A rotáló Rafa és a fekete macska

A rotáló Rafa és a fekete macska

, anfield.focitipp.hu

Anglia, 13. forduló

Vajon mivel vigasztaljuk meg az angolokat? Az a helyzet ugyanis, hogy Anglia válogatottja jövő szerdán könnyes búcsút vesz a 2008-as Európa-bajnokságtól. Vagy akad olyan, aki az ellenkezőjére fogad?



Már a William Hill brit fogadiroda sem bízik az angolokban: továbbjutásukra háromszoros pénzt fizet (az ellenkezőjére 1.3 az odds). Ráadásul a Liverpool BL-sztárja, Yossi Benayoun sérülés miatt kihagyja a hétvégi Izrael-Oroszország meccset.

10-0

Hogy felvidítsuk az angol futball szerelmeseit, kezdjük egy 21 évvel ezelőtti történettel. 1986. szeptember 23-án a Ligakupa második fordulójának első mérkőzésén a Liverpool 10-0-ra verte az Anfield Roadon a Fulhamet (McMahon 4, Rush 2, Wark 2, Whelan és Nicol). Mivel a meccset egyetlen tévéadó sem közvetítette, s akkoriban még a klubnak sem volt saját tévécsatornája (ma van: LFC TV), így csak egy rendőrségi kamera rögzítette a rekordgyőzelmet. A visszavágóra megjelenő műsorfüzet aztán szintén bevonult a futballtörténelembe, címlapján Maradona látható, amint térden állva imádkozik, benne pedig egy ismertetés arról, hogy ha a Fulham 10-0-ra nyer, s összesítésben egál lesz, akkor hosszabbítás következik.

Fulhamtől Fulhamig

Ezen a hétvégén ismét a Fulham látogatott az Anfield Roadra, s a liverpooli drukkerek nem hittek a szemüknek: "rotáló Rafa" ugyanazt a kezdőcsapatot küldte pályára, mint a Besiktas ellen. Beníteznek egyébként ez volt a 200. mérkőzése a Liverpool kispadján (115 győzelem, 37 döntetlen, 48 vereség), s a csapat egy megérdemelt, de stresszes győzelemmel gratulált a jubileumhoz: csak a hajrában beállt Fernando Torresnek sikerült megtörnie a Fulhamet, idénybeli nyolcadik góljával. A Liverpool utoljára hat hónappal ezelőtt kapott ki bajnoki meccsen, éppen a Fulhamtől.

Régi ismerős

Mindez a legkevésbé sem zavarja a Manchester Unitedet, amely a sérült Rooney nélkül is legyalulta a Blackburnt. Ami nem kis dolog: a Roversnek ez csupán a második idei veresége volt, s a "top four" csapataival kiegyenlített meccseket játszott idén (Liverpool 0-0, Arsenal 1-1, Chelsea 0-0, ManU 0-2). Mark Hughes, a Blackburn trénere régi ismerős az Old Traffordon: korábban 472 mérkőzésen 162 gólt lőtt manchesteri mezben, s a Vörös Ördögökkel két bajnoki címet nyert. A meccs jubilánsa a blackburni kapus, Brad Friedel volt, aki megszakítás nélkül 125. alkalommal védte bajnoki meccsen a Rovers kapuját.

Kékre kék

Figyelem, rekord következik: 69 meccse nem kapott ki a Stamford Bridge-en a Chelsea. Igaz, ezúttal nem is nyert: az Everton elleni mérkőzésen Drogba góljára a 90. percben az ausztrál Tim Cahill ollózva válaszolt. A Chelsea 540 perc (9 óra) játék után kapott gólt a bajnokságban (a sérült Èech helyett Cudicini védett). Avram Grant irányítása alatt a szeptember 23-i, ManUtd elleni vereség óta 8-3-0 a Chelsea mérlege. Az Everton statisztikáiból említsük meg, hogy ez volt a Stollverkosok ezredik döntetlenje az angol élvonalban, hogy 1994 óta nem nyertek a Chelsea vendégeként, s hogy idén David Moyes csapata a legsportszerűbb a Premier League-ben (13 meccsen összesen 14 lap).

Fekete macskák

"Nehéz sötét szobában fekete macskát keresni, főleg, ha nincs is ott" - mosolygott hajdanán egy kínai nyomozó. A sunderlandi "Fekete Macskáknak" (Black Cats) a legkevésbé sincs kedvük mosolyogni. A szurkolók hiába meresztik a szemüket, mintha szőrén-szálán eltűnt volna a csapat, amely tavaly oly magabiztosan menetelt a másodosztályban. A Sunderland az utóbbi hét meccsen a megszerezhető 21 pontból csak hármat fogott, s 44 elsőligás bajnokijából csak négyet nyert meg. Ez kevés lesz a bentmaradáshoz.

Derby: bye-bye!

Még csak november van, de ismerkedjünk meg az első kiesővel: íme, a Derby County. A Kosok ötöt kaptak otthon a West Hamtől. Erkölcslazító, züllesztő vereség volt ez, a West Ham akkor lőtt gól, amikor akart (néha pedig kapufát). A negyedik WHU-találat (szerzője Lee Bowyer) volt a West Ham ötezredik bajnoki gólja az angol liga történetében.

Kivel volt Ridgewell?

Április óta első győzelmét aratta vendégként az Aston Villa, amely a birminghami derbin 2-1-re verte a Cityt. A hazaiak hiába voltak aktívabbak, előbb Ridgewell összehozott egy öngólt, majd lemaradt Agbonlahorról - ez az Aston Villa két góljának története. Lehet, hogy Ridgewell csak nosztalgiázott egyet: a 23 éves játékos augusztusig az Aston Villa játékosa volt. Akkor fizetett érte 2 millió fontot a Birmingham City.

Premier League, 13. forduló

Liverpool-Fulham 2-0, 81. Torres, 85. Gerrard (11-es). Anfield Road, 43 073 néző
Derby County-West Ham United 0-5, 42. és 59. Bowyer, 51. Etherington 51, 55. Lewis (öngól), 69. Solano. Pride Park, 32 440
Sunderland-Newcastle 1-1, 52. Higginbotham, ill 65. Milner, Stadium of Light, 47 701
Portsmouth-Manchester City 0-0, Fratton Park, 19 529
Bolton Wanderers-Middlesbrough 0-0, Reebok Stadium, 17 624
Manchester United-Blackburn Rovers 2-0, 34. és 36. Cristiano Ronaldo, kiállítva: 53. Dunn; Old Trafford, 75 710
Tottenham Hotspur-Wigan Athletic 4-0, 14. és 27. Jenas, 35. Lennon, 73. Bent, White Hart Lane, 35 504
Chelsea-Everton 1-1, 72. Drogba, ill. 90. Cahill. Stamford Bridge, 41 ezer
Birmingham City-Aston Villa 1-2, 62. Forssell, ill. 10. Ridgewell (öngól), 87. Agbonlahor. St. Andrew's, 26 539


(anfield.focitipp.hu)


*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább