Bukaresti füstbombák, kutyaütő Vörös Kutyák

Bukaresti füstbombák, kutyaütő Vörös Kutyák

, focitipp.hu

Keleti blokk

Walter Zenga belebukott csapata újabb vereségébe, a címvédő Dinamo csak a hetedik a román bajnokságban. Ukrajnában az újonc fricskázta meg a Sahtart Donyeckben.



Elszálltak a bukarestiek?

Örökrangadót rendeztek a román bajnokságban: Steaua-Dinamo. Ráadásul a bukaresti nagyágyúk összecsapása előtt nemcsak a presztízs volt a tét, hanem az is, hogy melyik csapatnak maradnak meg a bajnoki cím megszerzéséhez fűződő reményei. A Steaua tavalyelőtt, a Dinamo tavaly végzett az élen, az idei szezonban azonban jelentős volt a lemaradásuk az élen álló kolozsváriakkal szemben: a Steaua 13, a Dinamo 14 ponttal kevesebbet gyűjtött a korábbi fordulókban, mint a CFR.

53 perces félidő

A rangadó most is felkorbácsolta az indulatokat. Az első negyedórában háromszor kellett a játékvezetőnek megszakítania a játékot, ugyanis a két csapat szurkolói füstbombákkal készültek a derbire (a meccs után 16 személyt vett őrizetbe a rendőrség). Az 53 percig húzódó első félidőben nem esett gól, ám a második játékrészben a végig jobban futballozó Steaua Neaga góljával megszerezte a három pontot, amivel feljött a tabella ötödik helyére, míg a címvédő csak a hetedik.

Steaua-Dinamo 1-0


Zenga és a góliszony

A másik oldalon Walter Zenga állásába került a vereség: a Dinamo olasz trénere augusztusban vette át a gárdát Mircea Rednictől, és 11 bajnokin irányította a gárdát. A Vörös Kutyák ezalatt öt meccset nyertek, viszont a legutóbbi öt találkozójukon még csak gólt sem rúgtak, ráadásul két hete a Rapid, most pedig a Steaua elleni városi derbit is elbukták, így Zengát a vezetőség rábírta az önkéntes lemondásra.

Megy a vonat...

Tovább robognak a kolozsvári vasutasok, a CFR utcahosszal vezeti a román bajnokságot. Még akkor is, ha a hétvégén nem jártak szerencsével, miután Besztercén csak 2-2-re végeztek a Gloriával szemben. A kolozsváriak korábban mind a hét idegenbeli találkozójukat megnyerték, ez volt az első pontvesztésük vendégként. Pászkány Árpád csapata az 1976-os kiesés után a negyedik szezonját tölti az élvonalban, a fejlődés töretlen: 11. hely, 5. hely, 3. hely. A gárda egyre közelebb az elsőhöz.

Unirea Urziceni: Petrescu meglepetéscsapata

A legnagyobb meglepetés azonban az Unirea Urziceni szereplése. A csapat 2006 nyarán jutott fel története során először az első osztályba, és egy 10. hellyel ott is ragadt. Jelenleg a második helyen tanyázik a 17 ezer főnyi lakossággal rendelkező dél-kelet romániai város csapata. A sikerkovács az a Dan Petrescu, akinek (a divatos román szokásokkal ellentétben) szinte csak hazai játékosok találhatók a keretében. Az Unirea a hétvégi fordulóban 1-1-es döntetlent játszott a Vaslui otthonában.

Ohtirka, az óriások mumusa

Ukrajnában megtorpant a Sahtar Donyeck. A címvédő két hete a Dinamo Kijev elleni derbit bukta el, most pedig a sereghajtó Naftovik Ohtirka ellen vesztett el két pontot hazai pályán (az újonc korábban a kijevi Dinamo otthonában is győzni tudott). A botlásoknak köszönhetően a Dnipro máris ott liheg a donyeckiek nyakában, Lucarelliék előnye már csak egy pont. A dnyepropetrovszkiak a grúz Kankava utolsó percben lőtt góljával verték az FC Harkovot. A 17. fordulóban a Dinamo Kijev és a Metaliszt Harkov is győzött, így még mindkét csapatnak van még esélye a bajnoki cím megszerzésére.

Lucarelli vs. Nery Castillo: vita egy tizenegyes körül

A Sahtar kudarcát egyébként egy kínos incidens már a meccs elején előrevetítette. A hazaiak a 7. percben egy könnyű szívvel befújt tizenegyeshez jutottak, miután a Naftovik egyik védője találkozott Cristiano Lucarellivel. Az olasz idén már három büntetőt értékesített, mégis a csapat Copa America-sztárja, a mexikói Nery Castillo állt a labda mögé - a (joggal) dühöngő exlivornói csatárt alig lehetett elrángatni a tizenegyesponttól. Nem volt meglepő, hogy Castillo lövését Kuszli kapus kivédte, Lucescu mester pedig a félidőben lecserélte a mexikóit...

A kihagyott tizenegyes és a vita


A román bajnokság állása >>>
Az ukrán bajnokság állása >>>

(ktn.focitipp.hu)


*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább