BL-csúcs: utolérték a Fradit, leléptették Dougalt, Nyonba megy a Lyon

BL-csúcs: utolérték a Fradit, leléptették Dougalt, Nyonba megy a Lyon

, anfield.focitipp.hu

Bajnokok Ligája, 6. forduló

Sírás-rívás az Ibrox Parkban: a Lyon elrontotta a skótok ünnepét, a hazai 0-3 után idegenben 3-0-ra verte a Rangerst. S hogy mi volt még? Késelések, negatív csúcsok, s nagy meglepetésre egy angol is feltűnt az Arsenalban.



E csoport

Glasgow protestáns fele gyászol: kiesett a Rangers, s a Lyon készülhet a nyoni sorsolásra. A skótoknak elég lett volna ikszelniük a francia bajnokkal: négy védő betonoz, öt középpályás tördeli a játékot, egy csatár ijesztget elöl - gondolta Walter Smith, a Rangers szakvezetője azonban nem kalkulált Benzemával. Karim Benzema, a Lyon 20 esztendős csatára két gólt és egy gólpasszt adott, s ezzel a meccs hőse lett. Aki figyeli a francia ligát, az nem lepődött meg Benzema előadásán, a fiatal támadó ebben a szezonban már 12 bajnoki gólt lőtt.

A negatív hős pedig a hazai Darcheville, aki 0:1-nél két lépésről fölé lőtt (pedig az akciót indító Ferguson pimasz megkerülős csele gólt érdemelt volna), majd bosszúból megtaposta a földön fekvő Källströmöt - Lubos Michel játékvezető azonnal lezavarta a pályáról. A Rangers három meccs után már-már továbbjutást ünnepelt (2-1-0, 7 pont), most azonban meg kell békélnie a 3. hellyel, s azzal a tudattal, hogy vele ellentétben a városi rivális Celtic ott lesz a legjobb 16 között.

A csoport másik meccsén senki sem kapott infarktust az izgalomtól, bár a stuttgarti kapust, Raphael Schäfert majdnem megütötte a guta, amikor a játékvezető megadta Giovani Dos Santos kézzel szerzett gólját (Schäfer végül szélütés helyett sárga lapot kapott).

Az E csoport mérkőzései, végeredmény >>>
 

F csoport

Heaton, Lee, Hewson, Brandy, Eckersley. Hogy kik a nevezett fiatalemberek? Nos, ők a Manchester Utd. cserepadján ültek az AS Roma elleni meccsen. Kettejüket (Brandy, Hewson) még csak nem is a tartalékcsapatból (MUFC Reserves), hanem egyenesen a serdülők közül (MUFC Academy) emelte ki Sir Alex Ferguson. A tét nélküli meccsen a Manchester eddig még soha nem látott védősorral állt ki (Simpson, Piqué, Evans, O’Shea), legjobbjait ugyanis a Liverpool elleni vasárnapi rangadóra spórolta Ferguson mester. A pályán unalmas, lassú meccs zajlott (1-1), de ezt öt angol drukker már nem láthatta: ők egy római kórházban lábadoztak, a meccs előtti késelések áldozataiként.

Lisszabonban eközben a "magyarok gyilkosa", Stuart Dougal játékvezető utolsó nemzetközi meccsét vezette (45 év a korhatár). A Sporting az orosz Izmajlov vezérletével 3:0-ra lemosta a pályáról a Dinamo Kijevet. Mindez azt jelenti, hogy a Kijev hat meccsen 0 pontot szerzett (akárcsak a kassai 1. FC tíz évvel ezelőtt), és 19 kapott góljával beállította a Ferencváros negatív rekordját (1995/96).

Az F csoport mérkőzései, végeredmény >>>

G csoport

Allahnak köszönték a győzelmet a törökök, és tűzijátékkal ünnepelték a továbbjutást - a 17-szeres török bajnok Fenerbahce ott lesz a tavaszi folytatásnál. A Zico vezette csapatnak Alex bombagólja adott lendületet a CSZKA Moszkva ellen, bár utóbb kiderült, a Fener akár ki is kaphatott volna. Az Eindhoven ugyanis nem tudta legyőzni a kilenc alapembere nélkül kiálló Internazionalét.

A G csoport mérkőzései, végeredmény >>>

H csoport

Először szerepelt a BL-csoportkörében a Sevilla, s nem is adta alább az első helynél. A spanyolok Prágában Kassai Viktor játékvezetése mellett mutatták meg a Slaviának, hogy mi a különbség a cseh Gambrinus Liga és a BL között. A piros-fehérek egy félidőn át tartották a lépést a Sevillával (Ivana kapufát lőtt), aztán beállt Luis Fabiano, s a meccsnek hamar vége lett.

Londonban kitett magáért az Arsenal, Theo Walcott személyében ugyanis angol kezdőjátékosa volt az angol bajnokság listavezetőjének – nem mindennapos dolog.

A H csoport mérkőzései, végeredmény >>>



A BL nyolcaddöntőjének mezőnye

Csoportelsők: FC Porto, Chelsea, Real Madrid, AC Milan, Barcelona, Manchester Utd., Internazionale, FC Sevilla.
Második helyezettek: Liverpool, Schalke 04, Olimpiakosz, Celtic Glasgow, Lyon, AS Roma, Fenerbahce, Arsenal.

A sorsolást december 21-én, pénteken tartják majd az UEFA svájci központjában, Nyonban. Szabályok: csoportelsők csak csoportmásodikkal mérkőzhetnek, és azonos országból való csapatok nem kerülhetnek össze (így például a H csoport 2. helyén végzett Arsenal nem játszhat az F csoport győztesével, a Manchester Uniteddel a nyolcaddöntőben). A csoportok harmadik helyezettjei az UEFA-kupában folytatják majd.

A nyolcaddöntő első mérkőzéseit február 19-én és 20-án, a visszavágókat március 4-én és 5-én játsszák.



(anfield.focitipp.hu)

*****


További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább