Ginola bombagólja a Fradi ellen és a Hatalmas Egér

Ginola bombagólja a Fradi ellen és a Hatalmas Egér

, anfield.focitipp.hu

A szurkolók imádják, tőle várják a csodát. Hogy majd King Kev kézrátétellel meggyógyítja a Newcastle-t. Ennek elsőre bukta-íze van, de várjuk ki a végét. Mert Keegan tud valamit, az nyilvánvaló. De mit?



Hogy mit tud Keegan? Előtte tesztelje le magát: Ön mit tud Keeganről? Egyperces minikvíz, válaszok a cikk végén.

1. Kevin Keegant 1971-ben 35 ezer fontért szerződtette a Liverpool. Melyik klubból?
a, Doncaster
b, Scunthorpe
c, Stockport

2. Keegan és Toshack, a felejthetetlen liverpooli páros - egyszer a Shoot magazin kérésére jelmezbe öltöztek. Melyik duót utánozták?
a, Stan és Pan
b, Batman és Robin
c, Winnetou és Old Shatterhand

3. Keegan kipróbálta magát a könnyűzenei műfajban is, Head Over Heels In Love című számával felkerült a brit TOP40-es slágerlistára. Melyik együttes frontembere szerezte azt a dalt?
a, The Cars
b, Smokie
c, Morrisey

4. Kétszer egymás után aranylabdás lett, mire a hamburgi drukkerek kitaláltak számára egy becenevet. Mi volt ez a becenév?

a, Fehér egér (White Mouse)
b, Hatalmas egér (Mighty Mouse)
c, Mickey egér (Mickey Mouse)

5. Keegan első meccse a válogatott élén a Lengyelország elleni 3-1 volt 1999 márciusában a Wembley-ben. Melyik játékos ért el mesterhármast azon a mérkőzésen?
a, Alan Shearer
b, Paul Scholes
c, Michael Owen


Az előző hét vezető sporthíre volt Angliában, hogy Kevin Keegan három és fél éves szerződést írt alá a Newcastle Uniteddel. Az 56 éves tréner korábban (1992 és 1997 között) már dolgozott a Newcastle edzőjeként. Ő volt az, aki 1993-ban feljuttatta a csapatot az élvonalba, s 1996-ban éppen csak lemaradtak a Szarkák a bajnoki aranyról a Manchester United mögött.

"Egyszer megvertük a Manchester Unitedet 5-0-ra. A Manchestert megverni már önmagában is nagy dolog, de 5-0-ra megverni egyenesen bravúr. Emlékszem, a meccs után az ellenféltől csak Eric Cantona állt velem szóba. Odajött hozzám, kezet ráztunk, és annyit mondott: kib...ott jó csapatod van!" - válaszolta egy interjúban arra a kérdésre, mi volt a legszebb élménye az NUFC edzőjeként.

Attratktív támadófocit játszó csapatát imádták a szurkolók. Inkább kapjunk ki 5-4-re, mint szenvedve őrizgessünk egy sovány 0-0-t - ez volt akkoriban a krédójuk. A Keegan-éra egyik legszebb gólját David Ginola szerezte, a Ferencváros ellen. 1996. október 29-én a budapesti 2-3 után a Newcastle Utd 4-0-ra verte a Fradit a visszavágón, Ginola pedig egy szöglet után a kaputól 20 méterre mellel levette a kifejelt labdát, jobbal átemelte a felé rontó védőt, és ballal bődületesen nagy gólt lőtt.


1996. október 29., UEFA-kupa:
Newcastle United-Ferencváros 4-0
St. James' Park, 35 470 néző.
Gól: Asprilla 2, Ginola és Ferdinand.
NUFC: Srníèek, Peacock, Albert, Elliott, Batty, Gillespie (Barton), Ginola, Lee, Beradsley, Asprilla, Ferdinand.
FTC: Szeiler, Telek, Kuznyecov (Arany), Hrutka, Nyilas, Szucs, Miriuta (Zavadszky), Jagodics, Nagy N., Horváth (Holló), Nicsenko.


Keegan volt az, aki 1996-ban leigazolta Alan Shearert – a Newcastle 15 millió fontot fizetett ki a csatárért a Blackburnnek, ami akkoriban világviszonylatban is rekordösszegnek számított. Keegan most éppen a őt, szurkolók másik ikonjának tartott Shearert szólította meg azzal, hogy vállaljon szerepet a klubnál, Michael Owent pedig csapatkapitánnyá nevezte ki, elsimítván a régi ellentéteket (Owen önéletrajzi könyvében pályafutása legsötétebb időszakának nevezte azt a két évet, amikor Keegan volt az angol válogatott szövetségi kapitánya).

Shearer legszebb góljai



A Newcastle utoljára 1955-ben nyert trófeát Angliában (FA-kupa), s az 1973-as VVK (Vásárvárosok Kupája)-győzelem óta semmilyen komolyabb sikerélménye nem volt Anglia egyik legnépszerűbb klubjának. Keegannek nem lesz könnyű dolga, ez a Bolton elleni nívótlan 0-0 során kiderült. A Szarkáknak ráadásul kemény meccseik következnek: kétszer is idegenben játszanak az Arsenallal (előbb kupa-, majd bajnoki meccs), februárban otthon fogadják a Manchester Utd-t, március elején pedig az Anfield Roadra utaznak.

NÉVJEGYKÁRTYA



Név: Kevin Keegan
Születési dátum: 1951. február 14.
Állampolgárság: angol
Magasság/testsúly játékosként: 170 cm/67 kg

Pályafutás játékosként
1968-1971 Scunthorpe 124/18
1971-1977 Liverpool 230/68
1977-1980 Hamburger SV 90/32
1980-1982 Southampton 68/37
1982-1984 Newcastle 78/48
Válogatottság/gól: 63/21

Pályafutás edzőként
1992-1997 Newcastle United
1998-1999 Fulham
1999-2000 angol válogatott (7-7-4)
2001-2005 Manchester City
2008- Newcastle United

Sikerek
aranylabdás (1978, 1979)
angol bajnok (1973, 1976, 1977)
FA-kupa-győztes (1974, 1976)
BEK-győztes (1977)
UEFA-kupa-győztes (1973, 1976)
német bajnok (1979)



A helyes válaszok: 1–b, 2–b, 3–b, 4–b, 5–b.



(anfield.focitipp.hu)
*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább