A Chelsea szerelmei és a Liverpool keservei

A Chelsea szerelmei és a Liverpool keservei

, anfield

Anglia, 22. forduló

"Eddig 250 millió fontot fektettem a klubba, eredmény viszont nincs" - mondta Mike Ashley, a Newcastle United tulajdonosa. S kirúgta Sam Allardyce-t.



Allardyce a nyolcadik edző ebben a szezonban, aki vehette a kalapját.

Idény közben távozott edzők a Premier League 2007/08-as idényében

Szeptember 20.: José Mourinho (Chelsea)
Október 17.: Sammy Lee (Bolton)
Október 25.: Martin Jol (Tottenham)
November 5.: Chris Hutchings (Wigan)
November 23.: Steve Bruce (Birmingham)
November 26.: Billy Davies (Derby County)
December 21.: Lawrie Sanchez (Fulham)
Január 9.: Sam Allardyce (Newcastle)


Instant-edzők

"Az angol klubokat üzletemberek veszik meg, s azt hiszik, a futball is olyan elvek szerint működik, mint a biznisz. Jönnek, hozzák a pénzt, és azonnali eredményeket akarnak. Ez a legnagyobb tévedésük" - véli Graham Taylor, az egykori angol szövetségi kapitány.

Taylornak igaza van: az 53 éves Allardyce, aki korábban csodákat művelt a Boltonnal, mindössze 24 meccsen ülhetett az NUFC kispadján.

Türelem, rózsa, Fergie

A Szarkák hétvégi ellenfele az a Manchester United volt, amelynél 22 éve Sir Alex Ferguson az edző. Ennyi idő alatt a Newcastle több mint tíz trénert fogyasztott el. Fergusont akkor sem rúgták ki, amikor nem ment a csapatnak: első négy szezonjában semmit sem nyert a ManUtd-vel! Azóta viszont 9 bajnoki cím, 5 FA-kupa és 2 Ligakupa-győzelem, valamint egy BL- és egy KEK-trófea került a vitrinbe. Nem véletlen, hogy az eredményességet tekintve Fergusont a francia Arséne Wenger követi (3 bajnoki cím és 4 kupagyőzelem az utóbbi 10 évben), s az Everton teljesítményén is meglátszik, hogy David Moyes hat éve dolgozik a csapattal.

A Newcastle edzői az utolsó tíz évben

1985-1988 Willie McFaul 47 győzelem, 39 döntetlen, 54 vereség
1988-1991 Jim Smith 44 38 39
1991-1992 Osvaldo Ardiles 10 18 19
1992-1997 Kevin Keegan 138 52 62
1997-1998 Kenny Dalglish 30 26 22
1998-1999 Ruud Gullit 18 14 20
1999-2004 Sir Bobby Robson 119 64 72
2004-2006 Graeme Souness 39 19 29
2006-2007 Glenn Roeder 33 16 24
2007-2008 Sam Allardyce 8 6 10

Hatásos hatos

A Newcastle utoljára 1927-ben nyert bajnokságot, utolsó trófeája pedig 1955-ös (FA-kupa). A kilencvenes évek közepén még attraktív támadófocija miatt szerették a Kevin Keegan vezette NUFC-t, ma azonban se támadás, se foci: egy félidőt sikeresen kibekkeltek az Old Traffordon, a második játékrész azonban maga volt a pokol az anyátlan Newcastle számára, a Vörös Ördögök meg sem álltak hat-nullig. A Szarkák 36 éve nem tudtak nyerni a ManU ellen idegenben. Említést érdemel Cristiano Ronaldo mesterhármasa: a portugál középpályás huszonkét gólnál jár idén.

A Chelsea szerelme

A Chelsea kedvenc ellenfele a Tottenham. A Premier League-ben a Spurs ellen érte el a legtöbb győzelmet (20), ellene szerezte a legtöbb pontot (70), s neki rúgta a legtöbb gólt (58). A Tottenham utoljára 18 évvel ezelőtt nyert a Stamford Bridge-en, Linekernek hála. Most azonban esélye sem volt, s a CFC hazai veretlenségi szériája ezzel a 2-0-s győzelemmel már 74 meccsre nyúlt (55-19-0). A Chelsea-ben bemutatkozott a 15 millió fontért vett francia Nicolas Anelka, akinek 11 év alatt ez a nyolcadik klubja.

Adebayor titka

Djourou sérült, Kolo Touré és Eboué az Afrika Kupára készül, Van Persie és Rosický megbetegedett... "Ha így megy tovább, akkor kénytelen leszek pályára lépni" - tréfálkozott a hiányzók listáján Arséne Wenger. A Birmingham elleni meccs után (1-1) már nem volt kedve nevetni, ezzel ugyanis lecsúsztak a második helyre. A statisztikák viszont nem változtak: az Arsenal továbbra sem veszít meccset, ha Adebayor gólt lő (eddig 25 meccsen talált be a togói csatár, s az Ágyúsok mérlege ezeken 21-5-0), a Birmingham pedig 1957 óta nyeretlen Londonban az Arsenal ellen.

Integetnek Beníteznek?

Sam Allardyce után Rafa Benítez lehet a következő, akinek felmondanak. A Liverpool spanyol trénere alatt egyre jobban inog a kispad. Védencei a hétvégén csak egy pontot csikartak ki a Middlesbrough ellen, ez volt a Vörösök negyedik döntetlenje zsinórban (ManCity 0-0, Wigan 1-1, Luton 1-1, Boro 1-1), s utóbbi 10 tétmeccsükből csak hármat nyertek meg. A Liverpoolt akkor fenyegetné nagyobb veszély, ha a klubvezetés Steve McClarent kérné föl Benitez pótlására. A bukott szövetségi kapitány ugyanis a Times pénteki számában úgy nyilatkozott: készen áll a visszatérésre. Lett is nagy riadalom Anglia-szerte.

Tudta-e, hogy...

... Roque Santa Cruzt, a Blackburn Rovers 26 éves paraguayi csatárát választották december legjobbjává Angliában? Santa Cruz hat decemberi meccsen hat gólt lőtt (például mesterhármast a Wigan elleni vesztes meccsen). A Hónap legjobbja címet utoljára tíz évvel ezelőtt kapta blackburni játékos (Chris Sutton).

(anfield)

*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább