Kiket gyászolt a futballvilág 2007-ben?

Kiket gyászolt a futballvilág 2007-ben?

, anfield.focitipp.hu

A futballt és a nőket egyaránt imádta - Luciano Pavarotti operaénekest az olasz szurkolók is megsiratták. De kik voltak a futballvilág halottai 2007-ben? A focitipp összegezte a veszteséglistát.



JANUÁR
Sandro Salvadore (67)
A Juventus és az olasz válogatott egykori hátvédje 12 szezont húzott le a Zebráknál. A Squadra Azzurrában 36, a Juvéban 331 mérkőzésen lépett pályára.

Werner Hackmann (59)
A Német Labdarúgó Liga (DFL) első embere tüdőrákban hunyt el.

FEBRUÁR
Georg Buschner (81)
A keletnémet válogatott legendás szövetségi kapitánya 1976-ban Montrealban olimpiát nyert az NDK csapatával, az 1974-es világbajnokságon pedig az NDK az ő irányítása alatt verte meg a később aranyat nyerő NSZK-t.

MÁRCIUS
Manuel Galrinho Bento (58)
A portugál válogatott egykori kapusa 1992-ig a Benfica hálóját őrizte. A lisszaboniakkal nyolc bajnoki címet nyert.

Benito Lorenzi (82)
Az Internazionale és az olasz válogatott legendás csatára 305 bajnoki meccsen 138 gólt lőtt az Interben, amivel a klub történetének harmadik legeredményesebb játékosa, a 247 gólig jutó Giuseppe Meazza és a 158 gólos Luigi Cevenini után.

ÁPRILIS
Florea Dumitrache (59)
Kétszer választották az év legjobbjává Romániában, ahol több mint tíz éven át a Dinamo Bukarest játékosa volt. A román élvonalban 357 meccsen lépett pályára, a válogatottban 31 mérkőzésen 15-ször volt eredményes.

Andrej Kvasnák (70)
A kassai származású és magyarul is jól beszélő Kvasnák 433 mérkőzésen 299 gólt lőtt a Sparta Prágában - nem csoda, hogy a Sparta drukkerei 2000-ben őt választották az Évszázad játékosává. A hórihorgas, de remekül cselező Kvasnák saját elmondása szerint nem győzni akart elsősorban, hanem a közönség szórakoztatására törekedett. Tagja volt annak a csehszlovák válogatottnak, amely 1962-ben a chilei világbajnokságon ezüstérmet szerzett (a negyeddöntőben Magyarországot verve 1-0-ra), s pályára lépett a magyar szempontból gyászos marseille-i pótselejtezőn is, 1969-ben (Csehszlovákia-Magyarország 4-1). Kvasnák tüdőrákban halt meg.

Mariano Gonzalvo (84)
A Barcelona és a spanyol válogatott egykori kiváló fedezete 1942 és 1955 között 331 bajnokin szerepelt a katalán csapatban. A Barca csapatkapitányaként öt bajnoki címhez és három kupagyőzelemhez segítette együttesét.

Alan Ball (61)

Az 1966-ban világbajnoki címet szerző angol válogatott legfiatalabb tagja volt. Az Everton és az Arsenal egykori középpályása 72-szer szerepelt a címeres mezben. Angliában 819 bajnoki mérkőzésen lépett pályára. Halálát szívroham okozta.

MÁJUS
Philip Carter (44)
A Chelsea tiszteletbeli alelnöke a Liverpool-Chelsea BL-elődöntő után helikopterbalesetben vesztette életét.

Alekszander Taszev (45)
Két golyóval lőtték agyon Alekszander Taszevet, a bolgár Lokomotiv Plovdiv klubelnökét. Elődjét, Georgi Ilievet két éve hasonló körülmények között gyilkolták meg.

Marek Krejcí (26)
A német másodosztályban szereplő Burghausen szlovák légiósa, Marek Krejcí elaludt a volán mögött, s autójával egy fának ütközve azonnal szörnyethalt. Krejcí 85 mérkőzésen 26-szor volt eredményes Németországban.

JÚNIUS

Jupp Derwall (80)
A német válogatott szövetségi kapitányaként 1980-ban Európa-bajnoki aranyérmet szerzett az NSZK együttesével, két évvel később pedig döntőt játszott a világbajnokságon. Irányítása alatt a Nationalelf zsinórban 23 mérkőzésen át nem kapott ki, ami máig rekordot jelent.

Lenar Gilmullin (22)
A Rubin Kazany és az orosz U21-es válogatott hátvédje születésnapi bulija után karambolozott, s néhány napig tartó kóma után meghalt.

Derek Dougan (69)

Minden idők legeredményesebb északír futballistája az angol élvonalban - Dougan, aki a hatvanas években főleg a Wolverhampton csapatában tündökölt, 546 meccsen 222 gólt lőtt Angliában.

JÚLIUS
David Preece (44)
Preece tagja volt a Luton 1988-as kupagyőztes gárdájának. Összesen 395 mérkőzésen játszott lutoni mezben.

AUGUSZTUS

Páncsics Miklós (64)
A Ferencváros olimpiai bajnok futballistája három bajnoki címet (1964, 1967, 1968) szerzett a Fradival, 1972-ben az Év labdarúgójává választották. A magyar válogatottban 37-szer szerepelt. 1997 és 2000 között az FTC labdarúgó-szakosztályának igazgatójaként dolgozott.

Anton Reid (16)
Az angol harmadik ligás Walsall játékosa edzés közben halt meg, szívelégtelenség következtében.

Antonio Puerta (22)
Az FC Sevilla hátvédje a Getafe elleni mérkőzésen esett össze. Akkor még újraélesztették, s a saját lábán hagyta el a pályát. Az öltözőben azonban ismét szívrohamot kapott, kórházba szállították, de életét már nem tudták megmenteni: három nappal később, augusztus 28-án meghalt. Puerta a Sevilla saját nevelésű játékosa volt, 2006-ban és 2007-ben UEFA-kupát nyert a Sevillával. 2006-ban a Schalke elleni elődöntőben ő lőtte a győztes gólt, s a tavalyi fináléban az Espanyol elleni büntetőpárbaj során is betalált. Egyszeres spanyol válogatott volt.

Chaswe Nsofwo (27)
Az izraeli Hapoel Beersheva játékosa edzés közben kapott szívrohamot. A zambiai válogatott futballista kórházba szállítását követően halt meg.

Boksay Sándor (96)

A kárpátaljai származású Boksay Sándor 1911-ben született, gyerekkorát Ungváron töltötte, s az SK Rusj Ungvár csapatával kétszer nyert szlovák bajnokságot (1933, 1936). Azt az ungvári csapatot „repülő tanárok” néven ismerték (a csapatból kilencen tanítók voltak, így a kapus Boksay is). A nagyszerű kapust 1929-ben le akarta igazolni az MTK, majd a Sparta Prága is kopogtatott nála, de Boksay csak 1937-ben váltott klubot, s lett a Slavia Prága játékosa. 1938-ban bravúros védéseivel főszerepet játszott abban, hogy a Slavia a Közép-európai Kupa (Mitropa Cup) döntőjében legyőzte a Ferencvárost. "Egy ungvári kapus állította meg a Fradit" - írták a lapok akkoriban. Boksayval a kapuban a Slavia abban a sorozatban 9-0-s összesítéssel búcsúztatta az Internazionalét (akkor Ambrosianának hívták). Később edzőként dolgozott a Slavia utánpótlás-csapatainál. "A napi két sörömet most is megiszom, s ha tehetem, kimegyek a Slavia meccseir" - nyilatkozta Boksay még tavaly tavasszal is, 96 évesen. Korabeli tudósítás a Slavia-Fradi KK-döntőről >>>

Ray Jones (19)
A Queens Park Rangers és az angol U19-es válogatott 19 esztendős középpályása autóbalesetben vesztette életét.

SZEPTEMBER

Fernando Matola (25)
A dél-afrikai bajnokságban szerpelő Black Leopards csapatkapitánya, aki a mozambiki válogatott tagja volt, a Tanzánia elleni válogatott meccsre utazva szenvedett súlyos autóbalesetet. A karambol során feleségével és két kisgyerekével együtt életét vesztette.

Viliam Schrojf (76)
A Fekete Macskának becézett Schrojfot választották az 1962-es világbajnokság legjobb kapusává. Schorjf, aki a kassai Lokomotívában és a pozsonyi Slovanban védett, 39-szeres csehszlovák válogatott volt.

Vlastislav Marecek (41)
Rákban hunyt el Vlastislav Marecek, a cseh Teplice trénere, akit 2005-ben és 2006-ban is az Év edzőjévé választottak Csehországban.

Helmut Senekowitsch (73)

Senekowitsch játékosként és edzőként is nyert osztrák bajnokságot, s később trénerként dolgozott az osztrák válogatottnál, irányította az Athletic Bilbaót, a Betis Sevillát, a Panathinaikoszt, az Olimpiakoszt, az AEK Athént és az Eintracht Frankfurtot is.

Ian Porterfield (61)
A Sunderland 1973-ban Porterfield góljával verte a Leeds Unitedet az FA-kupa döntőjében. 1986-ban ő lett a Manchesterbe távozó Alex Ferguson utódja az Aberdeen kispadján. Később a Reading és a Chelsea edzője is volt, majd szövetségi kapitányként Zambiában, Trinidad és Tobagóban, valamint Ománban is megfordult. Utolsó csapata az örmény válogatott volt - a kaukázusiakkal 1-0-ra verte Lengyelországot, és ikszelt Portugáliával a legutóbbi Eb-selejtezőkön. Porterfield vastagbélrákban szenvedett.

OKTÓBER
Nicolae Dobrin (60)
A román válogatott egykori 48-szoros középpályása tüdőrákban hunyt el.

NOVEMBER

Nils Liedholm (80)
Liedholm a svéd futball és az AC Milan legendás alakja volt. A Milanban 359 bajnokin 81 gólt szerzett, és négy bajnoki aranyat nyert. A svéd válogatottban 23 meccsen 11 gólt ért el, és tagja volt az 1948-ban olimpiai bajnoki címet szerző csapatnak is. Edzőként a Milant és a Romát is bajnoki címig vezette.

Peter Burgstaller (43)
Burgstaller a 2010-es világbajnoki selejtezők sorsolására utazott a dél-afrikai Durbanba, ott lőtték agyon golfozás közben. Burgstaller a GAK Graz, a Mödling és az Austria Salzburg kapusa volt.

DECEMBER
Raúl Bernao (67)
Az egykori argentin válogatott játékos az Independientével argentin bajnokságot és Copa Libertadorest is nyert.

Phil O’Donnell (35)
A Dundee United elleni bajnoki mérkőzés hajrájában összeesett, majd meghalt Phil O’Donnell, a skót Motherwell csapatkapitánya. A Motherwell 1991-ben az ő góljával nyerte meg a Skót Kupát. Megfordult a Celticben és a Sheffield Wednesday-ben is. 1992-ben és 1994-ben az év legjobb fiatal játékosává választották Skóciában. Halálát szívbénulás okozta.

Kapcsolódó cikkünk:
A futballvilág halottai 2006, Zavadszkytól Puskásig




*****
(anfield.focitipp.hu)

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább