Megvert Barcelona, veretlen Espanyol

Megvert Barcelona, veretlen Espanyol

, anfield.focitipp.hu

Spanyolország, 17. forduló

Tudják, hányadszor győzött a Real Madrid az El Clásicón? S azt tudják, hányadik gólját szerezte idén a valenciai Zsigics? S hogy hány mérkőzés óta veretlen az Espanyol? A Primera Liga hétvégi fordulójának összefoglalója.



2-2, megint

Körutunkat kezdjük a La Romaredában, ahol a Zaragoza a Valenciát fogadta. Lefogadtuk volna, hogy az előjelek (Ronald Koeman és az ingatag kispad) ellenére a Valencia beleharap az áldozatba, és lőn. Pedig a Zaragoza már 2-0-ra is vezetett (az első gólt az argentin Diego Milito lőtte, ez volt idénybeli 9. gólja - tavaly 22 találatig jutott). A Valenciát a szerb Zsigics gólja hozta vissza a meccsbe, a 202 centi magas, topolyai (Backa Topola) születésű csatárnak ez volt az első bajnoki gólja ebben a szezonban. S hogy a vége 2-2 lett, azon nem csodálkozott senki - a két csapat utóbbi hét meccséből négyszer 2-2 lett a végeredmény. A Zaragozának egyszerűen nem megy a Valencia ellen: az utóbbi 16 egymás elleni párharcból csak egyet tudott megnyerni.

A mese végestátistico

Véget ért a mese, ezt már tudják a Villarreal drukkerei is. A csapat szenzációsan, zsinórban elért nyolc győzelemmel zárta a tavalyi idényt, s az idei szezont hasonlóan folytatta (az első tíz tétmeccséből nyolcat megnyert). A chilei Manuel Pellegrini csapata veretlenül jutott tovább az UEFA-kupából (ellenfele a legjobb 32 között az orosz Zenit Szentpátervár lesz), a bajnokságban azonban utóbbi három hazai meccsét nem tudta megnyerni: Almería 1-1, Betis 0-1, Huelva 1-1.

Idegenben otthon

Nem csupán a Villarreal-Huelva, hanem a Bilbao-Murcia is 1-1-es döntetlennel ért véget. Ez a leggyakoribb eredmény az idei szezonban (22-szer fordult elő). A Bilbao idegenben eredményesebb (10 pont), mint a San Mamésban (9 pont), s eddigi kilenc hazai meccsén csak egyszer győzött, s hatszor ikszelt. Ugyanez érvényes a La Corunára is: a Deportivo csak egyszer győzött eddig hazai pályán, s az otthoni 5 ponthoz képest idegenben 12 pontot szerzett - vasárnap a reménytelenül sereghajtó Levantét verte idegenben a Depor.

Viva Espanyol!

Hölgyeim és uraim, ünnepeljük együtt az Espanyolt, amely tizenhárom meccse veretlen a Primera Ligában. A kisebbik barcelonai alakulat utoljára szeptember 22-én kapott ki (Huelva 1-2), azóta viszont 8-5-0 a csapat mérlege! Tamudóék hétvégi győzelméhez kellett az is, hogy az Atlético ismét rövidzárlatos legyen a Vicente Calderónban, s akárcsak a Getafe ellen, ismét kilenc emberrel fejezték be meccsüket a piros-fehérek (a könyöklésért kiállított Agüero után Pernia is pirosat kapott). Ennek ellenére nem az Atlético a legsportszerűtlenebb csapat, hanem 8-8 kiállítással a Mallorca és a Bilbao.

El Clásico, státistico

A hétvége meccse természetesen az El Clásico volt, amely a Barca-drukkereknek okozott csalódást: a sérült Messi nélkül erőtlenül és sablonosan futballozó Barcelona a Camp Nouban kapott ki a Real Madridtól, s a katalánok zsinórban harmadszor nem tudták legyőzni hazai pályán legnagyobb riválisukat (két éve 1-1, tavaly 3-3). Sőt: a Barcelona az utóbbi 16 egymás elleni bajnokiból csak hármat tudott megnyerni (a Real Madrid hatot). Az örökmérleg ezzel módosult, de az összes egymás elleni párharcot tekintve még mindig a Barcelona vezet (95 győzelem) a Reallal szemben (88 győzelem), s a gólarány is katalán fölényt mutat (402-385). Ha azonban csak a hivatalos mérkőzéseket tekintjük, akkor a Real a jobb (84 győzelem, 42 döntetlen, 77 vereség, 348-319), s madridi fölény jellemzi a bajnoki meccseket is (67 győzelem, 30 iksz, 58 vereség, 256-234-es gólarány).


Részletes tabella (otthon, idegenben, utolsó 6), eredmények és jegyzőkönyvek >>>


Primera Division, 17. forduló

Almería-Getafe 0-2
37. Licht, 85. De La Red; kiállítva: Crusat (A)
Zaragoza-Valencia 2-2
18. D. Milito, 30. Mora (öngól), ill. 76. Zsigics, 82. Silva
Sevilla-Santander 4-1
26. Kanoute, 67. Chevanton, 85. Navas, 90. Adriano, ill. 50. Garay; kiállítva: 79. Garay
Valladolid-Betis Sevilla 0-0
Villarreal-Huelva 1-1
38. Nihat, ill. 37. Camunas
Atlético-Espanyol 1-2
37. Simao, ill. 53. Tamudo, 85. L. Garcia; kiállítva: 30. Agüreo, 55. Pernia (mindkettő Atl.)
Levante-Deportivo 0-1
85. Sergio (11-es)
Osasuna-Mallorca 3-1
8. Font, 47. Plasil, 90. Viana, ill. 49. Guiza
Barcelona-Real Madrid 0-1
36. Baptista
Bilbao-Murcia 1-1
45. Koikili, ill. 54. Baiano (11-es); kiállítva: 86. Ocio (B)

A következő forduló mérkőzéseit január 6-án játsszák.

A műsor: Sevilla-Betis, Getafe-Valladolid, Huelva-Almeria, Espanyol-Villarreal, Deportivo-Atlético, Valencia-Levante, Murcia-Osasuna, Real Madrid-Zaragoza, Mallorca-Barcelona, Santander-Bilbao

(anfield.focitipp.hu)


*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább