Benítez tervez, Tévez végez

Benítez tervez, Tévez végez

, anfield.focitipp.hu

Anglia, 17. forduló

A vasárnapunk ráment az angol rangadókra, a felhozatal ínyenceknek való volt. A szombat délutáni krimi nemkülönben: a Scotland Yard jelentette, hogy ellopták a gólokat a Fratton Parkból. Utánajártunk.



"A gyáváknak végük van. Nekünk sem szabad megijednünk a liverpooli közönségtől, mert azzal aláírjuk halálos ítéletünket" - mondta Sir Alex Ferguson, aki könnyen beszélt a meccs előtt. A Clattenburg játékvezető elleni verbális támadásért kapott kétmeccses eltiltása ugyanis csak december végével lép érvénybe. A Manchester United nem volt gyáva, de bátor sem volt. Olyan volt, mint az utóbbi évek Liverpool-ManUtd párharcain mindig: hébe-korba kontrázott egyet, majd visszahúzódott, s várt tovább türelmesen. S nem várt hiába.

Fránya statisztikák

Csak azt ne! - sóhajtottak a liverpooli drukkerek, amikor a meccs előtt a statisztikákkal akarták szembesíteni őket. A számok ugyanis könyörtelenek: a Liverpool hat éve nem tudta legyőzni az Anfield Roadon a Manchester Unitedet. Rafa Beníteznek, amióta a Liverpool kispadján ül, egyszer sem sikerült nyernie Sir Alex Ferguson csapata ellen, pedig volt rá hét lehetősége (a mérleg Benítez szemszögéből: 0-1-6). Hihetetlenül hangzik, de Danny Murphy volt az utolsó liverpooli futballista, aki a bajnokságban betalált a ManU ellen (több mint három évvel ezelőtt). Sőt: Benítez alatt csak egyetlen gólt tudott begyömöszölni a Liverpool a Manchesternek, s az is öngól volt (O'Shea). Az utolsó liverpooli mesterhármast pedig Peter Beardsley jegyezte - ennek is már 17 éve.

Tévez támad

Tavaly a ManU vetett véget a Liverpool 30 meccsen át tartó hazai veretlenségének. Most nem húztak semmilyen szériát Gerrardék, bár a Marseille elleni impozáns 4-0 után az amerikai tulajok (Hicks & Gillett) a győzelem reményében ültek a VIP-páholyba. Peches választás volt részükről ez a meccs, az egyetlen gólt ugyanis Carlos Tévez lőtte: a szöglet után legurított labdát Rooney laposan lőtte középre, Tévez pedig felemelte a léc alá: 0-1. Az argentin csatár már most annyi (hét) gólnál jár, mint amennyit tavaly az egész szezon alatt lőtt a West Hamben.

Gerrard megállt

A Vörösöket ezúttal Steven Gerrard sem tudta felrázni - a Liverpool csapatkapitánya egy góllal a klub csúcstartója lehetett volna, zsinórban hét hazai bajnokin ugyanis a klub egyetlen játékosa sem talált be. Gerrard megállt hatnál - John Aldridge (1987), Kevin Keegan (1976), Roger Hunt (1963-1964) és Gordon Hodgson társaságában (1927).

Édes bosszú

William Gallas góljával az Arsenal legyőzte a Chelsea-t - hiszik vagy sem, a CFC utóbbi 17 idegenbeli meccséből csak egyet tudott megnyerni az Ágyúsok ellen (2005 decemberében Arsenal-Chelsea 0-2, Robben és J. Cole). Gallas számára édes lehetett a bosszú, a francia védő tavaly nyáron dühösen szakított a Kékekkel, miután addig 225 meccset játszott a Chelsea mezében. Most Petr Cech hibája is kellett a gólhoz - az összképen alig javít, hogy a cseh kapus a hajrában több ziccert is hárított. A vendégeken érződött, hogy minden alakzatukból kulcsjátékos hiányzik: a védelemből Carvalho (sérülés), a középpályáról Essien (eltiltás), a csatársorból pedig Drogba (sérülés) - tényleg, Ballackra még emlékszik valaki?

Szeptember végén

Pompás sorozattal büszkélkedett a Pompey - szombatig. A Portsmouth 11 meccses veretlenségének ezennel vége. Az értékes skalpot az a Tottenham szerezte meg, amelynek 1956 óta ez csupán a második idegenbeli győzelme volt a Portsmouth ellen. Mindenki irigyelte a Pompey-t, amikor szeptember végén 7-4-re verte a Fulhamet. Azóta viszont nem képes gólt lőni Harry Redknapp csapata a Fratton parkban. Íme:

Portsmouth-West Ham 0-0
Portsmouth-Manchester City 0-0
Portsmouth-Everton 0-0
Portsmouth-Tottenham 0-1

Castillo és a City

Négy nap alatt másodszor is legyőzte az Everton a West Hamet - s másodszor is idegenben! A Ligakupában Yakubu Ayegbeni az utolsó percben lőtte a Stollverkosok győztes gólját, szombaton pedig Johnson talált be messziről a hajrában. Továbbra is hibátlan hazai pályán (9-0-0) a Manchester City, amely a Boltont verte, s amely a hírek szerint a Sahtar Donyeck mexikói csatárával, Nery Castillóval erősödhet - Castillóért a nyáron 20 millió eurót fizetett a Sahtar az Olimpiakosznak, de a támadó nem tudott beilleszkedni Donyeckben, Sven-Göran Eriksson pedig kapva kapott az alkalmon.

Premier League, 17. forduló

Arsenal-Chelsea 1-0, 45. Gallas; Emirates Stadium, 60 139 néző
Liverpool-Manchester Utd 0-1, 43. Tévez; Anfield Road, 44 459 néző
Fulham-Newcastle 0-1, 90. Barton (11-es); Craven Cottage, 24 952 néző
Birmingham-Reading 1-1, 4. Forsell, ill. 51. Hunt (11-es); St. Andrewâ019s, 27 300 néző
Derby County-Middlesbrough 0-1, 38. Tuncay; Pride Park, 32 676 néző
Manchester City-Bolton 4-2, 7. Bianchi, 48. Michalík (öngól), 77. Vassell, 90. Etuhu, ill. 31. Diouf, 40. Nolan; City of Manchester Stadium, 40 506 néző
Portsmouth-Tottenham 0-1, 81. Berbatov, Fratton Park, 20 520 néző
Sunderland-Aston Villa 1-1, 10. Higginbotham, ill. 73. Maloney; Stadium of Light, 43 248 néző
West Ham-Everton 0-2, 45. Yakubu, 90. Johnson; Upton Park, 34 430 néző
Wigan-Blackburn 5-3, 12., 66. és 81. M. Bent, 10. Landzaat, 37. Scharner, ill. 45., 50. és 61. Santa Cruz; kiállítva: 57. Emerton (B); JJB Stadium, 16 489 néző


(anfield.focitipp.hu)


*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább