A világ legjobb tatár futballistája

A világ legjobb tatár futballistája

, focitipp.hu

Rinat Daszajev

Van Basten csodálatos szabadrúgásgólját (1988, München) olyan szögből látta, ahonnét senki más, mégsem élvezhette túlzottan. A szovjet válogatott legendás portása.



Daszajev, szülővárosában, a Volga-deltában fekvő Asztrahánban kezdte pályafutását, de 1977-ben elvitte őt a Szpartak Moszkva. A fővárosiaknál két bajnoki címet szerzett, az Ogonyok magazin pedig hatszor választotta meg a Szovjetunió legjobb kapusának (1982-ben a legjobb futballistának is). 1989-tól 1991-ig a Sevillában védett, majd visszavonult.

Amúgy is halmozta az elismeréseket. 91-szeres szovjet válogatottként második az örökranglistán. 1980-ban bronzérmet szerzett a moszkvai olimpián. Három vb-n (1982, 1986, 1990) és egy Eb-n (1988) vett részt, de utóbbira csak az ezüstérem miatt emlékszik szívesen - Van Basten mindent eldöntő bombagólja talán az ő perspektívájából nem volt annyira magával ragadó.

A nyolcvanas évek egyik legmegbízhatóbb és legjobb futballkapusa volt, akit a szerénysége miatt azok is kedveltek, akik egyébként a CCCP-felirattól rosszul lettek. Kedvelték a kollégák és az újságírók is: a France Football nem hivatalos Év Kapusa választásán négyszer is győzött (Pfaff és Kahn ugyanitt csak kétszer), 1988-ban pedig az IFFHS őt választotta meg a világ legjobb hálóőrének.

A tudását azóta a válogatottnál kamatoztatja, 2003 és 2005 között Georgij Jarcev mellett volt a Szbornaja kapusedzője (így megjárta a 2004-es Eb-t is), 2006 óta pedig Guus Hiddink munkáját segíti. Emellett a 2008-as, Moszkvában rendezendő Bajnokok Ligája-döntő hivatalos nagykövete is.
Nemcsak azért nem őt tekintik a valaha volt legjobb orosz kapusnak, mert tatár származású. Hanem, mert a Vasfüggönynek becézett portásnál volt egy még híresebb orosz hálóőr: Lev Jasin.


NÉVJEGYKÁRTYA

Név: Rinat Daszejev
Poszt: kapus
Állampolgárság: orosz/tatár
Születési dátum: 1966. szeptember 15.
Születési hely: Asztrahán (Szovjetunió/Oroszország)

Pályafutás

1975-1977: Volga Asztrahán
1977-1988: Szpartak Moszkva (335/-)
1988-1991: Sevilla (59/-)
Válogatottság: 91/-

Legnagyobb sikerei

Eb-ezüstérmes (1988)
Olimpiai bronzérmes (1980)
Orosz bajnok (2x: 1979, 1987)
Európa legjobb kapusa (1988)
Szovjetunió legjobb kapusa (6x: 1980, 1982, 1983, 1985, 1987, 1988)


A múlt csillagai sorozat

24. Abedi Pelé >>>

23. Ilie Dumitrescu >>>

22. Claudio Gentile >>>

21. Jorge Valdano >>>

20. Alain Giresse >>>
19. Gary McAllister >>>
18. Dejan Szavicsevics >>>
17. Karl-Heinz Riedle >>>
16. Paul Gascoigne >>>
15. Eric Cantona >>>
14. Salvatore Schillaci >>>
13. Zbigniew Boniek >>>
12. Bum Kun Cha >>>
11. Enzo Scifo >>>
10. Jan Ceulemans >>>
9. Preben Elkjaer Larsen >>>
8. Marco Van Basten >>>
7. Jean Tigana >>>
6. Rabah Madjer >>>
5. Pierre Littbarski >>>
4. Gaetano Scirea >>>
3. Gary Lineker >>>
2. Enzo Francescoli >>>
1. Alessandro Altobelli >>>



(ktn.focitipp.hu)


*****

További cikkek a rovatban

Az utolsó jedi

, Baumstark Tibor

Az utolsó jedi

Zdenek Zeman két periódusban is volt a Roma trénere. Most visszatér az Olimpicóba, s könnyen lehet, hogy csapata, a Pescara ott fog kiesni idén a Serie A-ból.

Tovább

Mondok egy nevet: Juhász István

, Máté Gábor

Mondok egy nevet: Juhász István

A feladat az, hogy írjunk egy nekünk kedves játékosról. Ráadásul úgy, hogy ha évek múlva olvassa valaki, akkor is érvényes legyen a szöveg. Akkor én visszanyúlok a múltba, hátha érvényes lesz ez most ebben a jelenben, pedig az egész olyan régen volt, hogy én is alig emlékszem rá.

Tovább

A kapuslegenda, akit jeltelen sírba temettek

, Horváth Béla

A kapuslegenda, akit jeltelen sírba temettek

Az első profi színes bőrű futballista, Arthur Wharton neve egyszer már feledésbe merült, a rasszizmusellenes kampányok azonban nemrég újra felfedezték maguknak a zseniális atlétát.

Tovább

A legjobb afrikai, aki sosem volt Afrika legjobbja

, hb

A legjobb afrikai, aki sosem volt Afrika legjobbja

Angliában zseninek tartották, Nigériában még aktív korában stadiont neveztek el róla, és Ronaldinho tőle lopta a trükkjeit. A focista, aki annyira jó volt, hogy nagyon-nagyon: Augustine "Jay-Jay" Okocha.

Tovább

A Keselyű, akiről számítógépes játékot neveztek el

, hb

A Keselyű, akiről számítógépes játékot neveztek el

1984-ben üstökösként robbant be a spanyol fociba, négy évvel később már számítógépes játékot neveztek el róla. Ő Emilio Butragueno, minden idők egyik legjobb és legintelligensebb spanyol csatára.

Tovább

A legjobb magyar futballista

, gj

A legjobb magyar futballista

Akik látták játszani, állítják: minden idők legnagyobb magyar futballistája volt Orth György, pedig 24 évesen egy súlyos sérülés miatt kettétört a pályafutása.

Tovább

'Meguntam az edzéseket' - Anderton góllal búcsúzott a futballtól

, gj

'Meguntam az edzéseket' - Anderton góllal búcsúzott a futballtól

Szombaton játszotta utolsó bajnoki mérkőzését Angliában a kilencvenes évek egyik legszorgalmasabb középpályása: Darren Anderton.

Tovább

Az AS Roma tragikus sorsú kapitánya

, gj

Az AS Roma tragikus sorsú kapitánya

Voltak tragikus sorsú futballistái az AS Romának. Például Signorini, akit a Lou Gehrig-kór vitt el, vagy Di Bartolomei, aki 1994 májusában szíven lőtte magát.

Tovább

A világ legjobb középhátvédje: a gentleman, akit letartóztattak

, focitipp.hu

A világ legjobb középhátvédje: a gentleman, akit letartóztattak

"A barátom volt. A legjobb hátvéd, akit valaha is láttam a pályán" - mondta róla Pelé. Bobby Moore április 12-én lett volna 67 éves.

Tovább

Az aranylabdás csatár, akiből majdnem államelnök lett

, anfield

Az aranylabdás csatár, akiből majdnem államelnök lett

A telefonközpontos, akiből aranylabdás futballista lett. A futballista, akiből majdnem államelnök lett. A doktor, akinek két diplomája van, s akit a 20. század legjobb afrikai futballistájává választottak. George Weah.

Tovább