Átigazolások, sérülések, rendőrségi kihallgatások - a hét érdekes futballhírei

Átigazolások, sérülések, rendőrségi kihallgatások - a hét érdekes futballhírei

, anfield

Heti futballhíradó

Az előző hét fontosabb futballeseményei, napi lebontásban.



Hétfő, január 21.

* Szaúd-Arábiai barátságos mérkőzésen a rijádi Al-Halil 3-2-re verte a Manchester Unitedet. A ManU góljait Cristiano Ronaldo és Carlos Tévez szerezte.

* Sérülés miatt négy hétig nem állhat csapata rendelkezésére Jaroslav Plasil, az Osasuna Pamplona cseh középpályása.

* Angol Premier League, 23. forduló: Liverpool-Aston Villa 2-2.

Kedd, január 22.

* Sándor György, az Újpest 23 éves középpályása az angol második ligás Plymouth Argyle játékosa lett. A kárpátaljai származású (és háromszoros magyar válogatott) futballista 101 meccsen 13 gólt lőtt a magyar élvonalban.

* Arattak a magyarok: Huszti Szabolcs, a Hannover középpályása egy gólt és három gólpasszt adott csapata előkészületi meccsén a másodosztályos Paderborn ellen, míg Hajnal Tamás,a Karlsruhe irányítója két gólt lőtt a Reutlingen ellen.

* A Sunderland 2 millió fontért megszerezte a Manchester United 22 éves jobbhátvédjét, Phil Bardsley-t. Bardsley idén a Sheffield Unitednél szerepelt kölcsönjátékosként. Az SAFC-vel három és fél éves szerződést írt alá.

* Az Ajax Amsterdam 3.75 millió euróért megveszi a Groningen uruguayi jobbhátvédjét, Bruno Silvát. A 27 éves játékos szerződése négy és fél évre szól.

* Az FC Porto portugál középpályása, Ricardo Quaresma két évvel, 2011-ig meghosszabbította szerződését klubjával.

* A Fulham FC leigazolta a Werder Bremen dán válogatott középpályását, Leon Andreasent, és megállapodott a Glasgow Rangersszel a csatár Daniel Cousin átigazolásáról. A Fulhammel edz a 37 esztendős finn Jari Litmanen is, szerződtetéséről később döntenek.

* Lemondta a válogatottságot Steve Finnan, a Liverpool 31 esztendős, 50-szeres ír válogatott hátvédje.

* A Marca című spanyol lap szerint Lionel Scaloni megegyezett a Real Mallorcával, a 29 éves argentin középpályás most már csak a Lazio beleegyezésére vár.

* Féléves kölcsönjátékra a Lille együtteséhez szerződött Rio Mavuba, a Villarreal francia válogatott középpályása.

* Javier Irureta lett a Real Zaragoza új trénere. AZ 59 éves szakember utoljára a Betis Sevillánál dolgozott. Legnagyobb edzői sikereit a Deportivo La Counával érte el, 2000-ben bajnok, 2002-ben kupagyőztes lett csapatával, s öt egymás utáni szezonban BL-t játszott a Deporral. Irureta azt az Ander Garitanót váltja a Zaragoza kispadján, aki mindössze egy hétig volt az együttes trénere.

* Várhidi Péter maradt a magyar válogatott szövetségi kapitánya - jelentette be az MLSZ rendkívüli elnökségi ülése után Kisteleki István, a szövetség elnöke. Várhidi megbízatása határozatlan időre szól, de Kisteleki nyilatkozata szerint nyáron külföldi szakember érkezhet a válogatott élére.

* Fordulatos mérkőzés az angol harmadosztályban: a Bornemouth már 2-0-ra vezetett a Luton ellen, innen fordítottak a vendégek (2-3), csakhogy a házigazdák az utolsó két percben két gólt lőttek, így a végeredmény: Bournemouth-Luton Town 3-2.

* Kiesett a Fulham FC az angol FA-kupából, miután a 3. forduló ismételt mérkőzésén gól nélküli döntetlen után tizenegyesekkel 5-3-ra kikapott a harmadik ligás Bristol Roverstől.

* Angol Ligakupa, elődöntő, visszavágó: Tottenham-Arsenal 5-1, Jenas, Bendtner (öngól), Keane, Lennon, Malbranque, illetve Adebayor. Továbbjutott a Tottenham, 6-2-es összesítéssel. A Spurs kilenc év után először tudta legyőzni tétmeccsen észak-londoni riválisát.

Szerda, január 23.

* Hajnal Tamás, a német élvonalban szereplő Karlsruher SC magyar középpályása az idény végén a Borussia Dortmundhoz szerződik. Az átigazolási díj - amely előre rögzítve volt szerződésében - 1,3 millió euró.

* Több mint nyolc órán át hallgatták ki Jean Tiganát a rendőrségen. Az egykori kiváló francia labdarúgót, aki tagja volt az 1984-ben Eb-aranyérmes francia csapatnak, átigazolási csalások miatt idézték be két játékosügynökkel együtt. A francia rendőrség kilenc gyanús transzfert vizsgál, köztük Djibril Cissé átigazolását is (2004-ben az Auxerre-ből az FC Liverpoolba).

* Kétéves kihagyás után ismét harcra kész Juan Carlos Valeron, a Deportivo középpályása. A 32 éves, 46-szoros spanyol válogatott játékos 2006 januárja óta térdsérüléssel bajlódott.

* Nem lesz orosz bajnoki meccs Londonban - közölte az Orosz Labdarúgó Szövetség. Az FK Moszkva a 2008-as szezon nyitómeccsét a Stamford Bridge-en szerette volna játszani a Zenit Szentpétervár ellen.

* A Gazzetta Dello Sport értesülései szerint csak napok kérdése, hogy a Liverpool mali középpályása, Momo Sissoko megegyezzen a Juventusszal. "Három-négy napon belül minden eldől. Gyerekkorom óta a Juventusnak szurkoltam" - idézi Sissoko szavait a gazzetta.it.

* Műteni kell Raúl Tamudót, az Espanyol Barcelona csatárát. Tamudo, aki idén 10 gólt lőtt a bajnokságban, karját törte csapata edzésén, s orvosai szerint legalább két hónapos kihagyásra számíthat - olvasható a klub honlapján.

* A dán bajnok FC Köbenhavn 3 és fél évre szerződtette a Sparta Prága és a cseh válogatott 29 éves hátvédjét, Zdenek Pospechet.

* A német élvonalban szereplő VfL Wolfsburg leigazolta a VfB Stuttgart szerb támadóját, Daniel Ljuboját, aki kölcsönjátékra érkezik az autógyáriakhoz. A Wolfsburgot erősíti majd a portugál Nacional Madeiro kapusa, Diego Benaglio is.

* Javier Clemente lett az iráni válogatott szövetségi kapitánya. A három és fél évre szóló szerződést ma reggel írta alá a spanyol szakember. Clemente 1992 és 1998 között irányította a spanyol válogatottat, s dolgozott az Athletic Bilbaónál és az Atlético Madridnál is.

* A dán Jan Poulsent nevezték ki az örmény válogatott élére. Poulsen legutóbb Szingapúrban dolgozott, tavaly pedig Jordánia szövetségi kapitánya volt az U20-as világbajnokságon.

* A Juventus 28 éves, 22-szeres francia válogatott hátvédje, Jean-Alain Boumsong az Olympique Lyonhoz szerződött. Szerződése három és fél évre szól.

* Öt külföldi játékost szerződtetett Gigi Becali, a Steaua Bukarest tulajdonosa. Az új szerzemények: a kolumbiai csatár, Dayro Moreno (Once Caldas), és az ugyancsak kolumbiai Jose (Independiente), a nigériai hátvéd, Dino Eze (Gloria Buzau), az Ukrajnából érkező perui középpályás, Andres Mendoza (Metalurg Donyeck), valamint a belga Charleroi francia csatára, Habib Habibou.

* Az angol harmadosztály rangadóján: Millwall FC-Nottingham Forest 2-2

* Angol Ligakupa, elődöntő, visszavágó: Everton-Chelsea 0-1, gólszerző: Joe Cole. Továbbjutó a Chelsea, 3-1-es összesítéssel. A Chelsea-Tottenham Ligakupa-döntőt február 24-én játsszák a londoni Wembley stadionban.

* Serie A, pótolt mérkőzés: Atalanta Bergamo-AC Milan 2-1.

* Olasz Kupa, negyeddöntő, első mérkőzés: Internazionale-Juventus 2-2, az Inter a 8. perctől, Burdisso kiállítása után emberhátrányban játszott.

* Török Kupa: Alanyaspor-Fenerbahce 3-10, Mateja Kezsman négy gólt lőtt.

* Dzsudzsák Balázs gólpasszt adott. Hétvégi, Venlo ellen lőtt gólja után ezúttal gólpasszal járult hozzá csapata győzelméhez a PSV Eindhoven magyar középpályása, Dzsudzsák Balázs. PSV-Sparta Rotterdam 3-1.

Csütörtök, január 24.

* Elhagyta a Manchester City az olasz Rolando Bianchi, aki mától a Lazio Roma csatára - kölcsönjátékosként. Bianchit, aki tavaly 18 gólt lőtt a Serie A-ban a Reggina mezében, nyáron 13 millió euróért igazolta le a ManCity.

* A Juventus 27 éves argentin középpályása, Sergio Almiron a szezon hátralévő részében az AS Monacóban szerepel majd kölcsönjátékosként.

* A Derby County kölcsönjátékra szerezte meg a Glasgow Rangers kapusát, Roy Carrolt. A 30 éves hálóőr korábban a Wigan, a Manchester United és a West Ham kapusa is volt.

* George Burley a skót válogatott szövetségi kapitánya. Az 51 esztendős Burley, aki négy és féléves szerződést írt alá a skót szövetséggel, legutóbb az angol második ligás Southamptont irányította. Skócia utoljára tíz évvel ezelőtt, 1998-ban jutott ki nagy világversenyre, a franciaországi vébére.

* Argentínában összeverekedtek a Boca Juniors és a River Plate hívei, amikor a szurkolók a két csapat szezon előtti előkészületi mérkőzésére akartak jegyet venni.

* A Paris Saint-Germain elbocsátotta 32 éves argentin középpályását, Marcelo Gallardót. Gallardo, aki 1999 és 2003 között a Monaco légiósaként a francia bajnokság legjobbjai közé tartozott, 2006-ban érkezett Párizsba a River Plate csapatából, de a PSG-be nem tudott beilleszkedni.

* Spanyol Király Kupa, negyeddöntő, első mérkőzés: Villarreal-Barcelona 0-0.

Péntek, január 25.

* A lengyel szövetség fegyelmi bizottsága radikális döntést hozott: a Widzew Lodzzsal együtt a tavalyi bajnok Zaglebie Lubin is csak a másodosztályban kezdi a következő szezont, mivel a Zaglebie a 2004/2005-ös szezonban bundameccseknek köszönhetően jutott fel az első ligába.

* Denny Landzaat két és féléves szerződést írt alá a Feyenoorddal. A 31 éves, 36-szoros holland válogatott középpályás a Wigan, korábban pedig az Alkmaar játékosa volt. Az átigazolási összeget nem hozták nyilvánosságra.

* A francia AJ Auxerre leigazolta a Litex Lovecs 25 éves macedón középpályását és csapatkapitányát, Robert Popovot.

* Bokasérülés miatt hathetes pihenőre kényszerül Andrij Voronyin, a Liverpool 28 éves ukrán csatára, akinek eddigi mérlege az LFC-ben 11/3.

* A Chelsea négy és fél éves szerződést kötött az argentin U20-as válogatott csatárával, Franco di Santóval. A 18 éves támadóért hárommillió fontot fizetett a Chelsea a chilei Audax Italiano csapatának.

* A Wigan Athletic leigazolta a második ligás Watford csatárát, Marlon Kinget. A 27 esztendős gólerős támadó egy héttel ezelőtt a Fulhamnél már az orvosi vizsgálatokon is túl volt, de az 5 milliós transzfer végül meghiúsult.

* Andrés Iniesta, a Barcelona 23 éves középpályása négy évvel meghosszabbította szerződését a Barcelonával, amely így 2014-ig érvényes.

* A Villarreal megszerezte a River Plate 21 éves argentin csatárát, Marco Rubent, akit a szezon végéig kölcsönadott a Recreativo Huelvának.

Szombat, január 26.

* A cseh élvonalbeli Viktoria Plzen kapusa, Michal Danek a szezon végéig kölcsönjátékosként Gera Zoltán csapattársa lesz az angol második ligás West Bromwich Albionban.

* A szudáni válogatott futballistái az Egyiptom elleni mérkőzés előtt egy szállodában rátámadtak az egyiptomi televízió munkatársaira.

* Az Afrikai Nemzetek Kupáján a kameruni Samuel Eto'o betalált Zambia ellen, s a Barcelona csatárának ez már a tizennegyedik gólja volt a kontinensviadal történetében, amivel beállította az elefántcsontparti Laurent Pokou rekordját.

* Nagy-Britannia belügyminisztériuma megakadályozta, hogy Nashat Akram személyében iraki játékosa legyen a Premier League-nek. Akram lett volna az első iraki futballista az angol élvonalban, a játékos már megegyezett a Manchester Cityvel az átigazolásról, de végül nem kapta meg a munkavállalási engedélyt.

* Samuel Kuffour az Ajaxban: az AS Roma 31 éves ghánai védője, aki korábban egy BL-győzelmet (2001) és hat bajnoki címet szerzett a Bayern Münchennel, hat hónapos kölcsönjátékra lett az amszterdami klubé.

* Kilenc emberrel fejezte be az FC Sevilla elleni idegenbeli meccset az Osasuna Pamplona a spanyol Primera Liga 21. fordulójában. A Sevilla egy utolsó percben megítélt jogtalan tizenegyesnek köszönhette a 2-1-es győzelmet.

* Angol FA-kupa, 4. forduló, érdekesebb eredmények: Derby-Preston (II) 1-4, Watford (II) -Wolverhampton (II) 1-4, Liverpool-Havant & Waterlooville (VI) 5-2 (2-2-es félidő után).

* Vass Ádám, az olasz második ligás Brescia Calcio 19 esztendős magyar középpályása piros lapot kapott a Vicenza elleni idegenbeli meccsen.

* Ismét gólt lőtt Dzsudzsák Balázs: a PSV Eindhoven 21 éves magyar balszélsője góllal járult hozzá csapata 2-1-es győzelméhez az Excelsior Rotterdam felett. Dzsudzsák mérlege Hollandiában: 4 meccsen 2 gól és 1 gólpassz.

(anfield)

*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább