Átigazolások, sérülések, címlapsztorik - mi történt a héten?

Átigazolások, sérülések, címlapsztorik - mi történt a héten?

, anfield

heti futballhíradó

Kiesett a Real Madrid, kiesett a Milan, kiesett a Lyon és kiesett az Ajax is. Igaz, nem a Bajnokok Ligájából, csak a hazai kupából. Mi történt még a héten?



Január 14., hétfő


Magyar védőt igazolt a Benfica: a román U21-es válogatott tagja, Sepsi László öt és fél évre szerződött a lisszaboni klubhoz. A Benfica 1.8 millió eurót fizetett a 21 éves balhátvédért a Gloria Bistritának - ez az összeg magasabb, mint a beszterceiek egész éves költségvetése.

A labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó szervezet (IFFHS) értékelése szerint 2007-ben Gianluigi Buffon volt az Év legjob kapusa. A szavazás eredménye:

1. Gianluigi Buffon (Juventus) 209 pont
2. Petr Cech (Chelsea) 172
3. Iker Casillas (Real Madrid) 124
4. Edwin van der Sar (ManUtd) 62
5. Rogerio Ceni (FC Sao Paulo) 37

Kiújult a sérülése a Liverpool dán középhátvédjének, Daniel Aggernek. A 23 éves védő szeptembertől nem lépett pályára, s a jelenlegi helyzet szerint az is elképzelhető, hogy idén már nem áll Rafa Benítez rendelkezésére.

Ander Garitano lett a Real Zaragoza vezetőedzője Victor Fernandez távozása után. A 38 éves Garitano korábban játékosként hat szezonon át játszott a Zaragozában.

Lemondott posztjáról Branko Ivankovic, a Dinamo Zagreb vezetőedzője. Ivankovic a klub alelnökével, Zdravko Mamiccsal veszett össze, ezért kellett távoznia, jóllehet a Dinamo 12 pont előnnyel vezeti a tabellát. Ivankovic utóda a 40 esztendős Zvonimir Soldo lett. A korábbi 61-szeres horvát válogatott labdarúgó tíz éven át a VfB Stuttgart játékosa volt.

A tunéziai Etoile du Sahel, amely 2007-ben megnyerte az Afrikai Bajnokok Ligáját, két hátvédjét is eladta: Seif Ghezalt a svájci Young Boys Bern, Sauber Ben Freit pedig a francia Le Mans szerződtette. Mindketten tagjai a tunéziai válogatottnak.

A montenegrói válogatott kapusa, Mladen Bozovic elhagyta a Buducnost Podgorica csapatát, és négyéves szerződést írt alá a Partizan Belgráddal.

Az argentin Osman Ferreyra (San Lorenzo) után újabb játékost igazolt az ukrán bajnokság éllovasa, a Dnyipro Dnyepropetrovszk: az új szerzemény a Rapid Bukarest 3.7 millió eurót érő csatára, Ionut Mazilu, aki négyéves szerződést írt alá az ukránokkal.

Január 15., kedd

A Chelsea leigazolta a Lokomotiv Moszkva 23 éves szerb hátvédjét, Branislav Ivanovicsot. A kilencszeres válogatott védő túlkoros játékosként ezüstérmet szerzett a tavalyi U21-es Európa-bajnokságon, ahol a szerb válogatott csapatkapitánya volt. A 9.5 millió fontért szerződtetett Ivanovics három és fél évre írt alá.

Az Internazionale féléves kölcsönjátékra megszerezte az Atlético Madrid portugál középpályást, Maniche-t. A szerződés június 30-ig szól, s tartalmat egy opciót, miszerint az Internek lesz elővásárlási joga Maniche-ra. A 30 éves, 44-szeres válogatott játékos futballpiaci ára 6 millió euró.

Háromhetes kihagyás után visszatért a Newcastle United keretébe Joey Barton. A 25 éves középpályás, akit az NUFC tavaly 5.8 millió fontért igazolt a Manchester Citytől, rendbontás miatt egy hetet töltött börtönben a karácsonyi ünnepek alatt.

Fél évig a görög Panathinaikoszban szerepel kölcsönjátékosként Helder Postiga. A 25 éves, 30-szoros portugál csatár, aki korábban a Tottenham és a St. Etiénne csapatában is megfordult, az FC Portót hagyta ott az athéniak kedvéért.

Az angol élvonalbeli Sunderland AFC leigazolta a Paris Saint-Germain francia védőjét, Jean-Yves M'votót. A 19 éves középhátvéd három és féléves szerződést kötött a Sunderlanddel.

Az olasz FC Parma négymillió fontért megszerezte Cristiano Lucarellit. A 32 éves csatár, aki 2003 és 2007 között 146 meccsen 92 gólt lőtt a Livornóban, legutóbb a Sahtar Donyeckben szerepelt. Az ukrán bajnokságban 12 bajnoki mérkőzésen 4 gólt szerzett, a BL mérlege pedig 6/3 volt. Lucarelli három és fél évre írt alá a Parmához.
Angol FA-kupa, 3. forduló, ismételt mérkőzés: Liverpool-Luton Town 5-0, Steven Gerrard háromszor volt eredményes.

Olasz Kupa, nyolcaddöntő, visszavágó: Juventus-Empoli 5-3. Továbbjutó a Juventus, 6-5-ös összesítéssel.

Spanyol Király Kupa, nyolcaddöntő, visszavágó: Barcelona-Sevilla 0-0. Továbbjutó a Barcelona, 1-1-es összesítéssel, idegenben lőtt góllal.

Január 16., szerda

Kevin Keegan lesz Sam Allardyce utódja a Newcastle United kispadján. Az 56 éves Keegan a nyolcvanas években az NUFC játékosa volt, 1992 és 1997 között pedig trénerként dolgozott a Szarkáknál, akiket feljuttatott az élvonalba, 1996-ban pedig ezüstérmes lett csapatával a Premier League-ben.

Lemondott posztjáról Chris Coleman, a spanyol másodosztályban szereplő Real Sociedad San Sebastian walesi vezetőedzője. A 37 éves Coleman korábban a Fulham trénere volt. A San Sebastian csak a 7. helyen áll a második ligában.

Marcio Amoroso, az Udinese, a Dortmund és a Parma egykori brazil csatára az Arisz Thesszaloniki játékosa lett. A 33 éves Amorósót, aki a brazil válogatottban 19 mérkőzésen 10 gólt szerzett, ötezer Arisz-drukker várta Thesszalniki repülőterén.

A Crvena Zvezda leigazolta a macedón Rabotnicki csatárát, Ivan Trickovskit. A 20 éves játékos, akit 2007-ben az Év futballistájává választottak Macedóniában, három és fél éves szerződést írt alá a belgrádi klubbal. Tavalyi mérlege a Rabotnickiben: 18/9.

Izlandi válogatott védőt igazolt a Bolton Wanderers: Gretar Steinssonért 3.5 millió fontot kapott az AZ Alkmaar. A 26 éves jobbhátvéd 2006 nyarán került az Alkmaarhoz a Young Boys Bernből.

Idén már nem védhet a 26 éves Gorka Iraizoz, az Athletic Bilbao első számú kapusa, akinek műteni kell a jobb karját.

Térdsérülés miatt egy hónapot ki kell hagynia a Juventus hátvédjének, Giorgio Chiellininek. Chiellini az Empoli elleni kupameccsen sérült meg.

Hatpontos büntetéssel sújthatják a portugál Belenenses csapatát, miután a Naval elleni 2-1-re megnyert bajnokin jogosulatlanul szerepelt Albert Meyong, s a kameruni csatár ráadásul gólt is lőtt a meccsen. Meyong ebben a szezonban már két klubban is pályára lépett tétmeccsen (Levante, Albacete), mielőtt a Belenenseshez szerződött volna, s így a FIFA szabályzata értelmében a Belenensesben már nem játszhatott volna idén.

Kiesett a Real Madrid! Spanyol Király Kupa, nyolcaddöntő, visszavágó: Real Madrid-Mallorca 0-1, gólszerző: Ibagaza. Továbbjutott a Mallorca, kettős győzelemmel (2-1, 1-0).

Kiesett az Ajax! Holland Kupa, nyolcaddöntő: NAC Breda-Ajax 4-2. A címvédő Ajax tíz perc alatt kapott három gólt.

Kiesett a Lyon! A francia bajnokságot hat pont előnnyel vezető Olympique Lyon 1-0-ra kikapott a Le Mans otthonában a Ligakupa negyeddöntőjében, s ezzel kiesett. Továbbjutott viszont a Paris St. Germain, amely az 5. percben, Yepes kiállítása után (Filip Sebóval szemben szabálytalankodott) emberhátrányba került, de így is 4-0-ra verte a Valenciennes-t.

Kiesett az AC Milan! Olasz Kupa, nyolcaddöntő, visszavágó: Catania-Milan 1-1. Az első mérkőzésen: 2-1. Továbbjutott a Catania, 3-2-es összesítéssel.

Kétszázadik gólját szerezte az AS Roma mezében Francesco Totti, aki a Torino elleni kupameccsen (4-0) kétszer volt eredményes.

Bombameglepetés az angol FA-kupa harmadik fordulójában: a hatodik ligás (NL 2 Conference, déli csoport) Havant & Waterlooville csapata 4-2-re verte a Swansea City csapatát, amely a harmadik liga éllovasa. A Havant a következő körben a Liverpool ellenfele lesz az Anfield Roadon.

Január 17., csütörtök

Az angol élvonalbeli Fulham FC leigazolta Priskin Tamás csapattársát, a 27 esztendős Marlon Kinget, aki 82 meccsen 37-szer volt eredményes a Watfordban. A Fulham 5 millió fontot fizetett a csatárért, és az idény végéig kölcsönjátékosként a Watfordban szerepel majd a fulhami Collins John.

A Schalke 04 megszerezte az uruguayi válogatott csatárát, Vicente Sanchezt. A 28 éves Sanchez a mexikói Club Toluca csapatából került Gelsenkirchenbe, egymillió euróért. Szerződése 2011-ig szól.

Az UEFA fegyelmi bizottsága három meccsről tiltotta el a Glasgow Rangers francia csatárát, Jean-Claude Darcheville-t, aki a Lyon elleni decemberi csoprotmeccsen megtaposta a földön fekvő Kim Källströmöt.

Erik Edman, a Stade Rennes 29 éves svéd hátvédje a Wigan Athleticben folytatja pályafutását. Edman, aki a 2004/2005-ös szezonban a Tottenhamben szerepelt, két és féléves szerződést írt alá a Wigannel.

A Barcelona féléves kölcsönjátékra megszerezte a második ligás Celta Vigo kapusát, José Maniel Pintót. A 32 éves kapus 500 ezer euróért lesz júniusig Victor Valdés szekundánsa (miután a Barca cserekapusa, Alnert Jorquera megsérült).

Adebayor lett a 2007-esév legjobb afrikai játékosa a BBC szavazásán. Az Arsenal togói csatára megelőzte Didier Drogbát (Chelsea, elefántcsontparti), Michael Essient (Chelsea, ghánai), Frederic Kanoutét (Sevilla, mali) és Samuel Eto'ót (Barcelona, kameruni).

José Luis Martí, a Sevilla 32 éves középpályása, aki 2003 óta 128 mérkőzést játszott az FC Sevillában, fél évig a Real Sociedad San Sebastianban szerepel kölcsönjátékosként.

Fél évig nem léphet pályára a Villarreal argentin középhátvédje, Fabricio Fuentes. A 31 éves védő térdsérülés miatt kénytelen kihagyni hat hónapot.

Az Everton három évvel meghosszabbította szerződését mezszponzorával, a thaiföldi Chang Beerrel. Az új kontraktus értelmében a Chang Beer 8 millió fontot fizet az Evertonnak, ami a klub történetének legnagyobb mezszponzori juttatása.

Az olasz élvonalbeli Siena féléves kölcsönjátékra megszerezte Christian Riganót, a Levante csatárát. A 33 éves csatár tavaly a Messinában 26 mérkőzésen 19 gólt lőtt a Serie A-ban.

Az Olimpiakosz Pireusz-Panathinaikosz Athén (4-0) kupameccs után a Panathinaikosz huligénjai halálra késeltek egy pireuszi drukkert, a 24 éves Teofilosz Sztavrakiszt.

Lassana Diarra, az Arsenal védekező középpályása a Portsmouth játékosa lett. A kilencszeres francia válogatott játékos három és fél évre lett a Pompey futballistája.

Január 18., péntek

Az UEFA fegyelmi bizottsága két mérkőzésről eltitltotta az Atlético Madrid középpályását, Raul Garciát, aki a Panathinaikosz elleni decemberi csoportmeccsen kapott piros lapot. Raul Garcia így nem játszhat a Bolton ellen a legjobb 16 közé jutásért.

Hedwiges Maduro, az Ajax 22 éves, 12-szeres holland válogatott középpályása hárommillió euróért a Valencia játékosa lett. Maduro négy és féléves szerződést kötött a Valenciával, s ő a klub második januári szerzeménye az argentin Ever Banega (Boca Juniors) után.

Térdsérülés miatt ebben a szezonban már nem léphet pályára az Olympique Lyon francia védője, Cléber Anderson. A 27 évews brazil hátvéd a Le Mans elleni szerdai Ligakupa-meccsen sérült meg.

Djimi Traore, a Portsmouth mali hátvédje a szezon végéig a francia Stade Rennes-ben szerepel kölcsönjátékosként. A Portsmouth ugyanakkor féléves kölcsönjátékra megszerezte a Racing Lens és a francia U21-es válogatott hátvédjét, Lucien Aubey-t.

A Fulham FC megszerezte a dán bajnok FC Köbenhavn norvég válogatott hátvédjét, Brede Hangelandet. A 26 éves, 41-szeres válogatott középhátvédet jól ismeri a Fulham új edzője, Roy Hodgson, Hangeland ugyanis két évvel ezelőtt Hodgson irányítása alatt a Viking Stavanger csapatkapitánya volt.

James McFadden, a skót válogatott és az Everton támadó középpályása a Birmingham Cityhez szerződött. A 24 éves McFadden a franciák elleni Eb-selejtező mérkőzésen szerezte legemlékezetesebb gólját: távoli találatával nyertek a skótok 1-0-ra a Stade de France-ban. Birminghamban a skót válogatott korábbi szövetségi kapitánya, Alex McLeish lesz az edzője.

Holland bajnokság, 20. forduló, előrehozott mérkőzés: Excelsior Rotterdam-Feyenoord Rotterdam 2-1. A sereghajtó Excelsior ebben a szezonban legyőzte már az Ajaxot is.

Január 19., szombat

A spanyol élvonalbeli Almería leigazolta a 30 éves szerb Veljko Paunovicsot. A világjáró támadó középpályásnak ez a kilencedik klubja, korábban megfordula a Mallorca, az Atlético Madrid és a Getafe csapatában is.

Tíz nyeretlen meccs után győzni tudott a skót bajnokságban a Hearts of Midlothian, amely az edindburgh-i városi derbin 18 ezer néző előtt a litván Andrius Velicka fejesével legyőzte a Hibernian csapatát.

Szívrohamot kapott a pályán Marco Randriana, a francia második liga Sedan-Niort mérkőzésén. A Niort 24 éves középpályása a hírek szerint túl van az életveszélyen, állapota stabilizálódott, de egyelőre kórházi megfigyelés alatt tartják. Randriana korábban a Birmingham Cityben is futballozott.

Egy héttel az Ajax elleni 1-6 után a Heerenveentől 4-0-ra kapott ki Louis van Gaal csapata, az AZ Alkmaar, amely ezzel visszacsúszott a holland bajnokság 11. helyére.

(anfield)

*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább