A legjobb huligán a halott huligán?

A legjobb huligán a halott huligán?

, anfield.focitipp.hu

Huligánkrónika, 1. rész

A római Gabriele Sandri halála óta mintha elszaporodtak volna az erőszakos jelenetek a stadionok környékén - vagy csak jobban odafigyel a harmadik félidőkre a média. Számba vettük, milyen nagyobb rendbontások zajlottak az utóbbi hetekben Európa-szerte.



Október 27.
Hajduk Split-Dinamo Zagreb
Nem rendeztek derbit a horvát bajnokságban, a két ősi rivális kemény magja mégis találkozott: a véres randevú helyszíne a Bjelopolje nevű városka volt, ahol a spliti Torcida részéről 60 (a Glas Dalmacije jelentése szerint 70), a zágrábi Bad Blue Boys oldaláról pedig 80 rendbontó vett részt az ütközetben. A zágrábiak vasrudakkal, petárdákkal és jelzőrakétákkal voltak felfegyverezve, s alaposan helybenhagyták a torcidásokat - hat spliti drukkert szállítottak kórházba. A dnevnik.hr információi szerint a rendőrség 105 huligánt tartóztatott le.

Horvát tévériport az incidensről itt >>>



Október 28.

Dynamo Dresden B-Lokomotiv Leipzig
Tömegverekedés a német ötödosztályban: 1500 rendőr, két helikopter és öt vízágyú felügyelt a rendre Drezdában, ahol a német ötödik liga (!) rangadóján a Dynamo Dresden B-csapata a Lokomotiv Leipziget fogadta. A meccsre hat és félezer néző gyűlt össze, s nem maradt el az attak sem, melynek során 15 rendőr megsebesült. A stadionon belüli incidens kárértéke 2 millió euró, a letartóztatottak száma 229.

Videó a drezdai harmadik félidőről


November 7.
Barcelona-Glasgow Rangers
A DPA hírügynökség jelentése szerint három skót drukker került kórházba Barcelonában. A BL-csoportmeccs előtti éjszakán a város több pontján is tömegverekedések voltak - a Rangerst mintegy 15-20 ezer skót fanatikus kísérte el Barcelonába, pedig hivatalosan csak 6 ezer jegyet kapott a klub.

November 8.
Arisz-Crvena Zvezda
Késekkel, botokkal és vasrudakkal felfegyverzett huligánok támadtak a belgrádi szurkolókra Szalonikiben, az UEFA-kupa csoportmeccs előtt. Az attak után három szerb drukkert kórházba kellett szállítani. A támadók vélhetően nem az Arisz, hanem a PAOK Szaloniki huligánjai voltak, akik jó kapcsolatokat ápolnak a másik belgrádi klub, a Partizan drukkereivel.

Delije on tour, Szaloniki



November 11.
Juventus-Lazio, Atalanta-Milan
Egy Arezzo melletti autópálya-pihenőben összecsaptak a Juventus és a Lazio drukkerei, s az incidens során egy rendőr lelőtte a Lazio 26 éves szurkolóját, Gabriele Sandrit. Az Inter-Lazio mérkőzést elhalasztották, s félbeszakadt Bergamóban az Atalanta-Milan találkozó is, miután a halálhír hallatán a bergamói ultrák a meccs elhalasztását követelték, és a plexiüveget áttörve berontottak a pályára. Elhalasztották a vasárnap esti Roma-Cagliari mérkőzést is, az olasz fővárosban ugyanis több helyen is zavargások voltak, az ultrák barrikádokat emeltek, és megtámadták a rendőröket.

Képgaléria a római incidensekről itt >>> .

Videó a bergamói balhéról >>>


Zrinjski Mostar-Velez Mostar

Hét rendőr megsérült a boszniai Mostarban, miután a városi derbi előtt összecsaptak a Zrinjski Mostar és a Velez Mostar szurkolói. Az incidensekre a város nyugati, azaz horvát részében került sor – az etnikailag megosztott városban a Zrinjski a horvátok, a Velez pedig a bosnyákok csapata. A meccs előtti éjszakán mintegy kétszázan vettek részt a rendbontásokban, húsz autót felgyújtottak – a mérkőzést 2–0-ra a Zrinjski nyerte.

Mostari összeállítás


Birmingham City-Aston Villa
Negyven rendőr megsebesült a birminghami derbit követő utcai harcok során - jelentette a BBC. Az Aston Villa 2-1-es győzelme után a City drukkerei verekedéseket provokáltak a stadion körüli utcákon, s az incidensek átterjedtek a városközpontba is. A Villa drukkerei nem tudták zökkenőmentesen elhagyni a stadiont, a rendőri biztosítás ellenére mintegy 300 City-huligánnak sikerült "lőtávolságon belülre" kerülnie. A BBC november végén a Scotland Yarddal együttműködve közzétette 27 birminghami huligán arcképét, az olvasók segítségét kérve az azonosításhoz.
Képek itt láthatók.


>>> Huligánkrónika, 2. rész: Futballpálya és környéke: véres incidensek, lángoló rendőr


(anfield.focitipp.hu)

*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább