Aki megdöntötte Pelé rekordját

Aki megdöntötte Pelé rekordját

, ktn

Alexandre Pato

Tízévesen egy tumort operáltak ki a karjából - az orvos ingyen végezte a műtétet. Ma az AC Milan játékosa: a BL-győztes 22 millió eurót fizetett érte 2007 nyarán.2007 nyarán hatalmas tülekedés indult el egy 17 éves brazil tinédzserért. Alexandre Patóért a Real Madrid, a Chelsea és a Milan is bejelentkezett - végül a lombard klub fizette ki a 22 millió eurós lelépési díjat a brazil Internacional Porto Alegrének.

Az olasz munkavállalási szabályok miatt csak januárban mutatkozhatott be tétmeccsen, az ősszel botladozó Milannál Messisáként várták a debütálását. A Napoli ellen nyitott a Serie A-ban, a Rossonerók pedig Pato (és a visszatértő Ronaldo) játékával elvarázsolták a világot. A szülővárosa után Kacsának becézett csatár zseniálisan futballozott, és lőtt egy vén rókákat is megszégyenítő gólt.

Pato csak Európában számít újoncnak. Első brazil bajnokiján 2006 novemberében (Internacional-Palmeiras 4-1) rögtön egy góllal és három gólpasszal nyitott. Bő két héttel később pedig már bevonult a történelembe is. A klubvilágbajnokság tokiói elődöntőjében eredményes volt az Al-Ahly ellen, ezzel minden idők legfiatalabb gólszerzője lett hivatalos FIFA-tornán. 17 évesen és 102 naposan talált a hálóba, megdöntve Pelé csúcsát, aki 17 évesen és 239 naposan rúgott gólt Walesnek az 1958-as világbajnokságon.

2007 januárja is az övé volt: az aranyérmes U20-es válogatott vezéregyénisége és házi gólkirálya volt a Paraguayban rendezett kontinensviadalon. Eddigi egyetlen "kudarca" a tavaly nyári U20-as vb, ahol Brazília már a nyolcaddöntőben búcsúzott Spanyolországgal szemben.

Bemutatkozása után máris ódákat zengenek róla: Ancelotti még sohasem látott nála tehetségesebb futballistát, Careca szerint pedig ő lehet a világ legjobbja. Silvio Berlusconi még ennél is tovább ment: "30 gólt rúg majd a Milan mezében tavasszal". Ha Berlusconi jóslata valósággá válna, akkor Pato egy újabb rekordot is megdöntene: 18 éves focista még sosem kapott aranylabdát.

Pato-showNÉVJEGYKÁRTYA

Név: Alexandre Pato
Klub: AC Milan
Poszt: csatár
Állampolgárság: brazil
Születési dátum: 1989. szeptember 2.
Születési hely: Pato Branco, Brazília
Magasság/testsúly: 179 cm/68 kg

Pályafutás (bajnoki meccs/gól)

2006/07: Internacional (26/12)
2007/08: AC Milan (2/1)

Sikerei

U20-as világbajnok (2006, Brazília)
Klubvilágbajnok (2006, Internacional)
Recopa Sudamericana-győztes (2007, Internacional)

(ktn)

*****

További cikkek a rovatban

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képvi…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább

Az angol klubfoci megint szép lesz?

, Kiss Tibor Noé

Az angol klubfoci megint szép lesz?

Tavaly egy angol csapat (a Leicester…) jutott be a legjobb nyolc közé a Bajnokok Ligájában, idén feljövőben a brit csapatok. A ManCity és a Tottenham simán győzött, ikszelt a BL-be visszatérő Liverpool.

Tovább

Korai volt Messit temetni?

, Kiss Tibor Noé

Korai volt Messit temetni?

Nagy különbséggel győzött a BL-ben a Barcelona, a Bayern, a Chelsea, a PSG és a Manchester United is. Cak a tavalyi döntős (Juventus) égett le, de Barcelonában ilyesmi azért előfordul.

Tovább

Ki lesz a Focitipp szakértője?

, focitipp

Ki lesz a Focitipp szakértője?

Ismét elindítjuk tippjátékunkat a Focitippen, amely miatt egész évben lesz miért izgulni: az alábbi kérdésekre ugyanis a válaszokat csak jövő tavasszal kapjuk majd meg.

Tovább

Pimaszság, dörzsöltség, éljen a Vidi!

, Kiss Tibor Noé

Pimaszság, dörzsöltség, éljen a Vidi!

Nem túlzás: a Videoton a Bordeaux legyőzésével az utóbbi tizenöt év egyik legnagyobb magyar kupasikerét vitte véghez. A kulcs: a pimaszság?

Tovább

Röhigcsélés és önámítás

, Kiss Tibor Noé

Röhigcsélés és önámítás

Kikaptunk Andorrától – ez blamázs, ez felfoghatatlan, ez nem történhet meg. Ezt írják a lapok. Mindenki harsog, elégedetlenkedik, Dzsudzsák Balázs könnyes szemét kinagyítva nézhetjük a sportnapilap honlapján. Megvertek minket a postások és a pékek! Dúlnak az érzelmek és az in…

Tovább

„Rossz dolog az öregedés”

, Wenczel Edwin

„Rossz dolog az öregedés”

Ez a mondat Sean Connery száját hagyta el "A szövetség" című filmben, ahol kiöregedett, mesterien célzó kalandort alakít. Aztán felhúzza a szemüvegét, és ugyanúgy lepuffantja több száz méterről a rossz fiút, mint pályája elején. Új szerzőnk, Wenczel Edwin a Bayern München…

Tovább

Ronaldo és a Real mennybemenetele

, Kiss Tibor Noé

Ronaldo és a Real mennybemenetele

Megtörtént, amire lassan harminc éve várunk: egy csapatnak sikerült megvédenie címét a Bajnokok Ligájában. A szerencsésen megúszott első félidő után a Real Madrid lemosta a pályáról a Juventust, megszerezve 12. BEK/BL-címét. Abszolút maximum.

Tovább

Mitől fosztotta meg Mourinho a Manchester Unitedet?

, Máté Gábor

Mitől fosztotta meg Mourinho a Manchester Unitedet?

Kellő távolságra került az EL-győzelem és a bajnoki sorozat, hogy higgadtan írjak néhány sort arról, hogy nem csupán az angol labdarúgást, de a labdarúgás egészét (mint olyat) is mekkora veszteség érte azzal, hogy bekövetkezett a Mourinho-korszak a Manchester United életében.

Tovább