Bravó!

Steven Gerrard (9) - Ha nem lenne ott Gerrard, a Liverpool jellegtelen tucatcsapat lenne, egy a Wiganek, Boltonok és Coventryk közül. De Gerrard itt van, és csodálatos, dühös gólokkal menti a Liverpool becsületét.

Andrij Voronyin (3) - A mezőny harmadik leglassúbb focistája (Hyypiä és Carragher után), akit még a vén Riley játékvezető is nevetve lesprintelt a balszélen.

Dirk Kuijt (4) - Harapásból és fújtatásból jelesre vizsgázott Kuijt, de a kegyelemnégyesre is alig szolgált rá.

Fernando Torres (0) - Csak nehogy ő legyen az új Kewell, aki szezonokon át egyebet sem csinál, csak megsérül, felépül majd azonnal megsérül megint. Ez most nulla volt.


ARSENAL FC

Manuel Almunia (4) - Kevés dolga akadt, azzal sem birkózott meg. A gól mellett volt még néhány hátborzongató alá- és kifutása, a 66. percben Touré mentett helyette. Nincs mentség, négyes.

Bacary Sagna (4) - Ha van gyenge pontja az Arsenalnak, akkor a nevetséges frizurájú Sagna az. Jobbhátvéd, rossz passzban.

Kolo Touré (8) - Assimiou Touré (Osnabrück), Mamam Touré (Metz), Ibrahim Touré (Metalurg Donyeck), Yaya Touré (Barcelona) vagy Kolo Touré a jobb futballista? Mi az utóbbira szavazunk: középhátvédként is bátran támad, gólveszélyes, Fernando Torrest kikapcsolta, Kuijtot eltüntette. Megemeljük kalapunkat.

Gael Clichy (6) - 22 évesen már több mint 70 meccs van mögötte az Arsenal mezében. Clichy villámgyors balbekk, csak néha mintha kívülről figyelné a pályán zajló eseményeket.

Emmanuel Eboué (4) - Egy éve azt jósoltuk ankétunkban, hogy Eboué lesz a legjobb elefántcsontparti focista (Drogbát is megelőzve). Ezt most átértékeljük, látva Ebouét, amint látványosan reklamál, gesztikulál, majd eljátssza, hogy orrbavágták stb. Az Anfield közönsége kifütyülte, mi nemkülönben.

Cesc Fabregas (9) - Ez majdnem tízes volt! A pökhendi Fabregas istenadta tehetség, a Liverpool elleni ritmusváltásai azt jelezték: a futball nem sport, hanem művészet. Lőtt egy gólt, lőtt jobbal, lőtt ballal, lőtt fölé és lőtt mellé, s lőtt egy kapufát is. Nem rossz, sőt!

Mathieu Flamini (4) - Azért az bámulatos, hogy Arséne Wenger a maximumot hozza ki olyan nímandokból is, mint Mathieu Flamini, akinek egykoron fényes jövőt jósoltak Marseille-ben, ma azonban névtelen vízhordó az Arsenalban. Azt viszont jól csinálja.

Alekszandr Hleb (7) - Hleb belelendült. A Fabregas-Rosicky-Hleb tengely remek érzékkel hozza át a labdát a középpályán - nagyjából három másodperc alatt.

Tomás Rosicky (6) - Januárban az FA-kupában csodálatos gólt lőtt az Anfield Roadon, vasárnap ő volt az Arsenal bal oldala, lótott-futott, de valahogy még mindig túl kényelmes a tempója. A kis Mozart nekünk kevés (Sparta? Praha!)

Emmanuel Adebayor (5) - Ő végezte el a kezdőrúgást, de ezért nem jár pont. Láttuk feltűnni a pályán, de szélsebesen átszaladt a képernyőn anélkül, hogy labdához ért volna. Majd legközelebb.


(anfield.focitipp.hu)

*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább