Az Everton walesi kivégzője

Az Everton walesi kivégzője

, anfield.focitipp.hu

Ian Rush-interjú

Ian Rush minden idők legeredményesebb liverpooli játékosa, összesen 346 gólt lőtt a Vörösök mezében. Volt angol bajnok (ötször), nyert FA-kupát (háromszor), Ligakupát (ötször), BEK-et (1984-ben), s volt európai aranycipős is (1984-ben, 32 góllal). A Liverpool hivatalos weboldalán közölt interjúból szemezgettünk.



25 évvel ezelőtt négy gólt lőtt az Evertonnak a Goodison Parkban a liverpooli derbin. Hogyan emlékszik vissza arra a délutánra?
Nagyon elevenen él bennem az a meccs. Emlékszem, Bob Paisley (a Liverpool akkori edzője - a szerk. megj.) odajött hozzám, és azt mondta, 50-60 éve senki sem lőtt mesterhármast a derbin. Ez nem olyan dolog, amit csak úgy a meccs előtt mondanak az embernek, az ő szájából is kissé furcsán hangzott - biztos tudott valamit, amit én nem.

Attól kezdve az Everton mumusa lett: összesen huszonöt gólt lőtt a Stollverkosoknak.
Azt kell mondanom, akkor éreztem magam igazán magabiztosnak, amikor az Everton ellen játszottam. Nehéz megmagyarázni, hogy miért, de ahányszor pályára léptem az Everton ellen, mindig biztos voltam abban, hogy gólt szerzek. És szinte mindig Kevin Ratcliffe és Neville Southall volt az ellenfelem a derbiken, akikkel együtt fociztam a walesi válogatottban. Nagyszerű játékosok voltak, nekem mégis remekül ment ellenük.

És igaz az, hogy a "négygólos meccs" után az evertonos Ratcliffe vitte haza?
Igaz. Akkoriban el voltam tiltva a vezetéstől, úgyhogy a meccs után Kevin vitt haza. Egy kicsit furcsa volt, mert magammal vittem a labdát, és megkértem arra, hogy írassa alá az Everton játékosaival. Ő persze nem rajongott az ötletért. Ahogy a kocsijához mentünk, több szidalmat kapott az Everton drukkereitől, mint én. Nem akarták elhinni, hogy miután négy gólt lőttem nekik, ő még hazavisz engem.

A négy gól történetét megénekelték a liverpooli drukkerek, része lett a "Poor Scouser Tommy" című himnusznak.
Még ma is éneklik a szurkolók, s még mindig lúdbőröztető élmény hallani.

Amikor a Chester csapatából az Anfield Roadra került, megfordult egyáltalán a fejében, hogy a klub legeredményesebb játékosa lesz?
Nem. Azt gondoltam, hogy kipróbálom magam, s ha nem leszek elég jó a Liverpoolnak, akkor visszamegyek a Chesterbe. De nagyjából három hónap után rájöttem, hogy maradni fogok.

Pedig el akarta hagyni a Liverpoolt.
Adtam magamnak két évet arra, hogy bekerüljek a Liverpool kezdőcsapatába. Az első liverpooli idényemben a szezon utolsó hét meccsén pályára léptem, de csak azért, mert Heighway és Johnson sérült volt. Amint felépültek, megint a tartalékok közé kerültem. Úgyhogy azt mondtam az edzőnek, Bob Paisley-nek: el akarok menni az Anfield Roadról. Paisley azt mondta: Rendben, fiam, elmehetsz, de a mellőzésed okát magadban keresd: nem vagy elég önző! Senkit sem érdekel, hogy hogyan játszol, ha nem lövöd a gólokat, márpedig anélkül nem kerülhetsz be a kezdőcsapatba. Akkor azt mondtam magamban: majd én megmutatom neked, hogy tudok én gólokat is lőni!

Játszott Kenny Dalglish, Peter Beardsley és Robbie Fowler oldalán. Sokak szerint a Dalglish-Rush páros volt az angol liga történetének legjobb csatárduója. Egyetért ezzel?

Gyakran megkérdezik tőlem, hogy ki volt minden idők legjobb liverpooli játékosa, és én mindig azt felelem: Kenny Dalglish. A pályán annyira jól megértettük egymást, hogy a meccsek alatt nem is volt szükségünk szavakra. Kétségkívül Kenny volt az, akivel a legszívesebben játszottam együtt.

Egy Manchester United elleni meccsen döntötte meg Roger Hunt rekordját, aki 286 gólt lőtt a Liverpoolban. Milyen érzés volt?

Apám nagy Liverpool-drukker volt, és Roger Hunt volt a példaképe, szóval megdönteni „Sir Roger" rekordját egészen különleges érzés volt számomra.

Melyik a legkedvesebb liverpooli élménye?
Az 1986-os kupadöntő nagy esemény volt az életemben. Az volt az első és az egyetlen alkalom, amikor a Liverpool duplázott, ráadásul ősi riválisunkat, az Evertont győztük le. Az első félidő után még egygólos vesztésre álltunk, de végül 3-1-re nyertünk. Gyerekként mindig arról álmodtam, hogy az FA kupa döntőjében én lövöm a győztes gólt, s azon a meccsen végül kettőt sikerült rúgnom.

Gerard Houllier gyakran hozza fel példaként Ian Rusht, amikor azt állítja, hogy a csatároknak is védekezniük kell.
Igaza van. Ha a csapatod elveszíti a labdát, azonnal hátvéddé kell változnod. Egyszer megkérdezték Sammy Lee-t, hogy ki volt minden idők legjobb liverpooli hátvédje: Hansen, Lawrenson és még ki? Nem, válaszolta Sammy Lee, Ian Rush volt a legjobb hátvéd. A csatárok többsége ugyanis csak arra összpontosít, hogy gólt szerezzen. Lőnek, fejelnek, és aztán leállnak. Az igazán jó csatár viszont azonnal visszazár, abban a pillanatban védekezni kezd, amint elvesztette a labdát. Megváltozik a feladata: onnantól kezdve ő az első számú hátvéd, akinek meg kell akadályoznia az ellenfelet abban, hogy áthozza rajta a labdát.

Névjegykártya

Teljes név: Ian James Rush
Születési dátum: 1961. október 20.
Nemzetiség: walesi
Magasság: 182 cm
Poszt: csatár

Pályafutás (bajnoki meccsek/gólok)
1979-80 Chester City 34/18
1980-87 Liverpool 224/139
1987-88 Juventus 29/12
1988-96 Liverpool 245/90
1996-97 Leeds Utd 36/9
1997-98 Newcastle 10/0
1998-99 Wrexham 18/0
1999-2000 Sydney Olympic 2/1

Válogatottság/gól: 78/28


(anfield.focitipp.hu)


*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább